Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 2. 2016,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 17. 2. 2016, 17.36

8 let

Slovenska vizualizacija podatkov za svetovne poslovneže

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Še eno slovensko mlado, tokrat računalniško podjetje je s svojimi dosežki prepričalo tuje ocenjevalce. Čeprav se ozirajo predvsem po tujih trgih, razvoja iz Slovenije ne nameravajo preseliti.

Ljudje smo grafično usmerjeni in veliko lažje si predstavljamo podatke, ki so pregledno prikazani s sliko in diagramom. Tega se zavedajo tudi v poslovnem svetu, kjer že dalj časa iščejo čim boljše orodje za pregledno predstavitev podatkov. Kljub bogati ponudbi se tudi na tem področju nenehno išče nekaj boljšega in nekaj več. Do direktorske predstavitve neposredno iz Excela Med 20 najobetavnejšimi letošnjimi programskimi rešitvami je ameriška revija za poslovne in tehnološke odločevalce CIOReview uvrstila tudi slovensko rešitev za pripravo predstavitev, poročil in analitičnih prikazov Zebra BI.

Kaj je to, zaradi česar je odgovorni urednik te revije Jeevan George zapisal, da Zebra BI predstavlja revolucijo? "Naša ključna prednost je, da lahko uporabniki napredna poročila delajo neposredno v Excelu, kjer so običajno zbrani vsi podatki," je prepričan Žiga Milek, eden od članov ekipe, ki si letos želi predvsem še močnejšega nastopa na ameriškem trgu. Orodja Zebra se namreč preprosto namesti kot nov zavihek v programu Excel.

Prepričali tudi več velikih mednarodnih korporacij Bolj kot objava v reviji pa slovenske ustvarjalce razveseljuje, da so ocenjevalce prepričali z več kot 15 merili. Večino svojih naročnikov iz vrst podjetij vseh velikosti imajo v tujini, kjer, kot pravijo, ustvarijo več kot 92 odstotkov svojih prihodkov. Na trgu so poldrugo leto in so s svojim znanjem in dosežkom prepričali tudi velika imena, kot so Coca-Cola, Roche, SanofiAventis, Heineken, Carlsberg, Volvo Bus, Konica Minolta, Saudi Airlines, US Gas&Electric, Telekom Srbije, Hemofarm in drugi. Še bolj na tuje trge in še naprej s slovenskim razvojem Za Zebra BI in njene avtorje prestižna uvrstitev v panožno revijo ni prvo priznanje: lani jim je mednarodna organizacija za standarde poslovnega komuniciranja IBCS Association (International Business Communication Standards) podelila certifikat za odličnost v vizualizaciji poslovnih podatkov. Ideja za Zebra BI je nastajala že pred dobrimi desetimi leti in se krepila tudi s sodelovanjem v Švici, je pojasnil ustanovitelj podjetja Andrej Lapajne, ki po 15-letnih izkušnjah na področju poslovne inteligence (Business Intelligence, od tod tudi okrajšava BI) poleg dela v svojem podjetju končuje tudi doktorat s tega področja.

Njihova prizadevanja se bodo še naprej usmerjala na tuje trge, a nadaljnjega razvoja ne nameravajo seliti iz Slovenije. Čeprav se zavedajo, da je predvsem zaradi naraščajočega povpraševanja prave strokovnjake včasih težko dobiti, so prepričani, da jih bodo vendarle našli.

Ne spreglejte