Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 12. 2021,
11.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Čebelnjak PRVA OSEBNA ZAVAROVALNICA, D.D. #PRVAčebela Čebelarska zveza PR članek

Torek, 14. 12. 2021, 11.47

2 leti, 4 mesece

Čebelarska zveza Slovenije in PRVA bosta šolarjem vnovič postavili učne čebelnjake

Oglasno sporočilo

Podporo čebelarstvu, ki je močno zasidrano v slovenski tradiciji, danes izkazuje vse več podjetij. Družbeno odgovoren projekt, ki opozarja na pomembno vlogo čebel, obenem pa zelo uspešno spodbuja pozitiven odnos do čebelarstva med najmlajšimi, je #PRVAčebela. S skupno osmimi učnimi čebelnjaki so razveselili učence čebelarskih krožkov na osnovnih šolah – lani v Lovrencu na Pohorju, Pivki, Vojniku in Stični, letos pa v občinah Dobrovnik, Kočevje, Laško in Mokronog -  Trebelno.

Cebelarska_zveza_Slovenije | Foto:

Na pobudo PRVE 14. decembra v Sloveniji obeležujemo "dan prihodnosti" in na ta dan se #PRVAčebela znova prebuja.

V okviru pobude se posameznika spodbuja k odgovornem ravnanju za lepši jutri in pomemben del tega je približati čebelarstvo mlajšim generacijam. V projektu se tretje leto povezujeta Čebelarska zveza Slovenije in PRVA, ki v 2022 načrtujeta postavitev novih učnih čebelnjakov za štiri čebelarska društva, ki s čebelarskim krožkom delujejo na osnovni ali srednji šoli.

ČZS bo 14. decembra na spletni strani (www.czs.si) objavila javni razpis, ki mu bo februarja sledilo glasovanje javnosti na www.prva.si, postavitev učnih čebelnjakov sledi do 20. 5. 2022, ko obeležujemo svetovni dan čebel.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, poudarja: "Do zdaj smo skupaj uspešno zagotovili sredstva za osem učnih čebelnjakov s panji in čebeljimi družinami, v letu 2022 pa načrtujemo postavitev štirih novih. Čebelarstvo je pomembna kmetijska panoga in prav zaradi vključevanja otrok vanjo smo tovrstnih projektov nadvse veseli. Tako bo delo v čebelarskih krožkih obogateno še s praktičnim delom v samem čebelnjaku pri čebeljih družinah. Verjamem, da se bodo čebelnjakov s pripadajočimi panji in čebeljimi družinami, tako kot do zdaj, razveselili mentorji čebelarskih krožkov, predvsem pa otroci. PRVI se v imenu slovenskih čebelarjev zahvaljujem ne le za finančna sredstva, ki jih zagotavljajo za ta projekt, pač pa tudi za vso energijo, ki jo pomagajo usmerjati v ozaveščanje javnosti na tem področju.

#PRVAčebela predstavlja pomemben del investicije v trajnostno prenovo in prispevek Skupine PRVA za varnejše okolje in bolj zdrav jutri naslednjih generacij.

Navdušenje med šolarji in spodbuda občin jim dajeta vedno svež zagon: "Po Sloveniji skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije postavljamo učne čebelnjake, vendarle pa je naš glavni cilj med mladimi spodbuditi veselje do pridobivanja znanja. Za dober namen pa je pomembno razširiti tudi glas. Z dejavnostmi na družbenih omrežjih smo s pomočjo naših zavarovancev do danes na domačih vrtovih zasadili več kot 100 tisoč medovitih sončnic. Zahvala gre vsem – tako društvom, šolarjem, šolam, občinam kot tudi vsakemu posamezniku, ki je prispeval svoj del in pomagal #PRVIčebeli zrasti. S pomočjo prispevka vseh je dobila nov zalet oziroma so se rodile nove ideje za nadaljevanje projekta," je dodala Nataša Hajdinjak, predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice, kjer je prvotna ideja akcije nastala.  

#PRVAčebela je bila lepo sprejeta tudi v občinah z dolgo čebelarsko tradicijo. V Ivančni Gorici jim je prinesla nov čebelarski krožek in sodelovanje med Čebelarskim društvom ter Osnovno šolo Stična.

Čebelarji so najprej poskrbeli za zasaditev medovitih rastlin okoli čebelnjaka, letos pa so s pomočjo ČZS ob čebelnjaku postavili učno pot. Tako bodo učenci in sprehajalci pri čebelnjaku našli tudi novo znanje glede čebel in skrbi za okolje. 

Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica, ponosno: "Da je kranjska čebela doma v Ivančni Gorici, priča dragocena čebelarska dediščina družine Rothschütz, ki je zaslužna za prepoznavnost in razširjenost kranjske čebele v svetu. Danes so njeni prvi skrbniki domači čebelarji, ki vzorno in z veliko truda skrbijo tako za čebele v čebelnjakih kot tudi za prenos znanj čebelarjenja na mlade generacije. Zato je čebelnjak, ki smo ga skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in PRVO lani postavili pri Osnovni šoli Stična, izjemnega pomena. Letos novembra je v Višnji Gori svoja vrata odprla tudi Hiša kranjske čebele – Središče inovativnih tehnologij APILAB, kjer je kranjska čebela predstavljena prek doživljajske razstave, obiskovalci pa lahko prenočijo v nastanitvah v obliki satnic, se okrepčajo v kavarni z medeno ponudbo in še mnogo drugega. Certificirali smo prvi čebelarski turizem in pred nekaj dnevi tudi uradno postali prejemniki naziva Čebelam najbolj prijazna občina 2021. Projekt, kot je #PRVAčebela, je gotovo prispeval k temu visokemu priznanju. Pomeni tudi pomemben doprinos za čebelarje vseh starosti in širšo javnost, predvsem pa je dragocena spodbuda za sodelovanje, marljivost in vrednote, katerim pri nas vztrajno sledimo."

S projektom #PRVAčebela so se v letošnjem letu dobro spoznali tudi na Kočevskem, tja so s skupnimi močmi v občino pripeljali enega od učnih čebelnjakov.

"Na Kočevskem smo resnično ponosni na svojo kar 120-letno tradicijo organiziranega čebelarstva. A bolj kot to je pomembno, da ta tradicija živi naprej in se razvija, nadgrajuje. Tudi s pomočjo tovrstnih družbeno odgovornih projektov. Skupaj vzgajamo nove rodove čebelark in čebelarjev, brez katerih si ne moremo zamisliti prihodnosti. Brez čebel tudi nas ne bo, zato menim, da vsi, ki aktivno delujejo na tem področju, opravljajo zares pomembno nalogo. To je, mlade ne le izobraziti o pomenu čebel, ampak tudi navdušiti za skrb za čebele in jih aktivirati. Ponosen sem, da nam gre naloga dobro od rok, da smo uspešni in da naš trud prepoznajo tudi drugi. Učni čebelnjak pri Osnovni šoli Ob Rinži živi in deluje, mladi so skupaj s čebelarji pridelali prvi med, idej za prihodnost pa je še veliko! Še enkrat hvala za odlično sodelovanje Čebelarskemu društvu Kočevje, čebelarjem, Čebelarski zvezi Slovenije in seveda pobudniku akcije, PRVI," je povedal dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje.

Naročnik oglasnega sporočila je PRVA OSEBNA ZAVAROVALNICA, D.D.

Ne spreglejte