Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
22.16

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

Natisni članek

spor stanovanje dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 12. 11. 2023, 22.16

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Po smrti moža bi se vrnila v stanovanje. Toda zet pravi drugače.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82
dedovanje, dedni spor | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Prosila bi vas za nasvet. Umrl mi je mož in podedovala sem stanovanje, v katerem pa živita hči in zet. Z možem sva doslej živela v počitniški hišici, zdaj pa se želim preseliti nazaj v stanovanje, a mi zet pravi, da nimam te pravice. Nismo sicer imeli nobene pogodbe. Kaj naj naredim? Kakšne pravice imam in kako naj dosežem, da se lahko vrnem v svoje stanovanje? Sabina F.

Pravnik na dlani odgovarja:

Vsekakor ste z dedovanjem postali lastnica stanovanja, v katerem sicer živita vaša hčerka in njen mož, torej vaš zet. Sicer niste napisali, ali je bila tudi hčerka dedič po pokojnem možu oziroma njenem očetu. Če je bila, je postala polovična solastnica z vami in je zadeva nekoliko drugačna.

dedovanje, dedni spor
Novice Mama je umrla, kako bo z dediščino po babici?

V primeru, da ste vi edina lastnica, imate vsekakor več pravic in je trditev zeta, da se nimate pravice preseliti v stanovanje, brez prave pravne podlage. Vsekakor imata vaša hčerka in njen mož stanovanje v posesti, ki je zakonsko varovana. Posest ureja stvarnopravni zakonik (SPZ) od 24. člena naprej. 29. člen SPZ določa, da dedič pridobi v posest zapustnikove stvari v trenutku zapustnikove smrti, torej ste postali upravičeni tudi do nepremičnine. 18. člen pa odreja, kaj je nepremičnina, in sicer je to prostorsko odmerjen del zemeljske površine skupaj s sestavinami, vse drugo so premičnine.

Svetujemo vam, da hčerki in možu najprej pisno sporočite svojo odločitev, da se želite preseliti v stanovanje, ker je vaša last. Če bo ta vaša zahteva oziroma želja zavrnjena, imate več možnosti, in sicer je ena od teh, da zahtevate od hčerke in zeta plačevanje najemnine. Do tega ste vsekakor upravičeni in potem imate možnost najema druge nepremičnine, ki jo boste financirali z najemnino svojega stanovanja.

dedovanje, dedni spor
Novice Vnukinji je podarila stanovanje. Se na njem lahko zahteva nujni delež?

Toda zadeva je relativno zapletena, ker gre za družinske zadeve. Če boste želeli oziroma če bosta hčerka in zet v celoti zavrnila vašo zahtevo po plačilu najemnine, lahko zahtevate tudi njuno izselitev iz stanovanja.

V takem primeru pridejo v poštev določila stanovanjskega zakona, ki določa postopek odpovedi najema nepremičnine in sodni postopek v primeru nezakonitega najema nepremičnine. Po zakonu lahko lastnik najemniku redno odpove najem stanovanja, in sicer zaradi lastne stanovanjske potrebe lastnika. Za lastno potrebo lastnika se šteje lahko tudi starost lastnika, ki ima potrebo po dostopnosti do zdravnika ali drugih življenjsko potrebnih zdravstvenih ustanov.

Sojenje
Novice Skrbela je za starše, brat pa ji zdaj grozi
pravni nasvet
Novice Hčeri je podaril stanovanje. Zdaj ga hoče nazaj.

Ne spreglejte