Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
11.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 11.13

7 let, 2 meseca

V Adria Airways Tehnika pripravili nov načrt prestrukturiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je vodstvo podjetja Adria Airways Tehnika v petek z zaposlenimi doseglo dogovor o 20-odstotnem znižanju izhodiščnih plač, je pripravilo nov načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Po besedah glavnega izvršnega direktorja podjetja Roberta Vuge ga bodo predstavili upravnemu odboru. Adria Airways Tehnika zaposluje 240 ljudi.

Povprečna bruto plača v podjetju znaša 2500 evrov Nov načrt prestrukturiranja podjetja, ki se sooča z likvidnostnimi težavami, predvideva 20-odstotno znižanje izhodiščnih plač, povprečna bruto plača v podjetju pa znaša 2500 evrov. Vuga je ob tem kot zelo pozitivno izpostavil pripravljenost zaposlenih na znižanje.

"S tem ukrepom smo izpolnili prvi pogoj za nadaljnjo finančno in poslovno prestrukturiranje, o katerem se dogovarjamo z lastniki," je dejal Vuga in povedal, da načrtujejo tudi 15-odstotno znižanje števila zaposlenih. Program presežnih delavcev bodo pripravili do konca aprila in ga nato predvidoma v letošnjem letu tudi izvedli.

Težave podjetja so dodatno poslabšale razmere na trgu Težave podjetja izvirajo iz časa postopka ustanovitve podjetja v letu 2010, ko je podjetje nastalo iz oddelka letalskega prevoznika Adria Airways, pri postopku pa so se po besedah Vuge pojavile nepravilnosti. Adria Airways je kasneje podjetje prodala večinsko državnemu Aerodromu Ljubljana in državni Posebni družbi za podjetniško svetovanje PDP.

Težave podjetja pa so dodatno poslabšale razmere na trgu. Potem ko je vodstvo podjetja 27. januarja letos upravnemu odboru predložilo prejšnji načrt prestrukturiranja, je podjetje nekaj ur zatem dobilo obvestilo o stečaju drugega največjega kupca, španskega letalskega prevoznika Spanair.

Sklenili so pogodbo z nemško letalsko družbo Air Berlin Kot je dejal Vuga, so morali čez noč odsloviti vse najete delavce, zmanjšali so stroške nabave materialov in se začeli pogovarjati s potencialnimi novimi partnerji, s katerimi zaradi zasedenih zmogljivosti v preteklosti niso mogli skleniti pogodb.

Dogovarjanje je prejšnji teden že obrodilo sadove, saj so pogodbo sklenili z nemško letalsko družbo Air Berlin. Je pa hkrati podjetje v petek dobilo obvestilo o stečaju madžarskega letalskega prevoznika Malev, ki je bil prav tako partner Adrie Airways Tehnike.

Po stečaju Spanaira so v podjetju začeli pripravljati nov načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, ki so ga predstavili upravnemu odboru družbe. Kot je po sestanku s člani upravnega odbora povedal Vuga, je odbor seznanil z do sedaj sprejetimi ukrepi in končno vsebino petkovega dogovora s sindikati. "Pogledali smo tudi izhodišča programa prestrukturiranja, upravni odbor pa je dal še nekaj pripomb," je povedal Vuga. V torek bo predvidoma upravnemu odboru posredoval dopolnjen načrt, potem pa ima odbor nekaj dni časa, da se do njega opredeli. Ko bo dokument sprejet, se bo vodstvo lahko lotilo nadaljnjih aktivnosti in pogovorov z lastnikoma.

Ne spreglejte