Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
11.37

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

13

Natisni članek

nasilje Rok Ravnikar izjava Bojana Beović Zdravniška zbornica Slovenije

Sreda, 15. 3. 2023, 11.37

1 leto, 2 meseca

Beović: Verbalno nasilje ni dopusten način komunikacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

13

Bojana Beović | Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, opozarja, da primeri nasilja pri zdravstvenih delavcih na dolgi rok puščajo slab občutek in neprijetno stanje.  | Foto Ana Kovač

Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, opozarja, da primeri nasilja pri zdravstvenih delavcih na dolgi rok puščajo slab občutek in neprijetno stanje.

Foto: Ana Kovač

V zvezi z vse večjo pojavnostjo nasilja v zdravstvenih zavodih je izjavo podala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović: "Vsi v družbi se moramo truditi, da naredimo verbalno nasilje nesprejemljivo." Zdravniki imajo po njenih besedah vtis, da se nasilje povečuje, verbalno nasilje pa da postaja sprejemljiv način komunikacije, kar je nedopustno. 

Spomnila je, da je bila glede nasilja nad zdravstvenimi delavci že podana pobuda, da bi bilo takšno nasilje preganjano po uradni dolžnosti. "Takrat je bilo to zavrnjeno, češ da bi šlo za preširoko zakonsko določilo," je pojasnila. Glede na trenutno stanje v zdravstvu ocenjuje, da bi bila pobuda pametna z namenom zaščite zdravstvenih delavcev, pa tudi za zmanjševanje nasilne komunikacije v družbi.

Napoved kampanje za prijaznejšo komunikacijo

Napovedala je, da se bodo povezali z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije in se skupaj dogovorili za kampanjo za "razelektritev ozračja", s katero bodo spodbujali ljudi k vzpostavljanju normalnih in prijaznih odnosov, ki pripomorejo tudi k boljši obravnavi.

Opozorila je, da primeri nasilja pri zdravstvenih delavcih na dolgi rok puščajo slab občutek in neprijetno stanje. Če se nasilje ponavlja ali gre za več primerov, taki zdravstveni delavci potrebujejo pomoč na daljši rok, je poudarila.

Novice Tožilstvo zavrglo ovadbo zaradi groženj zaposlenim v zdravstvenem domu

Tožilstvo zavrglo ovadbo policije

Izjava Beovićeve je povezana z objavo zdravnika Roka Ravnikarja, ki je v torek objavil sklep okrožnega državnega tožilstva, ki je zavrglo ovadbo policije, podano zaradi groženj, ki so jih bili deležni zaposleni v Zdravstvenem domu Kamnik. Grožnje o lomljenju nog namreč za tožilstvo niso bile dovolj konkretne.

"V Zdravniški zbornici Slovenije zaznavamo vse večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pa pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano," so sporočili z zbornice.

Osumljeni: "Vsem bom polomil noge"

Kot smo poročali, je osumljeni dvakrat klical v Zdravstveni dom Kamnik in zdravniku Roku Ravnikarju ter medicinski sestri, ki sta se pogovarjala z njim, dejal, da njemu "ne bo nihče govoril, kdaj bo dobil zdravila, da bo prišel v zdravstveni dom in da bo vsem polomil noge".   Rok Ravnikar | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Tožilstvo je Ravnikarjevo pritožbo zavrnilo in navedlo, da so jo zavrgli, ker da gre za "splošne grožnje, ki niso v toliko konkretizirane, da bi bilo mogoče sklepati, da bo osumljenec takšno dejanje storil prav zoper naključna sogovornika. Njegove navedbe o lomljenju nog vsem v Zdravstvenem domu Kamnik namreč ne izpolnjujejo zakonskih zahtev po konkretizaciji in individualizaciji osebe, ki so ji bile te grožnje namenjene," so zapisali na tožilstvu. 

Ravnikar: Nasilneže je treba ustaviti že na začetku

Ravnikar meni, da to ni dober znak za zaposlene v javnih zdravstvenih ustanovah, kjer nasilje nima mesta. Če je problem pri obravnavi takih primerov v zakonodaji, se mora ta spremeniti, če je problem v praksi tožilstva in sodstva, da se takšne stvari ne sankcionirajo, pa gre za napačno sporočilo, je ocenil.

Sam je namreč prepričan, da je treba posameznike, ki svoje težave ali zahteve rešujejo z nasiljem, ustaviti že v začetku: "Ko se enkrat taka oseba navadi, da z nasiljem in grožnjami pride do svojega, smo izgubili priložnost."

Planet TV Preobremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema je očitna #video
Bojana Beović
Novice Koga so slovenski zdravniki ovadili zaradi širjenja sovražnega govora?
Bojana Beović
Novice Beovićeva: Pomembno je, da se zagotovi, da bo zdravstveni sistem tudi v prihodnje vzdržen
Ne spreglejte