Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
18.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sindikat

Četrtek, 3. 12. 2015, 18.06

7 let, 2 meseca

Sindikati nezadovoljni s prodajo Adrie Airways Tehnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaposleni v Adrii Airways Tehniki, ki so se potegovali za delavski odkup družbe, so bili presenečeni nad njeno prodajo poljskemu Linetech Holdingu, zato bodo preučili možnost uvedbe revizije postopka.

Sekretar gorenjskega območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in zunanji sindikalni zaupnik zaposlenih v družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika Matej Jemec je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da so bili 24. novembra zelo negativno presenečeni, ko je kot strela z jasnega prišla novica, da sta Slovenski državni holding in Aerodrom Ljubljana poljski družbi Linetech Holding prodala stoodstotni delež v Adrii Airways Tehniki.

Poudaril je, da zaposleni niso bili v zadostni meri vključeni v postopek prodaje družbe. Sam je lastnike na to opozarjal že lani, vendar mu niso prisluhnili. Letos so prodajalce znova pozvali, naj to storijo, vendar se ni zgodilo nič.

Iniciativa za delavski odkup družbe Letos poleti se je med zaposlenimi začela oblikovati iniciativa za delavski odkup družbe, vendar je Jemec poudaril, da niso dobili realne možnosti za zvišanje ponudbe, kar so bili sicer pripravljeni narediti. Spomnil je tudi, da so zaposleni leta 2013, ko je bila družba v hudih finančnih težavah, prevzeli vodenje podjetja, ga spravili na dobro pot in tako dokazali, da ga znajo upravljati.

Cena ne sme biti glavni dejavnik Zaskrbljen je tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Poudaril je, da gre v primeru prodaje Adrie Airways Tehnike za posebno podjetje, saj imajo zaposleni specifična znanja. Prepričan je tudi, da cena ne sme biti glavni dejavnik in da morajo prodajalci poskrbeti za trajnostni razvoj podjetij in delovna mesta.

SDH: S postopkom prodaje nismo hiteli V SDH pa menijo, da so postopek izpeljali profesionalno in da z njim niso hiteli, kot jim nekateri očitajo. Po navedbah prvega moža SDH Marka Jazbeca so Poljaki za družbo ponudili 25 odstotkov več kot konzorcij delavcev, poleg tega pa so tveganje, da v drugem primeru ne bi dobili kupnine, ocenili za veliko.

Poljaki prevzeli nadzor v upravnem odboru Adrie Airways Tehnike Skupščina družbe pa je v sredo v Ljubljani imenovala novi upravni odbor, ki ga sestavljajo Krzysztof Pietkun, Piotr Kaczor, Michal Bochowicz in Sergej Murgelj. Njihov mandat traja pet let, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Ne spreglejte