Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 5. 2013,
14.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefoni

Četrtek, 2. 5. 2013, 14.46

6 let, 7 mesecev

Samsung ne zna zadržati informacij – Note 3 bo še večji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Norija okrog S4 se je polegla, novega iPhona še ni na spregled - naslednja velika stvar je torej prihajajoči član družine Galaxy Note, ki bo znova absurdno obilen. Želeli ga bodo sicer prav vsi.

Še dobro, da znajo Korejci vsaj izdelovati odlične mobilne telefone – podatkov o njih namreč ne znajo obdržati zase, kar so potrdili tudi danes, saj je neimenovani vir razkril strojne karakteristike telefona (mu sploh lahko tako rečemo?) Galaxy Note 3, ki bo v ponudbi operaterjev predvidoma na voljo šele pozno jeseni.

Glede na inkognite informacije iz Samsungovega štaba obstaja majcena možnost, da bo Galaxy Note 3 prva naprava z upogljivim zaslonom Youm, če bo Samsungovi podružnici Display starikavo metodo enkapsulacije zaslonov z manj časovno potratno uspelo zamenjati še pred začetkom masovne proizvodnje tretje Beležke.

V nasprotnem (in precej bolj verjetnem) primeru bo Note 3 sestavljen po preizkušenem receptu – pod steklom bo tokrat kar 6-palčni zaslon tipa Super AMOLED z enako postavitvijo pikslov kot pri pravkar preizkušenem telefonu Galaxy S4. V matriki PenTile je pod-pikslov namreč manj kot v standardni RGB različici, modri in rdeči pa so oblikovani drugače kot ovalni zeleni – v diamant – in zaradi nižjega kontrasta s črnim ozadjem precej večji.

Ker je zaslon sam po sebi precej tanek, bo takšen tudi Note 3, manj kot pri predhodniku pa naj bi bilo tudi obrobne plastike, kar pomeni, da bo naprava po oseh x in y približno enakih dimenzij kot pred kratkim napovedani Galaxy za množice, Mega 5.8.

Podobno impresivne kot zaslon so komponente pod njim – osem-jedrni Exynos 5 naj bi bil v različicah Nota 3 za vse svetovne trge, delovnega pomnilnika bo rekorde tri gigabajte, fotoaparat pa si bo sposodil pri S4. Dotikalna površina ne bo ostala neizkoriščena, saj naj bi bil popolnoma prenovljen in "phabletom" (križancem med tablicami in pametnimi telefoni) prilagojen tudi uporabniški vmesnik TouchWiz Nature UX. V paketu se bo najbrž znova znašla tudi pametna paličica S Pen.

Operacijski sistem? Najbrž Android 4.2.2. oziroma 4.3.0. (ta naj bi bil predstavljen čez dva tedna, ena prvih naprav nosilcev pa bo Nexus 4 LTE), saj Google namreč vztrajno prelaga izid naslednika, Key Lime Pie. Pričakovati je sicer, da bo Samsung tretjega Nota prvič pokazal na septembrskem sejmu potrošniške elektronike IFA v Berlinu.

Ne spreglejte