Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2012,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 18. 1. 2012, 7.28

8 let

Wikipedia protestno zatemnjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spletna stran enciklopedije Wikipedia bo 24 ur zatemnjena, s čimer fundacija, ki skrbi za enciklopedijo, protestira proti sporni zakonodaji proti spletnemu piratstvu, ki jo obravnava ameriški kongres.

Spletna enciklopedija, ki sodi med najbolj priljubljene spletne strani in dnevno pritegne več milijonov uporabnikov, bo zatemnjena 24 ur, med tem časom pa se obiskovalcem na zaslonu izpiše: Predstavljajte si svet brez prosto dostopnega znanja. "Več kot desetletje smo porabili milijone ur pri ustvarjanju največje enciklopedije v človeški zgodovini. Zdaj ameriški kongres razmišlja o zakonodaji, ki bi lahko usodno škodila prostemu in odprtemu internetu. Da bi opozorili na to, bomo za 24 ur zatemnili Wikipedio," je napis, ki pričaka obiskovalce strani.

Spletno piratstvo naj bi ogrožalo delovna mesta Sporna zakonodaja je sestavljena iz predloga zakona za zaščito IP, ki ga obravnava senat, ter predloga zakona za zaustavitev spletnega piratstva, o katerem razpravlja predstavniški dom ameriškega kongresa. Med podporniki zakonodaje sta med drugim ameriška glasbena in filmska industrija, pa tudi ameriška trgovinska zbornica, ki si prizadeva za preprečitev spletnega piratstva, saj naj bi to ogrožalo avtorske pravice in delovna mesta.

Zakonodaja bi prinesla "nova orodja za cenzuro mednarodnih spletnih strani" Kritiki po drugi strani menijo, da bi zakonodaja lahko ogrozila tehnološko industrijo in kršila pravice svobode govora. Najbolj sporni del zakonodaje je sicer predlog zakona, ki bi zveznim oblastem omogočil črno listo spletnih strani, ki naj bi razširjale piratsko vsebino. Strani na črni listi bi postale nedosegljive ameriškim uporabnikom svetovnega spleta. "Če bo sprejeta, bo zakonodaja ogrozila svoboden in odprt internet in prinesla nova orodja za cenzuro mednarodnih spletnih strani v ZDA," opozarjajo v fundaciji Wikimedia.

Že decembra lani so ustanovitelji spletnih velikanov Google, Twitter, Wikipedia, Yahoo in drugih izrazili zaskrbljenost zaradi tovrstnih predlogov in v odprtem pismu poudarili, da bi takšna zakonodaja dala ameriški vladi "moč cenzure na spletu s tehnikami, podobnimi tistim, ki jih uporabljajo Kitajska, Malezija in Iran".

Največja enciklopedija v zgodovini Spletna stran Wikipedia je 15. januarja sicer praznovala rojstni dan. Ustanovili so jo pred enajstimi leti, do danes pa se je razvila v največjo enciklopedijo v zgodovini, saj je na njej objavljenih več kot 20 milijonov prispevkov v 282 jezikih. Za spletno stran skrbi več kot 1800 prostovoljcev, ki so, kot pravijo pri Wikimedii, v zadnjih tednih razmišljali o najboljšem načinu protesta in se na koncu odločili za zatemnitev angleške različice strani, ki ima seveda največji obisk med vsemi.

Internet je zelo učinkovito orodje za javnost Potezo je na spletnem socialnem omrežju Twitter prvi naznanil ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales, ki pravi, da je predlagana zakonodaja grožnja svobodnemu, odprtemu in varnemu spletu ter ljudi pozval, naj se pridružijo akciji. "Ena od stvari, ki smo se jih naučili v zadnjem času ob dogodkih arabske pomladi, je ta, da je internet zelo učinkovito orodje za javnost, da se ta organizira in doseže, da se njen glas sliši," je pojasnil.

Protestirajo tudi nekatere druge spletne strani in podjetja Protestu proti sporni zakonodaji se je pridružil tudi Google in nekatere druge priljubljene spletne strani kot so Reddit, Cheezburger, Mozilla in drugi.

Ne spreglejte