Matic Tomšič

Torek,
17. 3. 2015,
15.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Torek, 17. 3. 2015, 15.36

6 let, 7 mesecev

Kako prepoznamo komponento, ki nam "sesuva" računalnik?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če računalnik pogosto javlja sistemske napake in se izklaplja ali zaganja znova, protivirusni program pa ne najde ničesar, je težava verjetno strojne narave. Kako lahko ugotovimo, kaj je narobe?

Pogosti simptomi Težave s strojno opremo v grobem najpogosteje prepoznamo, kadar:

- prihaja do samodejnega zapiranja programov, obveščanja o sistemskih napakah ali ponovnega zaganjanja sistema;

- se na zaslonu pojavljajo grafične anomalije;

- shranjevanje ali dostopanje do podatkov na trdi disk traja predolgo, nekaterih datotek pa sploh ni mogoče odpreti;

- se operacijski sistem ne naloži;

- osebnega računalnika sploh ni mogoče zagnati.

Preverili smo, na katere dejavnike moramo biti pozorni pri iskanju komponente, ki povzroča nepravilno delovanje sistema.

Modri zaslon smrti Modri zaslon smrti, BSOD ali Blue Screen of Death uporabnike Microsoftovih Oken že od nekdaj opozarja na sistemsko napako zaradi (praviloma) težav s strojno opremo. Če se pojavi, si zapomnite tip napake (error), ki je povzročila sesutje sistema, in jo za identifikacijo pozneje poiščite s spletnim iskalnikom (če vrst napak seveda ne poznate na pamet).

Primer - če naletite na modri zaslon smrti, ki v opisu napake navaja "atikmdag.sys", gre za težavo z gonilnikom grafične kartice (če uporabljate model znamke AMD). S.M.A.R.T. Večina sodobnih trdih diskov ima privzeto vgrajeno tehnologijo S.M.A.R.T., ki ves čas spremlja aktivnost diska in uporabnika opozori na morebitno približevanje odpovedi. Če med uporabo osebnega računalnika dobite sistemsko obvestilo, ki sporoča napako S.M.A.R.T., se vašemu trdemu disku morda izteka čas. Na srečo obstajajo orodja, s katerimi lahko preventivno preverite stanje diska. Preizkusite odprtokodni in brezplačni S.M.A.R.T. Monitoring Tools.

Lahko na procesorju spečete jajce? Dober pokazatelj, da je z računalnikom nekaj narobe, je sistemska temperatura. Zaradi pregrevanja lahko prihaja do počasnejšega delovanja, sesuvanja sistema ali celo spontanega ponovnega zaganjanja ali izklapljanja. Najpogostejši razlogi za pregrevanje so neprimerna lokacija računalnika (izpostavljenost soncu ali viru toplote, kot je radiator), nabiranje prahu, slaba prezračenost ohišja ali odpoved katerega od ventilatorjev.

Sodobni računalniki temperaturo sistema merijo ves čas, a so podatki praviloma dostopni le v BIOS-u. V Oknih jo lahko spremljamo z namestitvijo katerega od tretjih programov, kot sta CoreTemp ali SpeedFan (ki omogoča tudi uravnavanje hitrosti ventilatorjev). V različnih programih lahko pri prebiranju podatkov o temperaturi sicer prihaja do odstopanj, kar je razvidno tudi na spodnji sliki.

Kakšna temperatura je optimalna za delovanje procesorja ali grafične kartice in kje je zgornja meja sprejemljivosti, poizvedite na spletnih mestih njihovih proizvajalcev.

Preverjanje pomnilnika Če odpove delovni pomnilnik RAM, lahko pride do zapiranja programov in aplikacij, poškodovanja ali celo uničenja datotek in, seveda, pojavljanja modrih zaslonov smrti. Da bi preverili, če deluje pravilno, v Oknih poženite Orodje za diagnostiko pomnilnika (Windows Memory Diagnostic), ki pomnilnik RAM z zapisovanjem podatkov v vsak sektor pregleda do glave do pet in uporabnika opozori na morebitne napake.

Stresni testi Če se vaš računalnik sesuva ali ponovno zaganja pod obremenitvijo (v igrah, med delom z grafičnimi programi ali velikim številom odprtih zavihkov v spletnem brskalniku), lahko za ugotavljanje težav načrtno obremenite procesor (CPU) ali grafično kartico.

Prvemu boste najbolje dali vetra s programom Prime95, nekakšnim stresnim testom, ki se praviloma uporablja za preverjanje stabilnosti procesorjev z zvišanimi frekvencami ("navitih" procesorjev). Program enoto CPU z računanjem (iskanjem praštevil) obremeni do obisti, s čimer povzroči zviševanje delovne temperature. Če ta postane previsoka, sistem odpove. To lahko uporabniku pove, da je težava bodisi v slabo prezračenem ohišju bodisi v samem procesorju.

Za (pre)obremenitev grafične kartice uporabite program 3DMark, ki ga najdete na tej povezavi. Če je z njo ali gonilnikom nekaj narobe, boste najbrž doživeli prikazovanje tako imenovanih artefaktov (napak na zaslonu), BSOD-jev ali pa kar ponovno zaganjanje sistema. Če grafična kartica 3DMarkov preizkus prestane brez omenjenih težav, se pa nato ponovijo v igri ali programu, je krivdo najbrž treba iskati pri njiju.

Legokocke iz vezja in čipov Najboljši način za določanje težavnega kosa strojne opreme (sploh v primerih, ko se računalnik sploh noče pognati) je zamenjevanje in preizkušanje obstoječih komponent z drugimi, ki zagotovo delujejo. Če vašo paličico pomnilnika RAM zamenjate z drugo in ugotovite, da zdaj vse deluje brez težav, je kriv pomnilnik. Enako velja za grafično kartico, napajalnik, trdi disk, celo sistemski ventilator. Vsi uporabniki seveda nimajo možnosti igranja z legokockami iz vezja in čipov, saj si mnogi ne lastijo rezervnih komponent ali pa ne poznajo nikogar, ki bi bil takoj pripravljen odstopiti ali pa posoditi svoje. Njim bodo prav prišli zgornji nasveti, ki sicer še zdaleč ne zajemajo vseh mogočih težav in rešitev, so pa dobra izhodišča za nadaljnje ukrepanje.