Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
7. 8. 2016,
16.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Dobra vest nedeljska znanost

Nedelja, 7. 8. 2016, 16.13

6 let, 7 mesecev

Deset dobrih stvari, ki so se že zgodile v letu 2016 #fotozgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Teroristični napadi, masakri z noži, strmoglavljena letala, pranje denarja, smrti glasbenih legend. Zdi se, da se v letu 2016 iz dogajajo samo stvari, zaradi katerih lahko obraz vsak dan zakopljemo v dlani. Pa je to res? Da bi vam polepšali nedeljsko popoldne, smo poiskali deset aktualnih dobrih dejstev, ob katerih zaigra srce. 

Islamska država izgublja tla pod nogami

Ob terorističnih napadih v Franciji, Belgiji in Turčiji je to težko verjeti, a dejstvo je, da IS tako oslabljena kot zdaj še ni bila nikoli. Oblast in vpliv hitro izgublja tako kot v Iraku kot Siriji. Kurdski borci so že osvobodili Manbij na severu Sirije, zdaj pripravljajo ofenzivo na Mosul. Iraške oborožene sile so IS medtem pregnale iz Faludže, mesto je veljalo za eno njenih glavnih utrdb, in skrajnežem medtem z ofenzivo iz zraka prizadejalo grozovite izgube. Vsi poskusi IS, da bi znova osvojili izgubljene postojanke, so za zdaj spodleteli.  | Foto: Ob terorističnih napadih v Franciji, Belgiji in Turčiji je to težko verjeti, a dejstvo je, da IS tako oslabljena kot zdaj še ni bila nikoli. Oblast in vpliv hitro izgublja tako kot v Iraku kot Siriji. Kurdski borci so že osvobodili Manbij na severu Sirije, zdaj pripravljajo ofenzivo na Mosul. Iraške oborožene sile so IS medtem pregnale iz Faludže, mesto je veljalo za eno njenih glavnih utrdb, in skrajnežem medtem z ofenzivo iz zraka prizadejalo grozovite izgube. Vsi poskusi IS, da bi znova osvojili izgubljene postojanke, so za zdaj spodleteli.

Število tigrov v divjini se je povečalo za petino

Po več kot stoletju redčenja njihovih vrst populacija tigrov v divjini raste. Leta 2010 so borci za zaščito pravic živali ocenili, da jih je v divjini približno 3.200, letos pa se ocena giblje okrog 3.890, kar je 22-odstotno povečanje števila progastih divjih muc.  | Foto: Po več kot stoletju redčenja njihovih vrst populacija tigrov v divjini raste. Leta 2010 so borci za zaščito pravic živali ocenili, da jih je v divjini približno 3.200, letos pa se ocena giblje okrog 3.890, kar je 22-odstotno povečanje števila progastih divjih muc.

Enako velja za morske krave, ki prvič po nekaj desetletjih niso več na robu izumrtja

Znanstvena študija razkriva, da je število zahodno-indijskih morskih krav, ki so prej veljale za eno najbolj ogroženih vrst morskih sesalcev, v zadnjih 25 letih zraslo za 500 odstotkov. Svetovna organizacija za varstvo živali WWF je status teh morskih krav zato prvič po nekaj desetletjih spremenila iz "na robu izumrtja" v "ogrožen". | Foto: Znanstvena študija razkriva, da je število zahodno-indijskih morskih krav, ki so prej veljale za eno najbolj ogroženih vrst morskih sesalcev, v zadnjih 25 letih zraslo za 500 odstotkov. Svetovna organizacija za varstvo živali WWF je status teh morskih krav zato prvič po nekaj desetletjih spremenila iz "na robu izumrtja" v "ogrožen".

Letalo je obletelo svet, ne da bi potrošilo eno kapljico goriva

Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2 je 26. julija pristalo v Abu Dabiju in s tem opravilo z zadnjo etapo poti okrog sveta. Solar Impulse 2 je s tem postalo prvo letalo na sončno energijo, ki je obletelo svet brez ene kapljice goriva. Pot iz Kaira do Abu Dabija je bila zadnja od 17 etap na 42.000 kilometrov dolgi poti okoli sveta, ki se je začela 9. marca lani v Abu Dabiju. | Foto: Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2 je 26. julija pristalo v Abu Dabiju in s tem opravilo z zadnjo etapo poti okrog sveta. Solar Impulse 2 je s tem postalo prvo letalo na sončno energijo, ki je obletelo svet brez ene kapljice goriva. Pot iz Kaira do Abu Dabija je bila zadnja od 17 etap na 42.000 kilometrov dolgi poti okoli sveta, ki se je začela 9. marca lani v Abu Dabiju.

Ekološka vojna med Indijo in Pakistanom

Pakistan je leta 2013 v enem dnevu posadil milijon dreves in postavil nov svetovni rekord. Njegova soseda Indija, s katero si je Pakistan v preteklosti pogosto skakal v lase, ni prenesla odobravajočih pogledov, ki jo je svetovna javnost zaradi rekorda namenila Pakistanu. Vrnila mu je na najboljši mogoč način - 800.000 Indijcev je 11. julija v enem dnevu posadilo kar 50 milijonov dreves. Z novim svetovnim rekordom je Indija tudi pokazala, da je resno vzela pariški podnebni dogovor.   | Foto: Pakistan je leta 2013 v enem dnevu posadil milijon dreves in postavil nov svetovni rekord. Njegova soseda Indija, s katero si je Pakistan v preteklosti pogosto skakal v lase, ni prenesla odobravajočih pogledov, ki jo je svetovna javnost zaradi rekorda namenila Pakistanu. Vrnila mu je na najboljši mogoč način - 800.000 Indijcev je 11. julija v enem dnevu posadilo kar 50 milijonov dreves. Z novim svetovnim rekordom je Indija tudi pokazala, da je resno vzela pariški podnebni dogovor.

Znanstveniki so naredili pomemben korak proti izkoreninjenju bolezni ALS

Skupina znanstvenikov iz 15 držav, tudi iz Slovenije, je opisala nov gen, ki povečuje tveganje za nastanek amiotrofične lateralne skleroze, hitro napredujoče in neozdravljive bolezni, bolj znane po akronimu ALS. Na to nevrodegenerativno bolezen, ki povzroči odpoved mišičnih funkcij in nazadnje smrt, je v zadnjih dveh letih s polivanjem z vedrom ledene vode opozarjal in sredstva za nadaljnje raziskave vzroka za ALS zbiral praktično ves svetovni splet. Za osveščanje o ALS so se zmočili tudi številni svetovno znani obrazi, tudi najbogatejši Zemljan Bill Gates (na fotografiji). | Foto: Skupina znanstvenikov iz 15 držav, tudi iz Slovenije, je opisala nov gen, ki povečuje tveganje za nastanek amiotrofične lateralne skleroze, hitro napredujoče in neozdravljive bolezni, bolj znane po akronimu ALS. Na to nevrodegenerativno bolezen, ki povzroči odpoved mišičnih funkcij in nazadnje smrt, je v zadnjih dveh letih s polivanjem z vedrom ledene vode opozarjal in sredstva za nadaljnje raziskave vzroka za ALS zbiral praktično ves svetovni splet. Za osveščanje o ALS so se zmočili tudi številni svetovno znani obrazi, tudi najbogatejši Zemljan Bill Gates (na fotografiji).

Nogometno prvenstvo velikanov je osvojil palček

Britanski nogometni klub Leicester City, ki so mu stavnice pred začetkom prejšnje sezone pred začetkom angleškega nogometnega prvenstva za osvojitev lige pripisovale možnosti 5.000 proti 1, je storil prav to. Klub, katerega najboljši strelec Jamie Vardy je še donedavna igral za angleškega petoligaša, najboljši igralec Riyad Mahrez pa je klub stal manj kot pol milijona funtov, je za sabo pustil velikane ne le otoškega, temveč tudi svetovnega nogometa - Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool, Manchester City.  | Foto: Britanski nogometni klub Leicester City, ki so mu stavnice pred začetkom prejšnje sezone pred začetkom angleškega nogometnega prvenstva za osvojitev lige pripisovale možnosti 5.000 proti 1, je storil prav to. Klub, katerega najboljši strelec Jamie Vardy je še donedavna igral za angleškega petoligaša, najboljši igralec Riyad Mahrez pa je klub stal manj kot pol milijona funtov, je za sabo pustil velikane ne le otoškega, temveč tudi svetovnega nogometa - Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool, Manchester City. 

Preprosta aplikacija za pametni telefon je povezala milijone ljudi in spočela številne zgodbe o dobrosrčnosti

Igra za pametne telefone Pokemon Go je že prvi dan po izidu postala globalni fenomen. Igralci so zapustili stanovanja in se v iskanju Pokemonov začeli gibati in spoznavati ter prijateljstva sklepati z naključnimi mimoidočimi. Iz več delov sveta prihajajo tudi pozitivne novice, povezane s Pokemon Go - pred neko otroško bolnišnico so igralci začeli puščati vabe za Pokemone, da jih otroški pacienti lahko ujamejo več, v nekem ameriškem zavetišču za pse pa so igralce Pokemon Go povabili, naj med iskanjem Pokemonov sprehajajo njihove varovance. Odziv je bil zelo velik, nekaj psov je celo dobilo nove gospodarje.  | Foto: Igra za pametne telefone Pokemon Go je že prvi dan po izidu postala globalni fenomen. Igralci so zapustili stanovanja in se v iskanju Pokemonov začeli gibati in spoznavati ter prijateljstva sklepati z naključnimi mimoidočimi. Iz več delov sveta prihajajo tudi pozitivne novice, povezane s Pokemon Go - pred neko otroško bolnišnico so igralci začeli puščati vabe za Pokemone, da jih otroški pacienti lahko ujamejo več, v nekem ameriškem zavetišču za pse pa so igralce Pokemon Go povabili, naj med iskanjem Pokemonov sprehajajo njihove varovance. Odziv je bil zelo velik, nekaj psov je celo dobilo nove gospodarje. 

Ozonska luknja se krpa sama

Ozonska luknja nad Antarktiko se je začela krčiti. Strokovnjaki so v najnovejši raziskavi ugotovili, da se je od leta 2000 do danes ozonska luknja skrčila za štiri milijone kvadratnih kilometrov. Gre za območje v velikosti Indije. Do krčenja ozonske luknje je prišlo šele desetletja po tem, ko je bil sklenjen sporazum za postopno opuščanje določenih industrijskih in potrošniških snovi, ki onesnažujejo ozračje. | Foto: Ozonska luknja nad Antarktiko se je začela krčiti. Strokovnjaki so v najnovejši raziskavi ugotovili, da se je od leta 2000 do danes ozonska luknja skrčila za štiri milijone kvadratnih kilometrov. Gre za območje v velikosti Indije. Do krčenja ozonske luknje je prišlo šele desetletja po tem, ko je bil sklenjen sporazum za postopno opuščanje določenih industrijskih in potrošniških snovi, ki onesnažujejo ozračje.

Vesoljsko plovilo Juno se je uspešno zasidralo v Jupitrovo orbito

Raziskovalno vesoljsko plovilo Juno je po petletnem potovanju doseglo Jupiter in se utirilo v točno določeno orbito okrog planeta. Juno bo okrog Jupitra naslednje leto in pol krožil tako, da se bo ob vsakem obhodu izognil njegovemu nevarnemu sevanju, medtem pa na Zemljo ves čas pošiljal bližnje fotografije in podatke o največjem planetu v Osončju. O Jupitru bomo do februarja 2018, ko bo Juno strmoglavil nanj in končal misijo, izvedeli več, kot z izjemo Marsa vemo o kateremkoli drugem planetu.  | Foto: Raziskovalno vesoljsko plovilo Juno je po petletnem potovanju doseglo Jupiter in se utirilo v točno določeno orbito okrog planeta. Juno bo okrog Jupitra naslednje leto in pol krožil tako, da se bo ob vsakem obhodu izognil njegovemu nevarnemu sevanju, medtem pa na Zemljo ves čas pošiljal bližnje fotografije in podatke o največjem planetu v Osončju. O Jupitru bomo do februarja 2018, ko bo Juno strmoglavil nanj in končal misijo, izvedeli več, kot z izjemo Marsa vemo o kateremkoli drugem planetu. 

 

Ne spreglejte