Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 14.18

8 let

V Ljubljani izjemna rast zlorabe droge za posilstva (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
GHB, poznan kot droga za posilstva, namenoma večinoma jemljejo moški, stari med 25 in 30 let.

Potem ko so bili policisti obveščeni o podtikanju droge GHB, znane kot droge za posilstva, na ljubljanski Metelkovi, je vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar povedal, da se v zadnjih dveh letih srečujejo s porastom zastrupitev z GHB. Medtem ko so v preteklosti letno obravnavali dva do štiri primere, jih je bilo lani 31, letos pa že več kot 20.

Posamezniki GHB ponavadi zaužijejo v tekoči obliki. Nekateri ga popijejo namenoma, spet drugim je podtaknjen. Ker je droga brez vonja in okusa, je žrtve ne morejo zaznati. Po Brvarjevih besedah zaužitju ponavadi sledi izguba zavesti, počasno in plitko dihanje, lahko pa tudi bruhanje, pljučnica in epileptični krči.

Nameni uživanja GHB so različni "Na urgenco ponavadi pripeljejo nezavestne. Nekateri potrebujejo umetno dihanje in ostanejo na intenzivni negi, večina pa se po nekaj urah prebudi in so odpuščeni iz bolnišnice," pojasnjuje Brvar in dodaja, da moramo pri nudenju prve pomoči pri zastrupitvi z GHB preveriti stanje zavesti in dihanje žrtve, jo postaviti v položaj za nezavestnega in poklicati reševalce.

Pojasnil je, da so nameni uživanja droge različni. V manjših odmerkih namreč povzroča boljše počutje in evforijo, v večjih pa po uživanju amfetaminov in kokaina posameznika umiri, zato pri dveh tretjinah pacientov, ki jih sprejmejo na urgenco, zaznajo kombinacijo zastrupitev z različnimi snovmi.

V preteklosti so na UKC obravnavali skupino posameznikov, ki so nevede zaužili drogo, med tistimi, ki pa jo vzamejo namenoma, pa so v 90 odstotkih moški, stari od 25 do 30 let. Glede odkrivanja sledi droge GHB je dejal, da pri pacientu čim prej odvzamejo vzorec krvi in urina. V krvi lahko v centru za zastrupitve sami potrdijo prisotnost GHB, urin pa morajo poslati na testiranje na inštitut za sodno medicino.

Nevarnost zadušitve in okvare možganov Posameznik ali njegovi prijatelji lahko sklepajo, da gre za podtaknjeno drogo, če občuti omotico in slabost prej kot običajno pri pitju alkohola. Največja nevarnost je, da se posameznik pri bruhanju zaduši ali pa da ga najdejo šele več urah plitkega dihanja, kar lahko povzroči okvare možganov. Tudi takšne primere so na UKC po Brvarjevih besedah že imeli.

"Včasih se je GHB uporabljal kot anestetik, v določenih primerih pa se še danes uporablja kot zdravilo. Večinoma se pa proizvaja nelegalno in preprodaja. Težava je, da nihče ne ve, kako koncentrirana je droga, zato lahko pride do predoziranja," je sklenil Brvar.

Ne spreglejte