Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 3. 2013, 14.18

8 let

Kunstelj s pritajenimi kletvicami zapustil dvorano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Mitju Kunstlju, ki ga zasebno zaradi razžalitve in obrekovanja tožita novinar in nekdanji urednik Vinko Vasle in Špela Predan.

A še preden se je sojenje nadaljevalo, se je zapletlo, saj obdolženi Mitja Kunstelj ni želel sesti na zatožno klop, temveč je delal družbo svojemu zagovorniku Petru Rotarju. "Tam bom sedel, ko me bo tožila država, ker pa me toži zasebni tožilec, ne bom," je odgovoril na poziv sodnika, naj sede na prostor za obdolžence. Ta mu je nato pojasnil, da ga bo odstranil iz dvorane, če tega ne stori, Kunstelj pa je nato vstal in dvorano z nekaj pridušenimi psovkami zapustil.

Listinski dokazi Danes je predsednik senata prebral vse listinske dokaze, poslušali smo videointervju s Kunstljem, prebral pa je tudi odgovor Sove, kamor so naslovili vprašanje, ali je bila Špela Predan res delavka Sove, kot je to zapisal Kunstelj, ki jo omenja kot Mato Hari. "Vprašanje smo poslali, čeprav smo predvidevali, da ne bodo odgovorili. Zapisali so, da nam ne morejo ne potrditi ne zanikati, ali je bila Špela Predan informatorka Sove," je pojasnil sodnik.

Vasle Kunstlju nastavil ogledalo? Sicer pa se je ob branju dveh člankov – eden je bil objavljen v reviji Reporter, eden pa na njihovi spletni strani –, ki jih je o Kunstlju napisal Vinko Vasle, vnela razprava v smislu, da je Vasle "Kunstlju nastavil ogledalo" in uporabljal podobne besede, torej žaljivke, kot jih je Kunstelj v svojih blogih.

Kot je povedal Rotar, je "zasebni tožilec tudi sam izjavil, da je članek napisal zato, ker je hotel, da Kunstelj vidi, kako se počutiš, če se o tebi piše". Da bi bili izrazi v glosi Vasleta z naslovom Kdo je v resnici Mitja Kunstelj žaljivi, sploh če gre za resnične navedbe, se ni strinjal pooblaščenec Vasleta in Predanove. Poudaril je, da je treba upoštevati tudi časovno komponento, saj naj bi v tistem času mediji precej pisali o Kunstlju, ker je bil znan iz Depale vasi, kot tak pa kredibilen.

"Če bi mu hotel vrniti vse žaljivke, bi moral pisati tri leta vsak dan. Dejstvo je, da v svojih blogih ni pisal o sebi, temveč je žalil najmanj 150 ljudi. Odzval sem se po dveh letih pisanja gnusnih žalitev na moj račun," je povedal Vasle in dodal, da je po zadnji obravnavi napisal najbolj gnusen tekst do zdaj, kjer je naštel 27 novih žalitev. "Pred desetimi dnevi pa je objavil moje službene maile, za kar sem ga kazensko ovadil zaradi kršenja tajnosti podatkov," je dodal.

Še dve priči Čeprav bi lahko počasi končali dokazni postopek, pa bo sodišče na naslednjo obravnavo povabilo še dve priči, in sicer nekdanjega morisovca Darka Njavra in nekdanjega direktorja Voma Dušana Mikuša, na sodišče pa bo morala priti tudi Predanova, ki je danes zaradi službene poti ni bilo. Sodnik bi namreč rad razčistil zadeve glede kaznivega dejanja obrekovanja, kjer naj bi bilo pomembno, ali je Kunstelj zapisal resnico ali ne.

Sicer pa je Kunstelj ves čas sojenja opozarjal, da je blog njegov zasebni dnevniški zapis in ne medij, blog naj bi sodil med sredstva javnega obveščanja. Tudi zato je Kunstljev zagovornik danes poskušal dokazati, da je imel en članek v Reporterju, ki ga je objavil Vasle, verjetno večji učinek kot zapis na blogu, kjer naj bi šlo za osebne zapise.

Naj spomnimo, da sta oba tožnika Mitjo Kunstlja tožila tudi za odškodnino, okrajno sodišče pa ga je lani spoznalo za krivega zaradi žalitev, žaljivih obdolžitev in neresničnih trditev ter mu prisodilo po deset tisoč evrov odškodnine. Sojenje se bo nadaljevalo 8. aprila.

Ne spreglejte