Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
13.11

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

38

Natisni članek

terorizem napad Pariz Francija

Petek, 25. 9. 2020, 13.11

3 leta, 7 mesecev

Teroristični napad v Parizu: policija prijela sedem ljudi #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

38

Pariz je bil danes spet prizorišče napada, ki ga francosko tožilstvo že obravnava kot teroristični napad. V napadu sta bila huje ranjena dva človeka. Policija je po napadu že prijela domnevnega napadalca in še enega človeka, za katerega pa še ni znano, v kakšni povezavi je z napadalcem. Popoldne so v enem od stanovanj v Parizu aretirali še pet moških. Skupaj je tako v pridržanju sedem ljudi. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je zatrdil, da ni nobenega dvoma, da je šlo pri napadu za islamski terorizem.

S francoskega tožilstva so sporočili, da bodo domnevnega napadalca zaslišali zaradi "s terorizmom povezanega poskusa umora" in "teroristične zarote". Domnevnega napadalca so aretirali v bližini Place de la Bastille v središču Pariza, nedaleč od ulice, kjer je bil sedež tednika Charlie Hebdo, poroča STA. Satirični tednik je bil pred več kot petimi leti tarča terorističnega napada zaradi karikature preroka Mohameda.

Francoski notranji minister: Nov krvav napad na državo

Razlog aretacije drugega človeka za zdaj še ni znan. Do druge aretacije je prišlo v bližini podzemne postaje Richard-Lenoir v bližini kraja napada. Francoska policija je nato popoldne v enem od stanovanj v Parizu aretirala še pet moških. Skupaj je zaradi napada v pridržanju sedem ljudi. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je povedal, da "ni nobenega dvoma, da je bil izveden nov krvavi napad na državo".

Povedal je, da je policijo že zaprosil za pojasnila, zakaj so na ulici, kjer je bil izveden napad, podcenjevali varnostno grožnjo, pa čeprav tednik Charlie Hebdo že več let tam nima več sedeža. Zdaj ima v omenjenih prostorih svojo pisarno tiskovna agencija, žrtvi današnjega napada sta bila prav uslužbenca te agencije. Njuno življenje naj ne bi bilo ogroženo.

Napad v Parizu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Francoski premier Jean Castex je sporočil, da so bili v napadu ranjeni štirje ljudje, od tega dva huje. Policija je po današnjem napadu prebivalce pariškega enajstega okrožja pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Nekaj šol na območju so preventivno zaprli. Ulica, kjer se je zgodil napad, je bila blokirana, na kraj dogodka pa so razporedili ducat policistov.

Napad v času, ko sodijo napadalcem na satirični tednik Charlie Hebdo

Napad se je zgodil v času, ko v Parizu poteka sodni proces proti domnevnim pomočnikom napadalcev na satirični tednik Charlie Hebdo. V omenjenem terorističnem napadu januarja 2015 je umrlo 12 ljudi. Satirični tednik je nedavno znova objavil karikature preroka Mohameda in je znova prejel grožnje z napadi.

Francija je bila v zadnjih letih prizorišče več napadov z islamističnim ozadjem, ki so zahtevali več kot 250 smrtnih žrtev. Redki niso niti napadi z nožem. Samo letos so poleg današnjega zabeležili še najmanj tri takšne napade. Najhujši teroristični napadi so Francijo pretresli novembra 2015, v katerih je poleg sedmih napadalcev umrlo še 130 ljudi. Ranjenih je bil več kot 400 ljudi, poroča STA.

Napad v Parizu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pariz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pariz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pariz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte