Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
29. 1. 2016,
15.46

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pametni telefoni Srdjan Cvjetović

Petek, 29. 1. 2016, 15.46

7 mesecev, 2 tedna

Pametni mobilni telefoni Coolpad kmalu v Sloveniji in drugod v Zahodni Evropi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Evropi malo znan kitajski proizvajalec pametnih telefonov, ki je vendarle med prvimi desetimi na svetu, je presodil, da je zdaj pravi trenutek za prihod (nekaterih modelov) v naš del sveta.

München je kraj, kjer so se odločili ta teden uradno predstaviti prihod (nekaterih) mobilnih telefonov znamke Coolpad v Nemčijo, Avstrijo in Švico, a pravzaprav tudi v druge zahodnoevropske države. Med njimi tudi v Slovenijo.

Različni modeli prek različnih prodajnih kanalov Na policah trgovin v prosti prodaji in pri slovenskih mobilnih operaterjih z ugodnejšimi cenami ob vezavi jih lahko pričakujemo že februarja, so pa pri Coolpadu še vedno skrivnostni glede tega, katere mobilne telefone bodo ponudili prek posameznih prodajnih kanalov.

Neuradno lahko pričakujemo, da bodo v prosti prodaji modeli vstopnega in srednjega razreda, pri operaterjih pa eden ali več modelov višjega razreda. Na vprašanje, kateri modeli in koliko jih bo sploh mogoče kupiti pri nas, za zdaj še nismo dobili odgovora.

Potencialni nabor štirih, vsi z imeni evropskih mest Lani so v državah Vzhodne Evrope najprej ponudili modela Coolpad Porto in Coolpad Modena, zadovoljni so predvsem s prodajo Modene v teh državah. Na tokratnem dogodku ob prihodu na trge zahodnoevropskih držav so predstavili še dva modela za Evropo: Porto S in Torino S.

Oba novinca želita med drugim prepričati predvsem s svojo izrazito tankostjo, obliko in še nekaterimi inovacijami, a glede na cene, napovedane za nemško govoreče države, bodo tudi te – ali celo predvsem te – njihov velik prodajni adut. Za Porto S bo tako v prosti prodaji v Nemčiji in Avstriji treba odšteti 129 evrov, v Švici ravno toliko švicarskih frankov, za Torino S pa 70 evrov več v Avstriji in Nemčiji oziroma 70 frankov v Švici. Slovenske cene naj bi izvedeli v kratkem, a odstopanj ne gre pričakovati.

Močni v domovini, a v Evropi še skoraj na začetku Blagovno znamko Coolpad je ustvarilo kitajsko podjetje Yulong Computer Telecommunications Scientific, ki se je s telekomunikacijami začelo ukvarjati pred skoraj 25 leti, ko so (predvsem doma) zasloveli zlasti s pozivniki. Mobilne telefone razvijajo od leta 2003, danes pa so v svoji domovini med štirimi največjimi proizvajalci pametnih telefonov in, kot še pravijo, zagotovo največji proizvajalec pametnih telefonov s podporo mobilnim omrežjem četrte generacije (LTE).

Morda poznate trpežne mobilne telefone Cat, pri katerih sodeluje podjetje Caterpillar, znano po gradbeni mehanizaciji? Tudi pri teh mobilnih telefonih ima prste vmes lastnik blagovne znamke Coolpad, so nam povedali v evropski podružnici Coolpada.

Pohod s svojimi pametnimi telefoni Coolpad v zahodni svet so začeli v ZDA leta 2012. V Evropo so se odločili vstopiti najprej prek desetih držav Srednje in Vzhodne Evrope, kamor so nekaj modelov pripeljali že lani. "Zavedamo se zahtevnosti slovenskih uporabnikov" V Slovenijo načrtno niso prišli takrat kot v Vzhodno Evropo, so nam pojasnili, ker se zavedajo, da se slovenski uporabniki neradi zadovoljijo z manj zmogljivimi modeli pametnih telefonih. "V svoji domovini imamo široko ponudbo telefonov za najrazličnejše skupine uporabnikov, pri vstopu na nove trge pa skrbno preučimo, s katerimi modeli bi lahko pričakovali največ uspeha," je na münchenski predstavitvi povedal Denny Qiu, vodja poslovanja v Evropi pri Coolpadu.

Naslednji Coolpadov telefon, ki ga bomo morda lahko kupili vsaj ponekod v Evropi, bo Coolpad Max, je bilo še mogoče slišati na münchenskem dogodku. Zaupali so nam, da si pospešeno prizadevajo za njegove predvsem programske prilagoditve za našo celino. Telefon najvišjega razreda, s katerim se nameravajo kosati z najbolj opremljenimi tekmeci, so Zahodu predstavili pred slabim mesecem na sejmu CES v Las Vegasu, na Kitajskem pa ga že prodajajo. Pravijo, da zelo uspešno.

Ne spreglejte