Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 10. 2014,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravila medicinski pripomočki

Četrtek, 23. 10. 2014, 10.41

8 let

Bo Slovenija skupaj s Srbijo in Hrvaško stisnila dobavitelje medicinske opreme?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pobuda, da združimo moči, je prišla s strani hrvaškega ministra. Skupaj bi lahko pritisnili na cene zdravil, to je naš cilj, pravi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin.

Srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar je dejal, da so zdravstveni ministri Srbije, Hrvaške in Slovenije včeraj dosegli dogovor, da bodo pri nabavi zdravil in medicinske opreme v prihodnje skupaj nastopali na razpisih. Z nakupom večjih količin bi se znižala cena nabave, izognili pa se bi tudi posrednikom kot glavnemu viru korupcije, je po poročanju spletnega portala danas.rs povedal Lončar.

Ministrstvo za zdravje: o dogovoru ne vemo nič Na našem ministrstvu za zdravje pa dogovor, o katerem je govoril srbski zdravstveni minister, zanikajo.

Na vprašanje, ali lahko potrdijo obstoj sporazuma, kdo ga je podpisal in kakšne prihranke si Slovenija lahko od tega obeta, so odgovorili, da doslej niso bili uradno seznanjeni s kakršnokoli pobudo Hrvaške oziroma Srbije na temo možnih skupnih nabav zdravil in medicinskih pripomočkov. Zamisel o mogočem skupnem nastopu omenjenih treh držav pa so zasledili le v novici, včeraj objavljeni na spletni strani hrvaškega ministrstva za zdravje. "Iz novice med drugim izhaja, da sta se ministra pogovarjala tudi o možnostih oblikovanja skupnega sistema nabav zdravil in medicinskih pripomočkov na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji."

Ministrica za zdravje se regionalnega foruma na temo diabetesa v Zagrebu 22. oktobra 2014 ni udeležila, o skupnih javnih naročilih za nakup zdravil in medicinske opreme pa se z visokimi predstavniki Hrvaške in Srbije ni pogovarjala niti državna sekretarka, ki je na dogodku zastopala našo državo, so še sporočili z ministrstva.

Koliko bi prihranili s skupnim naročanjem? Da ni še nobenega dogovora, je dejal tudi predsednika Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin. "Nič se še nismo dogovorili, je pa res, da se o tej možnosti pogovarjamo. Treba je preučiti vse pravne in organizacijske vidike ter vplive takšnih naročil. Pobuda, da združimo moči, je prišla s strani hrvaškega ministra. Vse tri države skupaj bi lahko pritisnile na cene zdravil, to je naš cilj."

"Če kupuješ večje količine, je načeloma nižja cena, ker ima potem tudi dobavitelj, ki zmaga, zagotovljeno prodajo na zelo velikem trgu in lahko spusti cene. Poleg tega vsi ponudijo optimalno ceno, saj se bojijo, da bi izpadli iz igre," še pojasnjuje Fakin, ki meni, da do dogovora prej kot v enem letu ne bo prišlo.

O višini prihranka, ki bi ga skupni nastop na trgu lahko prinesel Sloveniji, ni želel ugibati.

Bešič Loredan: Monopolov se moramo bati "Gre za čisto ekonomsko logiko, vendar ne bo dobro, če bo kriterij samo cena. Če bo kriterij razmerje cene, kakovosti in količine, potem je to lahko dobra stvar, ki pa se jo mora seveda voditi in nadzirati. Monopolov se moramo bati. Vsak monopol ima pluse in minuse in v državah, kot so naše, se ve, kaj pomeni monopol," je o morebitnem skupnem naročanju medicinske opreme treh držav dejal zdravnik Danijel Bešič Loredan.

Dodal je še, da ne verjame, da bi lahko bil dogovor med državami sklenjen kmalu.

Ne spreglejte