Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
13.49

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Državni zbor zdravje Valentina Prevolnik Rupel Robert Golob

Petek, 13. 10. 2023, 13.49

7 mesecev

Prevolnik Ruplova imenovana za ministrico za zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Valentina Prevolnik Rupel | Poudaril je, da ima Prevolnik Ruplova njegovo politično in osebno podporo. "Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi upravičila," je pojasnil. | Foto MZZ

Poudaril je, da ima Prevolnik Ruplova njegovo politično in osebno podporo. "Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi upravičila," je pojasnil.

Foto: MZZ

Valentina Prevolnik Rupel je imenovana za novo ministrico za zdravje. Za je glasovalo 48 poslancev, proti pa 17. Je najboljša izbira za ministrico za zdravje, saj ima v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije, je na izredni seji DZ poudaril predsednik vlade Robert Golob. Opozicija je pred tem sporočila, da imenovanja Prevolnik Ruplove ne bo podprla.

Opozicijski poslanci SDS in NSi ne bodo podprli Valentine Prevolnik Rupel za zdravstveno ministrico, so izpostavili v predstavitvi stališč poslanskih skupin. V SDS menijo, da kandidatka reforme zdravstva nima za svoj cilj, zato je ne morejo podpreti. V NSi menijo, da zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice, temveč od celotne koalicije.

Poslanka SDS Karmen Furman je v predstavitvi stališč SDS izpostavila zavezo koalicije, da je zdravstvena reforma njihova edina prva prioriteta, in naštela prenovo številne zakonodaje, ki jo je vlada obljubljala, izvedla pa ne.

Citirala je besede kandidatke za ministrico za zdravje izpred desetih let, ko je dejala, da mora biti minister neskončno močen, potrpežljiv, odločen, bister in imeti reformo za cilj. "A reforme zdravstva te koalicije očitno ni več, zato je na tem mestu predvsem vprašanje, ali ima ministrica cilj," je povedala.

Po besedah Karmen Furman je Prevolnik Ruplova v predstavitvi na odboru za zdravstvo podrobno predstavila stanje v zdravstvu, ni pa predstavila nobenih ukrepov.  | Foto: Matic Prevc/STA Po besedah Karmen Furman je Prevolnik Ruplova v predstavitvi na odboru za zdravstvo podrobno predstavila stanje v zdravstvu, ni pa predstavila nobenih ukrepov. Foto: Matic Prevc/STA

Furman: Prevolnik Ruplova je predstavila stanje v zdravstvu, ne pa ukrepov 

Po njenih besedah je Prevolnik Ruplova v predstavitvi na odboru za zdravstvo podrobno predstavila stanje v zdravstvu, ni pa predstavila nobenih ukrepov. V SDS menijo, da je glede na vse njene reference presenečenje, da je kandidatka kot prioriteto poudarjala košarico pravic, saj na vprašanje, kako jo bo definirala, ni znala odgovoriti. Poslance SDS je zmotilo tudi, da niso dobili odgovora na vprašanje, kako in kdaj namerava urediti izvajanje dejavnosti psihoterapije v zdravstvu.

Menijo, da njeni prioriteti kakovost in košarica pravic odpirata novi bojni liniji v zdravstvu. "Glede na to, da niti r od reforme sedanje vlade in vladajoče koalicije kljub obljubam in prioritetam ni izveden, je odpiranje novih področij zelo pogumno, če že ne nevarno dejanje," je na koncu še opozorila Furmanova.

Dimic: Zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice 

Tudi v poslanski skupini NSi Prevolnik Rupel ne bodo podprli. Poslanka Iva Dimic je v predstavitvi opozorila, da zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice, temveč od celotne koalicije.

Po njenih besedah so pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni, pomanjkanje zdravstvenega kadra, odhodi zdravnikov v tujino, zastale investicije, težave na otroški srčni kirurgiji, učinkovito vodenje zavodov, zobozdravstvo, ortodontija, digitalizacija in področje duševnega zdravja akutna področja v zdravstvu, kjer bo potrebno nujno in hitro ukrepanje.

Tudi v NSi od bodoče ministrice pričakujejo, da se bo z vso resnostjo lotila urejanja področja psihoterapije, duševnega zdravja in vedno daljših čakalnih dob.

Dimic je opozorila, da se kljub vsem ukrepom, ki so bili namenjeni za skrajševanje čakalnih vrst, številke nedopustno čakajočih povečujejo iz meseca v mesec. "Upam, da se danes res že vsi zavedamo in razumemo, da ne moremo pričakovati sprememb, če se stvari ves čas delajo enako," je še dejala.

Koalicija: Zdravstvena reforma še vedno prioriteta vlade 

Koalicijski poslanci so v razpravi na izredni seji DZ poudarili, da je zdravstvena reforma še vedno prioriteta vlade. 

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v razpravi poudarila, da je zdravstvena reforma še vedno prioriteta Gibanja Svoboda, koalicije in vlade. Zahvalila se je kandidatki Prevolnik Ruplovi, da je sprejela odgovornost, saj se bo "usedla na najbolj vroči stol v tem trenutku".

Poudarila je, da je bila Prevolnik Ruplova tudi v širši ekipi prejšnjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, saj je sodelovala v ekipi, ki je pripravila osnutek izhodišč za zdravstveno reformo.

"Ekipa prejšnjega ministra je v dobrem letu pripravila vrsto dokumentov in predlogov zakonov, ki jih bo seveda treba nadgraditi, jih pa ne bo treba na novo naročati ali pa pisati, ampak samo implementirati, izboljšati," je poudarila in se ekipi Bešiča Loredana zahvalila za vse dobro, kar je naredila.

Na prejšnjega ministra je spomnil tudi Damijan Zrim (SD), ki je dejal, da se je Bešič Loredan lotil dolgega, dragega in na žalost tudi neučinkovitega eksperimenta, za katerega ministrica, ki bo danes potrjena, nima več ne časovnih ne finančnih okvirjev. "Z delom moramo torej začeti danes," je poudaril. Med težavami, ki se jih bi po njegovi oceni morala nova ministrica takoj lotiti, je izpostavil problematiko pacientov brez izbranega osebnega zdravnika, pa tudi čakalne vrste.

Poslanci Levice zaenkrat na seji še niso razpravljali.

Golob: Prevolnik Ruplova je najboljša mogoča izbira 

"Po širšem mnenju vseh deležnikov v zdravstvu Valentina Prevolnik Rupel predstavlja najboljšo mogočo izbiro za to mesto," je poudaril Golob.

Širok konsenz, ki da ga je bila kandidatka deležna tako med zdravstvenimi delavci in ekonomisti kot člani strateškega sveta in v medijih, je po njegovih besedah zelo jasen pokazatelj, da je prav Prevolnik Ruplova tista, ki lahko da najučinkovitejše rešitve in odgovore na izzive, s katerimi se spopada slovensko zdravstvo po 30 letih zanemarjanja.

Premier je spomnil, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kakovosti in financiranju zdravstva. | Foto: Matic Prevc/STA Premier je spomnil, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kakovosti in financiranju zdravstva. Foto: Matic Prevc/STA

Uvajala se je tri mesece

Spomnil je, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kakovosti in financiranju zdravstva. "Mislim, da bi težko našli osebo, ki je bolj podkovana od nje, da se spopade s temi izzivi," je dejal premier.

Njeno znanje pa ni le teoretično, pač pa je imela tudi tri uvajalne mesece, saj je od odstopa ministra Danijela Bešiča Loredana opravljala funkcijo državne sekretarke, zato natančno pozna tudi razmere na ministrstvu za zdravje, je spomnil Golob.

Prevolnik Ruplova svoje odločitve sklepa na podlagi podatkov in ne občutkov, zato Golob verjame, da bo skrajšala čakalne vrste in omogočila dostop do osebnih zdravnikov večjemu številu ljudi, kot ga ima danes. Njena ključna naloga bo tudi vpeljava kakovosti opravljenih storitev v način financiranja zdravstvene blagajne, je poudaril.

Kandidatka za ministrico za zdravje je v torek že uspešno prestala predstavitev pred pristojnim parlamentarnim odborom za zdravstvo. V predstavitvi je poudarila, da si je kot prioritete zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene paciente in košarico pravic.

Glede na razmerja moči v DZ je pričakovati, da bo brez težav imenovana za ministrico za zdravje.

Erik Brecelj.
Novice Brecelj: Zelo sem hvaležen, da je Prevolnik Ruplova sprejela kandidaturo
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Kaj je povedala kandidatka za novo zdravstveno ministrico? #video
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Znana kandidatka za novo zdravstveno ministrico
Ne spreglejte