Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
17.48

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

požar

Sreda, 25. 10. 2023, 17.48

6 mesecev, 1 teden

Bliža se čas, ko moramo biti zaradi te nevarnosti še posebej previdni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
božič, novoletna jelka, božično drevo, lučke, prazniki | Zavarovalnica Triglav je v letu 2022 zaradi požarov v objektih izplačala za okoli deset milijonov evrov škode. Statistično največ požarov beležijo v mesecu decembru. | Foto Getty Images

Zavarovalnica Triglav je v letu 2022 zaradi požarov v objektih izplačala za okoli deset milijonov evrov škode. Statistično največ požarov beležijo v mesecu decembru.

Foto: Getty Images

V oktobru, mesecu požarne varnosti, strokovnjaki opozarjajo na vse večjo požarno nevarnost v in na domu ter novih nevarnostih za vžig, med katere spadajo tudi e-skiroji in e-kolesa ter sončne elektrarne na strehah objektov. Statistično pa največ škode zaradi požarov na objektih na Zavarovalnici Triglav beležijo decembra, v obdobju kurilne sezone in v prazničnem času, ko posebno nevarnost za požar predstavljajo adventni venčki, lučke in svečke. 

Število požarov zaradi vžiga električnih naprav, ki jih polnimo z litij-ionskimi baterijami, se je od leta 2020 po ocenah strokovnjakov povečalo za 20 do 30 odstotkov. Posebno nevarnost predstavlja polnjenje električnih skirojev in baterij za električna kolesa, še zlasti poceni in nekakovostnih.

"Veliko teh naprav ima vgrajene litijeve baterije, vse pa imajo polnilce, ki so lahko nevarni. Polnilec se lahko pregreje, plastika se stopi in v najslabšem primeru vžge," je na dogodku Triglav Lab, kjer so gostje razpravljali o možnih vzrokih in škodi zaradi požarov, povedal Andrej Pečjak, pionir elektromobilnosti v Sloveniji in direktor podjetja Metron inštitut.

Glede možnega vžiga e-avtomobilov pa je Pečjak povedal, da požarnovarnostno tveganje bistveno bolj kot baterijsko gnana vozila predstavljajo slabe instalacije, na katere priključujemo polnilne postaje za polnjenje tovrstnih vozil.

Inštruktor v gasilski šoli in reševalec Boštjan Triler svetuje, da naprave z litij-ionsko baterijo polnite le, ko ste prisotni v prostoru, in jih medtem večkrat preverite. "Polnjenje prenehajte, če zaznate pekoč vonj ali vonj po zažganem, opazite dim ali pregrevanje naprav," je opozoril Triler. 

Sončne elektrarne kot nov vir požara

V zadnjem obdobju se je pojavilo tudi vprašanje požarov sončnih elektrarn, ki so nameščene na strehah vse več objektov. Nevarnost za nastanek požara na komponentah sončnih elektrarn predstavljajo poškodovani moduli, oksidirani spoji na električnih instalacijah, kabelske povezave, pregrevanje razsmernikov in baterijski hranilniki električne energije.

"Težava se pojavi, ko so ob naštetih komponentah sončne elektrarne tudi druge gorljive snovi (ostrešje, strešna kritina ipd.), ki se lahko vžgejo," je v študiji o požarni varnosti sončnih elektrarn navedel Aleš Jug iz Slovenskega združenja za požarno varstvo. Nekaj zadnjih študij celo kaže, da lahko namestitev fotovoltaičnih panelov na strehi povzroči hitro napredovanje požarov.

sončne elektrarne | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Gostje, poleg Pečjaka in Trilerja še kuharski mojster Luka Jezeršek in Andrej Šircelj, vodja oddelka v Službi za kakovost in odnose s pogodbenimi izvajalci v Zavarovalnici Triglav, so na dogodku, ki je potekal pod geslom Pripravljeni na (ne)predvidljivo: ko doma zagori, spregovorili še o drugih možnih virih požarov.

Jezeršek se je osredotočil na kuhinjo in izpostavil, da med kuhanjem nikdar ne zapuščamo kuhinje in da je vedno pametno imeti na dosegu roke gasilni aparat ali odejo za gašenje požara. 

Medtem je Triler ob začetku kurilne sezone ljudi pozval k dobremu vzdrževanju grelnih sistemov za bivalne prostore, pri čemer ne gre zanemariti podatka, da je najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitev ravno zastrupitev s CO. 

O požarih v in na objektih so spregovorili Luka Jezeršek, Boštjan Triler, Andrej Šircelj in Andrej Pečjak. | Foto: Zavarovalnica Triglav O požarih v in na objektih so spregovorili Luka Jezeršek, Boštjan Triler, Andrej Šircelj in Andrej Pečjak. Foto: Zavarovalnica Triglav

PGD Radvanje
Novice V garažni hiši zagorelo osem vozil #foto

Tretjina nepremičnin ni zavarovanih 

Zavarovalnica Triglav je v letu 2022 zaradi požarov v objektih izplačala za okoli deset milijonov evrov škode, kar je bilo dobrih 12 odstotkov vseh škod na ožjem premoženju. Statistično največ škod zaradi požarov na objektih beležijo decembra, torej v obdobju kurilne sezone in prazničnem času, ko posebno nevarnost za požar predstavljajo adventni venčki, lučke in svečke. 

"S preudarnim ravnanjem lahko zmanjšamo možnosti požara. Ker nesreča nikoli ne počiva in je ogenj nevarnost, ki lahko uniči vse naše imetje, je pomembno tudi ustrezno zavarovanje," priporoča Šircelj.

Ob tem v zavarovalnici poudarjajo pomen zavarovanja nepremičnin. Zavedanje o tem je še vedno prenizko, kar kaže podatek, da tretjina nepremičnin v lasti fizičnih oseb še vedno ni zavarovanih za nobeno nevarnost.

Poplave Kamnik
Novice Poplavljeni objekti večinoma strahovito podzavarovani za primer poplav

 

Ne spreglejte