Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
2. 7. 2013,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 11.35

8 let

Wikipedia z željo po širitvi baze znanja poenostavlja urejevalnik vsebin

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Včeraj so registrirani uporabniki angleške različice spletne enciklopedije Wikipedia končno prejeli poln dostop do preprostega grafičnega vmesnika za spreminjanje in dodajanje informacij VisualEditor.

Z novostjo, ki jo je v preteklih mesecih v fazi alfa že preizkušalo nekaj prostovoljcev, želi neprofitna organizacija Wikimedia, ki stoji za najobširnejšo spletno enciklopedijo, urejanje in dodajanje vsebin približati vsem posameznikom, ki bi svoje ekstenzivno znanje o določeni temi želeli deliti s svetom, a jim je obstoječa metoda pisanja in spreminjanja kode, ki spominja na HTML, preveč tuja.

Preklop na VisualEditor sicer ne bo obvezen – izkušeni staroselci bodo lahko še naprej uporabljali klasični urejevalnik, si pa pri Wikimedii želijo, da bi tudi oni vednarle uvideli predvsem praktični vidik novosti, saj bo z uporabo VE-ja marsikatero rutinsko opravilo mogoče postoriti hitreje. VisualEditor bo s polno paro sicer začel delovati šele čez nekaj mesecev, saj bodo razvijalci širok spekter operacij gole wikijeve izvorne kode dodajali postopoma.

Vodilo za zagon novitete, ki bo vsaj malo spremenila drugo obličje Wikipedie – obličje, ki ga povprečen uporabnik spleta ne bo najbrž uzrl nikoli –, je bilo povečanje bazena znanja. Pri Wikimedii pravijo, da je prostora za širitev še ogromno, pravzaprav nepremostljiva ovira pa je že začetna stran dozdajšnjega urejevalnika, ki je po mnenju mnogih veliko preveč kompleksen.

"Smo pravzaprav edina velika spletna stran, ki v letu 2013 še vedno uporablja zastarel sistem spletne kode. Od večine obiskovalcev Wikipedie, ki bi želeli prispevati dragoceno vsebino, je praktično nemogoče pričakovati, da se bodo začeli učiti zdaj," pravijo pri Wikimedii.

Do 15. julija bo VisualEditor našel tudi pot do nemške, francoske in italijanske Wikipedie, do konca meseca na večino preostalih večjih wikivozlišč, vsi sestrski projekti pa bodo morali počakati do decembra. Med spletnimi brskalniki, ki trenutno še ne podpirajo vmesnika VE, presenetljivo najdemo Internet Explorer 9 (podpora pride kmalu), prav dobro pa se razume s Firefoxom, Chromom in Safarijem.

Ne spreglejte