Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 14.35

8 let

Lahko prepričljiv poraz na volitvah Jankoviću prepreči župansko zmago v Ljubljani?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Politični analitiki Miha Kovač, Matej Makarovič, Igor Pribac in Aleš Maver odgovarjajo, kaj hud volilni poraz Pozitivne Slovenije pomeni za Jankovićevo politično prihodnost.

Rezultati nedeljskih volitev poleg Državljanske liste in Slovenske ljudske stranke od strank zadnjega mandata pred vrati državnega zbora puščajo tudi Pozitivno Slovenijo.

Zoranu Jankoviću po majskem vnovičnem prevzemu stranke, potem ko je na kongresu premagal premierko Alenko Bratušek, rezultat pa je bil cepitev na dve struji in pozneje samostojni stranki, ni uspelo prebiti zahtevanega parlamentarnega praga.

Podpora Jankovićevi politični ponudbi s slabimi tremi odstotki prejetih glasov na državni ravni je dobesedno skopnela, gledano v odstotkih je namreč zbral le dobro desetino glasov v primerjavi z volitvami leta 2011.

Županske volitve bodo 5. oktobra. Kaj torej prepričljiv poraz pomeni za Zorana Jankovića, za njegovo politično prihodnost na državni in na lokalni ravni?

Pravična kazen za pretekle grehe Miha Kovač poraz Pozitivne Slovenije označuje kot "pravično kazen za Jankovičeve grehe", predvsem zato, ker je ta "sprožil izredne volitve, ki jih v resnici ni potreboval nihče".

Pa tudi, ker je imel ljubljanski župan na voljo še drugačen scenarij, to je vrnitev na predsedniško mesto na primer tri mesece pred volitvami, kar verjetno ne bi vodilo v razpad stranke, dodaja Kovač.

Volivci razlikujejo, kdo je primeren za državno, kdo pa za lokalno politiko Vsaj na državni ravni je Jankovićeva politična kariera sklenjena, a to ga ne izključuje iz tekme za ljubljanskega župana, kjer ima kljub oslabljenosti po volilnem porazu – podobno kot nekateri drugi politiki, ki jim je državni preboj spodletel, lokalno pa so vseeno uspešni – še vedno realne možnosti za zmago, pravi Matej Makarovič.

Razlog za to je zmožnost volivcev, da razlikujejo, kdo je kot politik primeren za lokalno in kdo za nacionalno raven, dodaja.

Jankovića bi po njegovem utegnili na lokalni ravni podpreti tudi določeni centri moči, ki so mu odrekli podporo na nacionalni ravni.

Otipljivi dosežki v Ljubljani O zelo verjetno sklenjeni politični zgodbi Jankovića na nacionalni ravni, ki pa ni presenetljiva, govori tudi Igor Pribac, podobno tudi o zgodbi Pozitivne Slovenije kot državne stranke.

Drugače je z njegovim županskim političnim udejstvovanjem, pravi Pribac.

"Njegov ugled med občani Ljubljane je bistveno večji kot drugje v Sloveniji, saj so zanje dosežki njegovega županovanja, ki ga že vpisujejo med najpomembnejše župane Ljubljane, vsakodnevno otipljivi. Njegov uspeh na lokalnih volitvah lahko bolj kot protikandidati ogrozijo njegove pravne prigode."

Vendar tudi pravni zapleti za Jankovića ne bi smeli biti usodni, meni Pribac, "saj je standard, ki ga je glede tega uveljavil Janez Janša, tako nizek, da v kratkem času, ki nas še loči od lokalnih volitev, Jankoviću daje dovolj manevrskega prostora."

"Vsekakor pa bi – glede na sodne postopke in finančne težave njegovih podjetij – poraz na županskih volitvah bi za Jankovića lahko pomenil celo hujši udarec, kot je bil udarec, ki ga je za Janšo pomenila pravnomočna sodba v primeru Patria," pravi Kovač. Glede napovedi ostaja previden, sploh ker ni jasno, kdo bo Jankoviću na županskih volitvah stal naproti in kakšne bodo politične razmere jeseni.

Županski poraz bi lahko udaril še močneje od državnega Drugače kot Pribac, sploh ker je z zadnjim porazom pridobil status političnega poraženca, pa Kovač Jankovićeve možnosti na županskih volitvah ocenjuje za bistveno slabše, kot bi bile sicer.

Da se Janković že zdaj pripravlja na županske volitve, po besedah Pribca dokazujeta njegov predvolilni slogan 'Pošteno' in zavrnitev sklenitve koalicije z že obsojenim koprskim županom Borisom Popovićem.

Bo prestolnica ostala Jankovićev fevd? Aleš Maver pa pravi, da sta v zvezi z Jankovićevo prihodnostjo odprti dve možnosti.

"Prva, po kateri bo Janković ohranjal prestolnico še naprej kot nekakšen svoj 'fevd', kot je bil očitno tihi dogovor z nekdanjimi podporniki z magistrata in odhajajočo vlado po lanskem poročilu KPK, in se še naprej predstavljal kot nekakšen novodobni Hribar."

Druga možnost so skrite rezerve med volivci, ki bi jih lahko še imel aktualni župan v Ljubljani, a jih v nedeljo ni bilo na volišča. "Kljub temu mislim, da je Jankovićev imidž tudi na njegovem domačem dvorišču doživel hud udarec."

Volitve so pokazale, da je ranljiv Prvo možnost Maver razlaga takole: "V tem primeru si lahko predstavljamo, da se bo v bližnji prihodnosti še Miro Cerar pridružil nekdanjemu predsedniku Türku in sporočal volivcem, da je Janković ne glede na vse odličen župan," pravi Maver.

Vendar je vprašanje, dodaja Maver, "ali si nova vlada lahko privošči tak ljubljanski 'fevd'. Njegova 'ukinitev' je postala z včerajšnjim dnem nedvomno lažja. Do zdaj namreč ni bilo gotovo, ali ljubljanski župan po razkolu v Pozitivni Sloveniji še razpolaga z upoštevanja vredno volilno bazo ali ne. Odgovor včerajšnjega večera je, da ne, kar ga je naredilo bolj ranljivega."

Ne spreglejte