Matic Tomšič

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
16.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vesolje znanost Matic Tomšič

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 16.15

6 let, 7 mesecev

Največje smetišče ni na Zemlji, temveč okoli nje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stuff in Space je interaktivni zemljevid vseh satelitov, ostankov pogonskih raket in vesoljskih smeti, večjih od 10 centimetrov, ki so zasidrane v orbito našega planeta.

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa okrog Zemlje kroži slabih 22 tisoč predmetov z vsaj 10-centimetrskim premerom. Gre za aktivne in upokojene satelite, vesoljske teleskope, pogonske rakete in takšne ali drugačne kozmične smeti oziroma razbitine.

Spletna stran Stuff in Space sledi vsem. Interaktivni Zemljevid predmetov, ki obletavajo naš planet, je ustvaril ameriški inženir James Yoder. Pri spremljanju njihovih orbit si pomaga s podatki spletne strani obrambnega ministrstva ZDA Space Track.

Vsaka pičica na zemljevidu, ki prikazuje Zemljo in njeno bližnjo okolico, predstavlja enega od predmetov v njeni orbiti. Z rdečo so označeni sateliti oziroma njihovi ostanki (in razbitine, ki so nastale po trku satelitov Iridium 33 in Cosmos 2251 leta 2009), z modro porabljene pogonske rakete, s sivo pa drugi vesoljski odpadki, večji od 10 centimetrov.

Ob kliku na eno od pik se prikaže plavajoče okence z informacijami, kot so ime instrumenta ali predmeta, ki ga predstavlja, višina, hitrost, največja in najmanjša oddaljenost od Zemljine površine ter čas, ki ga potrebuje za eno pot okrog planeta. V meniju zgoraj levo je prikaz posameznih pik mogoče omejiti na satelitske sisteme (na primer GPS in GLONASS).

Med bolj zanimivimi predmeti, ki dosežejo največjo oddaljenost od Zemlje, so nekdanji sovjetski vojaški satelit Vela 1 (173 tisoč kilometrov), sovjetski raziskovalni satelit SPEKTR-R (286 tisoč kilometrov) in nosilna raketa Nasinega rentgenskega observatorija Chandra X-ray (71 tisoč kilometrov). Čeprav je z iskalnikom na spletni strani Stuff in Space nismo našli, naj bi bila ena od pičic na zemljevidu tudi kamera, ki jo je med vesoljskim sprehodom leta 2006 izgubila astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams.

Po podatkih vesoljske agencije Nasa naj bi bilo v Zemljini orbiti sicer tudi več kot pol milijona predmetov, ki merijo med enim in desetimi centimetri, in več kot sto milijonov manjših od centimetra. Pri potovanju okrog Zemlje dosegajo hitrosti prek 30 tisoč kilometrov na uro.

Večina jih zaradi velikanskih medsebojnih razdalj sicer naj ne bi prestavljala nevarnosti mednarodni vesoljski postaji ISS, ki 15 obhodov Zemlje dnevno opravi v višini približno 400 kilometrov.