Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
6.56

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

preživnina otroci Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Petek, 10. 11. 2023, 6.56

3 mesece, 1 teden

Pravni nasvet

Po ločitvi otrokom ne plačuje ničesar, dobiva pa olajšavo. Je to pošteno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
prepir | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Z možem sva se ločila. Imava dva otroka in ob ločitvi sva se dogovorila, da skrbiva vsak za enega. Otroci zdaj živijo pri meni; oče se je odselil, tako da sama skrbim za oba. Oče ne skrbi za nobenega otroka, izogiba se vsem plačilom, po drugi strani dobi olajšavo za dohodnino za enega otroka, a mu od tega ne da nič. Govori, da potrebuje zase. Kaj naj naredim? Jožica K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vaše vprašanje je zelo zanimivo in aktualno. Sicer tega niste napisali, ampak verjamemo, da sta z bivšim možem uredila varstvo in vzgojo ter skrb za otroke prek pristojnega centra za socialno delo (CSD) in sodišča oziroma z notarskim sporazumom. Če ni tako, pa imate še vedno odprto možnost sprožiti ustrezen postopek ureditve varstva in vzgoje skupnih otrok ter plačevanje preživnine.

Dolžnost preživljanja je ena izmed temeljnih dolžnosti staršev in je povezana z neposredno skrbjo za otroka, da bi mu omogočili ustrezne življenjske razmere, potrebne za njegov razvoj, predvsem pa šolanje in strokovno izobrazbo glede na njegove sposobnosti, nagnjenja in želje (tako tudi 103. člen ZZZDR).

par, partnerstvo, prepir
Novice Rada bi odvzela starševsko skrb slabemu očetu. Je to sploh mogoče?

Gre za otrokovo temeljno pravico, na katero ne vpliva niti odvzem roditeljske pravice, saj starš, ki mu je bila roditeljska pravica odvzeta, ni oproščen dolžnosti preživljanja otroka (125. člen ZZZDR). Pravica do preživnine je otrokova osebna pravica, ki se ji ni mogoče vnaprej odpovedati (128. člen ZZZDR) in ki se ne more prenašati na drugega. Preživninska obveznost je obvezna do otrokove polnoletnosti, v primeru rednega šolanja pa do dopolnjenega 26. leta starosti.

V vašem primeru se oče otroka izogiba plačevanju ter celo zahteva davčno olajšavo, čeprav ne plačuje ničesar. Zaradi uveljavljanja olajšave je v davčnem prekršku in o tem lahko obvestite pristojni urad finančne uprave (Furs), ki bo izvedel ustrezen postopek. 

oče in hči
Novice Po 25 letih začel dvomiti o očetovstvu. Lahko zahteva vračilo preživnine?

Neplačevanje preživnine je tudi kaznivo dejanje, ki ga obravnava Kazenski zakonik v 194. členu – neplačevanje preživnine. Za to je predvidena tudi zaporna kazen.

Predlagamo vam, da očeta najprej pisno pozovete k plačevanju. V tem pozivu mu postavite krajši rok, da začne plačevati preživnino. V primeru zavrnitve oziroma nadaljevanja neplačevanja imate možnost sodne izterjave preživnine z izvršbo ter tudi vložitev kazenske ovadbe zaradi neplačevanja. V primeru ovadbe bo postopek prevzelo tožilstvo po uradni dolžnosti.

Pravni nasvet_2
Novice Kaj pripada zunajzakonskemu partnerju ob ločitvi?
Pravni nasvet_3
Novice Otrok ima drugega očeta. Lahko zahteva dediščino?

Ne spreglejte