Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2009,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2009, 8.57

8 let

Poplave pohval na račun junaškega pilota US Airways

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA imajo od četrtka novega junaka, to je 58-letni pilot letalske družbe US Airways Chesley Sullenberger.

Ta je z airbusom 320 s 155 potniki in člani posadke uspešno zasilno pristal na reki Hudson v New Yorku, , potem ko je jata ptic neposredno po vzletu uničila oba motorja letala. Pravi mož na pravem mestu ob pravem času Newyorški župan Michael Bloomberg je že v četrtek pohvalil pilota in povedal, da je mojstrsko pristal na vodi, nato pa se dvakrat prepričal, da so vsi potniki in člani posadke varno zapustili letalo pred njim. Sullenberger je bil sicer pravi mož na pravem mestu ob pravem času. Pilot s 40-letno kariero je namreč tudi predsednik in ustanovitelj podjetja, ki se ukvarja z varnostjo v zračnem prometu.

S svoji karieri je večkrat sodeloval pri preiskavah nesreč, ki jih je izvajal Nacionalni odbor za varnost v transportu (NTSB). Njegova soproga Lorrie, s katero imata dve hčerki, je za CNN povedala, da je čudežen pristanek ne preseneča, ker pozna moža kot popolnega profesionalca. Sullenberger je namreč v svoji karieri podrobno študiral podobne primere, nekaj časa pa je bil tudi predsednik za varnost pri Nacionalnem pilotskem združenju.

Sullenbergeru je pomagal kopilot Jeff Skiles 57-letni pilot iz Danvillea v Kaliforniji je leta 1973 končal akademijo zračnih sil in nekaj let letel z lovci F4, bolj znanimi pod imenom "fantom". Pri družbi US Airways je zaposlen od leta 1980. Za uspešen pristanek so mu seveda najbolj hvaležni potniki in družinski člani. Ima že tudi svoj klub oboževalcev, ki so mu sestavili spletno stran. Sullenbergeru, ki se je v petek še skrival pred mediji, je v pilotski kabini pomagal 49-letni kopilot Jeff Skiles iz Wisconsina.

Preiskava se bo kmalu začela Newyorški reševalci medtem v mrzli vodi reke Hudson še iščejo oba motorja, ki sta med pristankom na vodi odpadla in se potopila na dno. Letalo je privezano ob spodnji strani otoka Manhattan in kmalu se bo začela preiskava, vendar ni pričakovati drugega kot potrditev, da sta oba motorja vsrkala vase več ptic, ki so ju onesposobile in prisilile pilota, da pristane na vodi.

Zvezna uprava za zračni promet (FAA) poroča, da v ZDA že dve leti ni bilo nesreče večjega potniškega letala, ki bi zahtevala žrtve in v sedmih letih pa je v letalskih nesrečah umrlo manj kot 100 ljudi. Razlogi zato naj bi bili med drugim v boljši usposobljenosti posadk in boljših letalih.

Ne spreglejte