Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
13.07

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefoni

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 13.07

8 let, 1 mesec

Potovalka, ki vedno ve, kje je

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V svet povezanih naprav vstopajo tudi potovalne torbe in kovčki v letalskem prevozu. Ali bo končno konec izgubljene prtljage med letalskimi prevozi?

Kdo pravi, da potovalni kovčki ne morejo biti pametni? Airbus, evropski letalski proizvajalec s sedežem v francoskem mestu Toulouse, je združil moči z nemškim sistemskim integratorjem T-Systems (hčerinskim podjetjem telekomunikacijskega operaterja T-Com) in nemškim proizvajalcem potovalk Rimowa, sad njihovega sodelovanja pa je koncept pametnih potovalnih kovčkov in istoimenskih pripadajočih storitev Airbus Bags2Go.

Ve tudi, koliko tehta Potovalkam Bags2Go, ki so na voljo v več dimenzijah, je skupna opremljenost s čipoma za določanje položaja (GPS) in radiofrekvenčno identifikacijo (RFID) ter možnost podatkovne povezave v mobilnih omrežjih (samo) druge generacije. Njihovim lastnikom obljubljajo, da bodo s pripadajočo aplikacijo v pametnem telefonu lahko v vsakem trenutku točno vedeli, kje je njihova prtljaga. Celo znotraj letališč ga bodo natančno spremljali po mikrolokacijah, če bodo tam uporabljali Bags2Go sistem identifikacije, ki se že zdaj zna povezati z podatkovnimi zbirkami letalskih družb za spremljanje prtljage in v poljubnem trenutku posredovati ažurne podatke o stanju in lokaciji pametnega kovčka.

Nič več neprijetnih presenečenj ob izgubi prtljage, pa tudi nič več slabe volje na prijavnih okencih zaradi pretirane teže, še zatrjujejo ustvarjalci novega koncepta. Kovčki Bags2Go namreč znajo povedati svojo težo, ko jih primete za ročaj in dvignete.

Aplikacija trenutno le za iOS Kovčkov (za zdaj) ne gre pričakovati v maloprodaji, saj načrtujejo, da bi jih sprva le oddajali v kratkotrajni najem ali celotno tehnologijo licencirali letalskim družbam, ki bi tako delovali kot njihovi partnerji.

Ostaja še nezanemarljiv minus, da je pripadajoča mobilna aplikacija v tem trenutku na voljo le za naprave z Applovim operacijskim sistemom iOS in ne tudi za preostale. Morda je le vprašanje kratkega časa, ko bodo pripravili aplikacijo še za Android in morda še za Windows Phone ali celo BlackBerry (Symbian je verjetno res utopija), a podrobnosti o tem nismo uspeli izvedeti.

Ne spreglejte