Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
12.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Lovše Jože Kozina obtožnica

Petek, 23. 5. 2014, 12.42

5 let, 6 mesecev

Obtožnica zoper nekdanjega lastnika Dinersa Tomaža Lovšeta še ni spisana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Videti je, da je tožilec Jože Kozina sprejel pravilno odločitev, ko se ni pritožil na odločitev preiskovalne sodnice, ki je v zameno za milijonsko varščino iz pripora izpustila Tomaža Lovšeta.

Kot je novembra lani povedal Jože Kozina v izjavi za javnost, zaradi pomanjkanja tako tehničnih, materialnih kot človeških resursov dvomi, da bo preiskava zoper Tomaža Lovšeta do februarja letos, ko bi poteklo šest mesecev, na kolikor je omejen pripor iz begosumnosti, končana. Zato je pozdravil odločitev preiskovalne sodnice, da je Lovšetu v zameno za varščino pripor odpravila. Mesec maj se bliža h koncu, o obtožnici pa trenutno še ni ne duha ne sluha.

Poleg tega je šlo za najvišjo ponujeno varščino v zgodovini Slovenije, kar pa ni, kot je pojasnil Kozina, drobiž ne za Lovšeta ne za državo, ki bi denar v primeru pobega zadržala. No, Lovše za zdaj ni še nikamor pobegnil.

"Preiskava še traja, prejeli smo obsežno izvedensko mnenje, ki ga je treba preučiti in nanj tudi odgovoriti oziroma podati pripombe, za kar bomo zagotovo potrebovali nekaj časa," je na vprašanje, kako daleč je preiskava in ali je morda obtožnica že spisana, za Planet Siol.net odgovoril Kozina.

Po treh mesecih pripora na prostost Lovše je bil v priporu od 9. avgusta lani, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.

Sodišče je begosumnost utemeljevalo z njegovim bivališčem in premoženjem v tujini, s tem, da je občasno bil na Floridi, da ima njegova žena tuji vizum, otroci tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini, zato mu je pripor v začetku novembra podaljšalo za dva meseca.

Kot je takrat za Planet Siol.net pojasnil njegov zagovornik Stojan Zdolšek, je sodnica med preiskavo ugotovila, da je Lovše vse svoje finančne obveznosti poravnal in nima nobenih odprtih terjatev. "To po domače pomeni, da za seboj ni pustil nobenih razjarjenih upnikov, ki bi ga preganjali in zaradi katerih bi moral bežati," je povedal Zdolšek.

Ne spreglejte