Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 13. 12. 2013, 14.42

8 let

Izrek sodbe zoper Ramića in Salobirja v zadevi Škoberne preložen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okrožno sodišče v Ljubljani bi moralo po napovedih danes izreči sodbo Esadu Ramiću in Marjanu Salobirju, soobtoženima v zadevi Škoberne, a se slednje ni zgodilo.

Sodnica je namreč sklenila, da bo naprej poslušala zagovor suspendiranega celjskega sodnika Milka Škoberneta, nato pa se odločila, kako naprej. A ker Škoberne zagovora ni končal, ga je sodnica ob izteku delovnega časa prekinila, z zagovorom pa bo lahko nadaljeval v četrtek.

Hkrati je sodnica odločila, da bo postopek zoper Ramića in Salobirja ločila in jima v ponedeljek izrekla kazni. Oba sta namreč v četrtek krivdo na sodišču priznala, zato po njeni oceni ni več razloga, da bi ju še naprej zadrževala na obravnavah.

Postopek zoper Škoberneta bo naprej tekel ločeno. Trenutno je na stopnji, ko sodišče zaključuje dokazni postopek, nato pa naj bi sledile zaključne besede. Kdaj bi se to lahko zgodilo, ni znano, lahko pa se vse skupaj še nekoliko zavleče. Škoberne je namreč napovedal dolg zagovor, poleg tega naj bi Ramića in Salobirja predlagal za priči.

Kot smo že pisali, se je na torkovi glavni obravnavi zgodil preobrat, saj sta svojo udeležbo pri kaznivem dejanju priznala Esad Ramić in Marjan Salobir, na isti obravnavi pa je obramba Milka Škoberneta zahtevala izločitev sodnice Vladislave Lunder.

Ta je danes pojasnila, da je predsednik sodišča, ki je odločal o njeni izločitvi, predlog obrambe zavrnil, da pa bi zadostila pravnim pogojem, bo o tem, ali bo Ramiću in Salobirju izrekla kazensko sankcijo v okviru te glavne obravnave ali pa bo postopek izločila, odločila po tistem, ko bo svoj zagovor podal obdolženi Škoberne.

Sodba bo izrečena po Škobernetovem zagovoru Ker se v okviru glavne obravnave na sodišču nista zagovarjala ne Salobir ne Ramić, sta morala za čas, ko svoj zagovor podaja Škoberne, počakati pred vrati razpravne dvorane. Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše je namreč napovedal, da bo oba obdolženca po zagovoru predlagal za priči. Škoberne je očitke iz obtožnice v svojem zagovoru zavrnil kot protislovne. Kot je dejal, mu obtožnica očita, da je kot uradna oseba zahteval in sprejel denar za to, da je opravil oziroma opustil določena uradna dejanja proti Esadu Čehajiću, ki ga je pozneje ovadil. Po njegovem očitana dejanja ni mogel zagrešiti kot uradna oseba, saj se je z Ramićem, Salobirjem in Čehajićem sestajal zunaj delovnega časa.

Škoberne zanika očitke iz obtožnice Zanikal je, da je prek Ramića in Salobirja od Čehajića najprej dobil del od 9000 evrov podkupnine, nato pa še del od 18.000 evrov podkupnine. Kot je zagotovil, del od 9000 evrov ni nikoli prejel, pri delu denarja od 18.000 evrov pa je šlo le za njegov denar, ki ga je dobil nazaj. Predajo omenjenih 18.000 evrov, ki jih je Čehajić v okviru policijske akcije predal Ramiću in Salobirju, je sicer policija posnela, del označenega denarja pa je pristal na Škobernetovem računu.

Glede očitkov, da je v zameno za podkupnino poskrbel, da je senat odpravil pripor in mednarodno tiralico Čehajiću, je povedal, da je bil takrat res predsednik senata, da pa je bil le eden izmed treh, ki so odločali, sklep o odpravi pripora pa je podpisal po uradni dolžnosti. Priznal je, da je Čehajiću sestavil vlogi, na podlagi katerih mu je senat odpravil pripor, a zagotovil, da kljub temu ni bilo pogojev, da bi se iz postopka izločil.

Škoberne: Neodvisnega sojenja ni bilo Pojasnil je, da je kot dolgoletni sodnik, ki je že do sodnih počitnic imel rešene vse svoje zadeve, pričakoval nepristransko sojenje, a je okrcal sodišče, češ da je nekaj dni nazaj zavrnilo njegov predlog, da se kot priča zasliši tožilka Blanka Žgajnar, ki vodi postopek, in da se je tako odločilo že na začetku postopka. Škoberne je namreč zahteval njeno izločitev, saj je postavljala vprašanja ljudem, ki jih je pred tem usmerjala in vodila: "Neodvisnega sojenja ni bilo."

Dotaknil se je tudi vprašanja njegove imunitete, saj je o tem odločala volilnomandatna komisija, namesto državnega zbora, ki ga je tudi imenoval, pa tudi nezakonitega pripora, ki ga je odpravilo vrhovno sodišče.

Škoberne na okrožnem sodišču trenutno še podaja svoj zagovor. Ali mu bo svoje videnje dogodkov in očitanih dejanj uspelo dokončati še danes, tako še ni znano, kot tudi ne, ali bo sodba Ramiću in Salobirju izrečena že danes.

Pogojni obsodbi za Ramića in Salobirja Kot smo že poročali, je tožilstvo za Ramića predlagalo pogojno obsodbo v višini dveh let s preizkusno dobo pet let, za Salobirja pa dva meseca manj. Za oba je predlagala tudi izrek stranske denarne kazni v višini po tri tisoč evrov, poleg tega morata poravnati sodne stroške in vrniti denar od podkupnine Esada Čehajića, ki bo šel v državni proračun.

Kot je znano, obdolženim tožilstvo očita, da so v zameno za odpravo pripora Čehajiću, osumljencu kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami, prejeli podkupnino.

Ne spreglejte