Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2022,
9.34

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

NFT žeton šport kriptovalute PR članek

Sreda, 24. 8. 2022, 9.34

1 leto, 8 mesecev

Šport in kriptovalute: top športniki, ki prejemajo svojo plačo v kriptovalutah

Oglasno sporočilo

Športniki vse bolj vztrajno vstopajo v kriptosvet. Pa naj gre za pogodbe, po katerih plače izplačujejo v kriptovalutah, investicije ali lastne NFT-zbirke. Kako delujejo športniki v svetu kriptovalut in kateri so nekateri najbolj znani med njimi?

shutterstock_2179490983 | Foto:

Potem ko je športna industrija utrpela velike izgube zaradi pandemije covid-19, se je med drugim obrnila na kriptovalute, da bi si povrnila izgube in pomagala navijačem, da ostanejo povezani s klubi v današnjem družbeno razdrobljenem svetu. V zadnjih dveh letih smo bili priča poročilom o neštetih pogodbah in sponzorstvih med projekti Web3 in športnimi ekipami, in če bo šlo po načrtih, bo to morda le vrh ledene gore za ti dve panogi.

Ob eksploziji cen bitcoinov in memecoinov, kot sta dogecoin (DOGE) in shiba inu (SHIB), so se projekti začeli zavedati pomena zveste skupnosti in izvajajo vse potrebne ukrepe za vzpostavitev in vzdrževanje zveste navijaške baze. Tega se športne ekipe že nekaj časa dobro zavedajo. Crypto.com in Coinbase sta za 30-sekundne oglasne spote med letošnjim Super Bowlom porabila 6,5 milijona dolarjev. Eno od podjetij za športno analitiko celo trdi, da naj bi kriptoposli v svetu športa do leta 2026 presegli pet milijard dolarjev prihodkov.

Baza navijačev

Ko se beseda "kripto" uporablja v športu, se ne nanaša le na običajne kriptovalute, temveč tudi na nezamenljive žetone (NFT) in navijaške žetone, ki jih športniki in klubi ustvarjajo za povečanje vključenosti navijačev. Ti žetoni imetnikom omogočajo pridobitev ekskluzivnih ugodnosti, kot je glasovanje o pesmi, ki se bo pred začetkom tekme predvajala na stadionu.

Poleg navijaških žetonov je tudi področje športnih stav deležno velike pozornosti blockchain industrije. S kriptošportnimi stavami lahko ljudje stavijo na izide športnih dogodkov ali uvrstitve v ligah, ki se izplačajo v kriptovalutah, ponavadi v bitcoinu (BTC), ethru (ETH) in litecoinu (LTC). Čeprav se to morda ne sliši revolucionarno, ima pomemben vpliv na adopcijo kriptovalut. Športne stave s kriptovalutami omogočajo varnejšo stavno izkušnjo za športne navdušence. Poleg tega lahko, ker kriptovalute sprejemajo praktično povsod, sodelujejo ljudje z vsega sveta.

Tudi NFT-ji so se v svetu športa izkazali za precej donosno naložbo. Zvezdnik NBA LeBron James je za več kot sto tisoč dolarjev prodal videoposnetek, na katerem je izvedel zabijanje tipa windmill, in to še zdaleč ni edini primer športnikov, ki so se okoristili z navdušenjem nad NFT. Obstaja celo povsem ločen trg za to.

NBA TopShot je na primer NFT-platforma, ki ljudem omogoča "lastništvo največjih trenutkov košarke" v obliki NFT, v manj kot letu dni pa so s platformo zaslužili več kot milijardo dolarjev na svoji tržnici. Poleg tega so svoje zbirke NFT izdale tudi različne športne ekipe, prva pa je bila ekipa NBA Golden State Warriors iz San Francisca.

Nekateri športniki svojo plačo prejemajo v kriptovalutah

Trend popolnih ali delnih plač športnikov v kriptovalutah je postal veliko bolj razširjen, potem ko je skupna tržna vrednost kriptotrga leta 2021 presegla tri bilijone dolarjev. Odell Beckham mlajši iz lige NFL je bil eden prvih igralcev, ki je privolil, da bo svojo plačo v višini 750 tisoč dolarjev prejemal v bitcoinih. Potencialno pomemben razlog, zakaj igralci sprejemajo te dogovore, je naraščajoča stopnja inflacije ameriškega dolarja, ki postopoma znižuje vrednost njihove plače. Saquon Barkley je še en športnik, ki je dejal, da bo vse oglaševalske dohodke prevzel v bitcoinih.

Tukaj so športniki, ki so na takšen ali drugačen način udeleženi v kriptosvetu:

1. Tom Brady

Prvo izmed imen je svetovni, predvsem pa ameriški javnosti bolj znano kot evropski. Pa vendarle je največji zvezdnik ameriškega nogometa postal "portal" za vstop športnikov v svet kriptovalut. 9. maja 2021, ko se je cena bitcoina gibala okoli 58 tisoč dolarjev, je quarterback ekipe Tampa Bay Buccaneers svojemu avatarju na Twitterju dodal t. i. laserske oči, ki nakazujejo podporo bitcoinu. Cena je za tem padla na 30 tisoč dolarjev. "Dobro, laserske oči niso delovale," je nato v šali priznal Brady. Nato je kar intenzivno vkorakal v svet bitcoina.

Zamislil si je, da bi s plamenometom odmrznil blok ledu z bitcoini, kar se je zgodilo v reklami za kriptoborzo FTX. Nato je na trg poslal NFT-zbirko, ki je bila razprodana v manj kot desetih minutah. Z ženo Gisele imata zdaj lastniški delež v družbi FTX, Brady pa je soustanovitelj platforme NFT Autograph, ki je januarja zbrala 170 milijonov dolarjev.

Morda je še najbolj zanimivo, da je soustanovitelj ethereuma Vitalik Buterin trdil, da sploh ne ve, kdo je Brady, ta pa je tvitnil: "Kako gre, Vitalik? Morda me ne poznaš, vendar sem želel povedati, da sem tvoj velik oboževalec."

2. Lionel Messi

Ko obiščete spletno stran navijaških žetonov Socios.com, najprej zagledate velikansko podobo bradatega obraza argentinskega nogometaša Lionela Messija. Ta je široko nasmejan in ponosno drži svoj telefon, na katerem je prikazana aplikacija Socios. Messi ima dober razlog za nasmeh: Podpisal je 20 milijonov dolarjev vredno pogodbo za promocijo aplikacije Socios ter pojasnil, da želi ustvariti bolj povezano in nagrajujočo prihodnost za navijače po vsem svetu. To je vsekakor bolj zadovoljujoča prihodnost, vsaj zanj.

3. Serena Williams

Teniška legenda je več kot le kriptoradovednica. Na konferenci Bitcoin 2022 v Miamiju je razkrila, da se ji zdi bitcoin "super močna naložba", njeno podjetje tveganega kapitala Serena Ventures pa je investiralo v zagonsko podjetje za nagrajevanje z bitcoini Lolli, saj verjame, da je zaslužek in lastništvo bitcoinov korak k finančni vključenosti za vse ljudi. Poleg tega je aprila vstopila v partnerstvo s kriptopodjetjem CashApp.

4. Floyd Mayweather Jr.

Vrnitev k veličastni mrzlici začetne ponudbe kovancev (ICO) iz leta 2017. Legendarni nekdanji boksar je na Instagramu svetu pogumno sporočil: "2. avgusta bom zaslužil ogromno denarja na Stox.com ICO." Pri tem se je skliceval na zgodnji projekt. Svet je bil osupel. Kaj za vraga je ICO? O čem govori? No, objava je bila izbrisana, Mayweather pa je pozneje oglaševal še več ICO-jev (vključno z enim, ki je sprožil tožbo), junija 2021 je nosil majico, ki je promovirala Ethereum Max, na konferenci o bitcoinih je bil močno izžvižgan, svet pa je prosil le eno: "Lahko me kličete Floyd Crypto Mayweather."

5. Jessica Pegula

Pegula, trenutno sedma igralka ženskega tenisa na svetu, je marca 2021 postala prva športnica, ki je predstavila NFT-kolekcijo. Za Tennis Channel je povedala, da je to super drugačen način trženja za športnice. Dodala je, da je včasih treba tvegati in da upa, da bo navdihnila več športnic in več deklet, da bodo storile enako.

6. Andre Iguodala

Zvezdnik lige NBA Andre Iguodala je v začetku leta na Twitterju objavil, da bo del svoje plače prejemal v bitcoinih. Igralec ekipe Golden State Warriors je sodeloval z aplikacijo Cash App, da bi svojo plačo pretvoril v kriptovaluto, in celo dejal, da bo svojim navijačem podaril za milijon dolarjev bitcoinov.

7. Spencer Dinwiddie

Še eden športnik iz NBA-vrste je podpornik bitcoina. Ko ne igra ob boku našega asa Luke Dončića za Dallas Mavericks, se Dinwiddie ukvarja s svojo platformo za družbene žetone Calaxy (zbrali so 26 milijonov dolarjev). Že od oktobra 2018 je javno navdušen nad bitcoini (v profilu za Bleacher Report je opisal, kako je z bitcoini trgoval na svojem telefonu pred treningi lige NBA).

Leta 2020 se je pojavil v podkastu znamenitega kriptovplivneža Pomp. Poskušal je doseči, da bi bila njegova pogodba z NBA-zvezo tokenizirana, in celo vodil podkest New Money za CoinDesk TV. Maja 2021 je izdal, da se njegovi kolegi iz lige NBA ogrevajo za kriptovalute in da si vsi želijo svojega dela pogače.

8. Steph Curry

V oglasu za FTX Steph Curry, še en NBA-igralec in branilec ekipe Golden State Warriors, vztraja, da ni strokovnjak za kriptovalute. Vendar je bil dovolj spreten, da je pridobil lastniški delež v družbi FTX. Izdal je 3.000 športnih copa NFT t, kupil je NFT-opico Bored Ape (v nekem trenutku je bila vredna 75 ETH) in ta je postala celo njegov avatar na Twitterju. Tudi njegovi soigralci se ukvarjajo s kriptovalutami. Klay Thompson in zgoraj omenjeni Andre Iguodala plačilo delno prejemata v bitcoinih, Warriors pa so s FTX podpisali NFT-partnerstvo.

Ko potegnemo črto

Plačila športnikov v kriptovalutah bi bila pred tremi leti nepredstavljiva, vendar je svet na stopnji, ko je težko prezreti potencial blockchain tehnologije. Igralci, ki prejemajo plače v kriptovalutah, resnično verjamejo v tehnologijo in v to, da bo blockchain našel svoje mesto v našem globalnem finančnem sistemu. Ko bo Web3 korakal naprej skozi fazo ideje in se konsolidiral, bi morali še naprej spremljati razvoj načinov plačevanja s kriptovalutami.

Ljudje cenijo predvsem varnost, hitrost in nadzor, kriptovalute pa zagotavljajo vse troje. To bi lahko pojasnilo, zakaj povpraševanje po plačevanju s kriptovalutami narašča, zlasti med (premožnimi) mladimi.

Vas zanima, katere kriptovalute je vredno kupiti v letu 2022. Kliknite tukaj.

Naročnik oglasnega sporočila je www.joker.si.

Ne spreglejte