Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2013,
21.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 13. 4. 2013, 21.25

7 let, 2 meseca

Planet TV: So Lekarne Ljubljana pred razpadom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Občine Logatec, Cerknica, Loška dolina in Bloke si že več mesecev prizadevajo za izstop njihovih lekarn iz Lekarne Ljubljana.

Stvari stojijo, saj je na mizi nov lekarniški zakon, ki predvideva centralizacijo lekarn. A če ta ne bo sprejet, bodo nadaljevali začete dejavnosti. ''Priključili se bomo ali zavodu Ribnica ali pa bomo podelili koncesijo,'' je dejal župan Cerknice Marko Rupar.

Vprašanje o izstopu štirih občin iz Javnega zavoda Lekarna Ljubljana smo naslovili tudi na omenjeni zavod, ki nam je posredoval naslednji odgovor. ''O kakršnihkoli dogajanjih v zvezi s to temo nismo obveščeni, zato jih tudi ne moremo komentirati. Lekarna Ljubljana z vsemi občinami dobro sodeluje ter kakovostno in odgovorno opravlja lekarniško dejavnost. Odločitev o izvajalcu lekarniške dejavnosti pa je seveda v pristojnosti občine.''

Sporno pa naj bi bilo tudi samo delovanje Lekarne Ljubljana izven občine Ljubljana. ''Zakon pravi, da občina ustanovi javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti na svojem območju,'' opozarja pravnik Rajko Pirnat.

A Javni zavod Lekarna Ljubljana ima svoje podružnice v kar 13 občinah, od katerih naj bi se dobiček, ki ga lekarne ustvarijo, stekal v proračun Mestne občine Ljubljana. ''Po neuradnih podatkih smo slišali za podatek 40 milijonov. Mi smo v 20 letih, odkar Lekarna Ljubljana na črno deluje v naši občini, izgubili recimo milijon,'' še dodaja cerkniški župan.

''Mi smo vzeli denar pred petimi leti, ko je bilo tistih 20 milijonov evrov na zalogi, ležali so, saj niso imeli nobenih idej, kaj z njimi početi. Takrat smo to vložili v obnovo vrtcev, šol in umik azbestnih streh,'' pa odgovarja ljubljanski župan Zoran Janković. Proračuni omenjenih občin so zato na letni ravni prikrajšani za dobrih 50.000 evrov, kar pa za tako majhne občine ni zanemarljivo.

Ne spreglejte