Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 18.14

8 let

Danes v Danes: Mama Katarine Kresal na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V informativni oddaji Danes o poslanki PS Maši Kociper in blondinkah, o družini Kresal, o cvetočem kriminalu, o otrocih in o slabi novici za upokojence.

Edino, česar imamo v Sloveniji že dolgo v izobilju, so politične afere. Zadnji primer poraznega kadrovanja je – blago rečeno – nenavaden. Gre za navodilo visoke članice Pozitivne Slovenije in poslanke Maše Kociper vladi Alenke Bratušek. Desni roki premierke Jerneju Pavliču je Kociprova kar prek elektronske pošte svetovala, naj s položaja umakne državno sekretarko v svojem resorju. Označila jo je, navajamo: "ona blond od Žerjava ni OK". Konec navedka. Gre za zdaj že nekdanjo sekretarko Moniko Kirbiš Rojs.

Na zatožno klop ljubljanskega sodišča je spet sedla Friderika Kresal, mama nekdanje notranje ministrice in predsednice nekoč vodilne v LDS Katarine Kresal. In razlog: obtožena je zlorabe 500 podpisov kolegov fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti uporabila za pridobitev državne licence. Grozi ji do tri leta zapora, zadnje tedne pa se v črni kroniki spet pojavlja še eno ime iz družine nekdanje političarke: partner, odvetnik Miro Senica v aferi prodaje Mercatorja.

V krizi pa kriminal ne cveti samo med premožnimi in vplivnimi. V Mariboru so prijeli mladega narkomana, ki je septembra izpeljal šest drznih ropov. Starejšim ženskam je nasilno iztrgal torbice in očitno je dobro vedel, katerim, saj jih je okradel kar za 10 tisoč evrov. In tudi drugi tatovi očitno dobro vedo, kje jim bo padla sekira v med. Te dni so v Mariboru oropali hišo, katere stanovalci so kar doma hranili prav tako 10 tisoč evrov in številne dragocenosti.

Še nedavno je veljalo prepričanje, da je otrokom v sodobni družbi bolje kot kadarkoli prej, kriza in socialne stiske pa to postavljajo na glavo: največje žrtve so prav nedolžni otroci. Po vsem svetu, enako pri nas, se bodo v tem tednu, tednu otroka, otroci in vsi, ki z njimi delajo, zato pogovarjali, kako je danes biti otrok.

Življenje je že za odrasle lahko pretrd boj za preživetje, še posebej hudo pa je, kadar se mora tako bojevati že otrok. Štiriletni Lovro Stupar iz okolice Novega mesta se je rodil z redko genetsko napako, z dobesedno pomešanimi geni. Nekateri organi se pri njem ne razvijajo pravilno, leva ledvica sili v medenico, hoditi ne more. In čeprav še čisto majhen, je Lovro že zdaj velik borec, borec za lastno življenje.

V oddaji Danes še o slabi novici za upokojence. Pokojnine bodo prihodnji dve leti zamrznjene. Zveza sindikatov upokojencev je ogorčena in napoveduje množične proteste, če bo ostalo pri tem. Vlada laže, zavaja in manipulira, je oster predsednik upokojenskih sindikatov Slavko Kmetič. V enem tednu smo bili priča petim različnim načrtom vlade, kaj bo s pokojninami, kot bi šlo za pet različnih vlad, pravi. Zamrznitev pokojnin je razjezila tudi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije.

Ne spreglejte