Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
10.56

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Natisni članek

orožje Andrej Šiško

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 10.56

5 let, 8 mesecev

Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

"Drži, da sem jaz na fotografijah. To ni paravojaška enota, ampak prostovoljna obrambna skupina svobodnih ljudi dežele Štajerske, imenovana Štajerska varda. Jaz sem njen poveljnik," nam je o fotografijah in videoposnetkih enot oboroženih zamaskiranih moških, ki so zaokrožile po spletu, povedal Andrej Šiško. Policija sumi, da gre za več kaznivih dejanj.

"Štajersko vardo smo ponovno ustanovili že lani 24. junija, a takrat noben medij o tem ni hotel poročati. Varda je stara slovenska beseda za stražo. Neka dežela mora imeti tudi oborožene formacije, ki so sposobne zagotoviti red in mir ter nadzirati meje te dežele. To nima nobenega zveze s pravnim redom Republike Slovenije. Skupina je ustanovljena zunaj tega pravnega reda, a z njim ni v nasprotju," je poudaril.

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

"Pripadnikov oborožene skupine je nekaj sto"

Kot pravi Šiško, formacija ni nikakor povezana s politično stranko Zedinjena Slovenija, ki jo prav tako vodi on. Pripadnikov oborožene skupine, ki jo vodi, je nekaj sto, zatrjuje. Odzvali se bodo, če bo neposredno ogrožena "naša dežela, naša domovina, naš narod. So grožnje, s katerimi se že soočamo. Nikakor ne bomo dovolili, da se pri nas zgodi nemški scenarij, zato bomo zadeve zaustavili že prej."

"Naši člani se ne bodo pustili razorožiti"


Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi kdorkoli poskušal skupino razorožiti, pa je Šiško popoldne na novinarski konferenci dejal, da bi imeli hudo težavo. "Naši člani, če bodo imeli takrat orožje, se ne bodo pustili razorožiti. Nam ni v interesu, da se med sabo spopadamo, ker za to ni nobene potrebe. Posamezniki tega orožja nimajo doma, nimajo se česa bati. Ko pa bomo mi na terenu kot enota, formacija Štajerske varde, bomo imeli vsi orožje."

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

Napovedal nastanek štirih novih skupin

Napovedal je, da bodo ustanovili oborožene enote tudi v preostalih slovenskih zgodovinskih deželah, torej na Kranjskem, Koroškem, v Prekmurju in na Primorskem.

Na vprašanje, ali je strelno orožje, ki ga imajo pripadniki enote, pridobljeno zakonito, je odgovoril: "V zgodovini je bila vedno osnovna stvar svobodnega človeka, da ima vsak pravico do nošenja ali uporabe orožja. Če mu kdo to pravico omejuje, pomeni, da ni svoboden. Po stari pravdi imamo to pravico tudi mi."

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

 

Policija sumi, da gre za več kaznivih dejanj
Policija je, kot so nam pojasnili,  bila seznanjena z objavo slik na družbenih omrežjih in je takoj pričela z izvajanjem ukrepov na podlagi zakona o kazenskem postopku v zvezi z razlogi za suma storitve kaznivih dejanj:

- javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, 

- nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva,

- kazniva dejanja zoper javni red in mir,

- kazniva dejanja zoper človečnost,

- kazniva dejanja zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev,

ki so povezana bodisi z dogodki, s samo objavo fotografij ali komentarji.

O zadevi so najprej seznanili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, v nadaljevanju pa tudi Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin in bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.

Obveščevalci so se seznanili s fotografijami

"Na podlagi sprotnega spremljanja trendov in vrednotenja relevantnih varnostnih podatkov pri prepoznavanju groženj, povezanih z izražanjem skrajnih in/ali izključujočih se stališč, ki lahko vodijo v nasilna dejanja, se je Obveščevalno-varnostna služba kmalu po objavi seznanila s predmetnimi fotografijami," so nam sporočili iz ministrstva za obrambo.

Ob tem poudarjajo, da na fotografijah ni oseb v opremi Slovenske vojske, prav tako na njih ni predpisanih oznak in napisov Slovenske vojske.

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

Andrej Šiško je lani kandidiral tudi za predsednika republike. Dobil je 16.636 glasov oziroma 2,21 odstotka.

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

Andrej Šiško
Novice Šiško bo vztrajal pri aktivni udeležbi v predvolilnem boju
Novice Bo Andrej Šiško zaustavil referendum o zakonski zvezi? Možnost je skoraj nična
Ne spreglejte