Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Torek, 27. 5. 2014, 12.16

8 let, 3 mesece

Minister Grilc: Arhiva nekdanje SDV ne bo mogel zapreti niti Chuck Norris

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Vlada bo v kampanji za referendum o arhivski noveli, ki bo 8. junija, nastopala z geslom Odprti ZA vse.

To po besedah ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca tudi najbolje opisuje rešitve iz novele. Ta arhive bolj odpira in jih odpira za vse, je dejal na današnji novinarski konferenci.

Po Grilčevih besedah novela prvič odpravlja vse stopnje tajnosti za gradivo, ki je nastalo pred 17. majem 1990, "kar pomeni, da arhiva nekdanje Službe državne varnosti v Sloveniji ne bo mogel zapreti niti Chuck Norris".

Namesto zdajšnjih pet odstotkov bo dostopnih 75 odstotkov gradiva SDV Novela po ministrovih besedah tudi oži nabor občutljivih osebnih podatkov, v katere vpogled ni mogoč, kar "pomeni, da bo po uveljavitvi novele namesto zdajšnjih pet odstotkov gradiva nekdanje Službe državne varnosti prosto dostopnih 75 odstotkov omenjenega gradiva". Ob tem je poudaril, da ime in priimek ne bosta občutljiva osebna podatka.

Grilc tudi poudarja, da bodo novinarji in raziskovalci prek arhivske komisije še naprej lahko pogledali tudi v občutljive osebne podatke, kar pomeni, da novela pri tem ne spreminja ničesar. "Novela pa jasneje določa postopek dostopa, kar prinaša predvidljivost, preglednost in pravno varnost za raziskovalce," je dejal.

Novela večjih razlik za raziskovalce ne prinaša Tudi direktor Arhiva RS Bojan Cvelfar je poudaril, da novela večjih razlik za raziskovalce oziroma za znanstvene namene ne prinaša. Bistvena razlika pa je po njegovih besedah v javnem dostopu do arhivskega gradiva, recimo ko gre za njegovo objavljanje na spletu. Po starem zakonu namreč gradiva, ki vsebuje občutljive osebne podatke, ni mogoče javno objaviti, po novem pa bo to mogoče, s tem da se bodo prekrili občutljivi osebni podatki, je povedal.

Po ministrovih besedah bo Arhiv RS sicer nadaljeval javno objavljanje arhivskega gradiva Službe državne varnosti, njihov cilj pa je, da ga objavijo v celoti. Kot pravi, bi bilo glede na dostopnost mogoče 75 odstotkov omenjenega gradiva objaviti takoj po uveljavitvi novele, preostalih 25 odstotkov, ki vsebuje občutljive osebne podatke, pa po anonimizaciji. Ta naj bi bila v celoti izpeljana v treh letih.

Ne spreglejte