Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 12. 2014,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme žled

Četrtek, 4. 12. 2014, 6.50

8 let

Nevarnost nastanka poledice in žleda se zmanjšuje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih Agencije RS za okolje padavine po Sloveniji slabijo, slabi tudi temperaturna inverzija. Nevarnost nastanka poledice in žleda se zmanjšuje. Ledene obloge se bodo postopno začele taliti.

Žled je sicer v zadnjih urah zajel hriboviti del ajdovske občine. Pojavlja se na območju med Predmejo in Colom ter naprej proti Vodicam, je za STA povedal poveljnik štaba ajdovske občinske civilne zaščite Igor Benko. Zaradi žleda je prišlo do izpada električne energije, škoda v gozdovih pa bo po prvih ocenah manjša od tiste v februarju.

Iz družbe Elektro Primorska so sporočili, da je zaradi žleda prišlo do izpada električne energije na odseku daljnovoda od Kovka proti Predmeji, kjer pa so napako že odpravili. Na odseku daljnovoda od Kanjega dola proti Vodicam, kjer je trenutno brez električne energije 41 odjemalcev, bodo namestili štiri agregate in vsem odjemalcem zagotovili oskrbo. Ker gre za podrt daljnovod in je na tleh deset drogov, bo sanacija trajala predvidoma teden dni.

Agencija za okolje (Arso) je že včeraj razglasila oranžni alarm zaradi nevarnosti poledice in žledu. Ta se pojavljata v krajih na nadmorski višini okoli 700 do 1600 metrov. Plast zraka z negativno temperaturo, v kateri nastajata žled in poledica, se bo predvidoma umaknila najkasneje do petka zjutraj.

Opozorilo velja tudi danes, predvsem za Notranjsko ter druge predele osrednje in zahodne Slovenije, se pa lahko poledica in žled pojavita tudi drugod. Na Gorenjskem lahko zapade sneg. Na območju Svetega Vida v občini Cerknica so gasilci včeraj zvečer zaradi žledenja preventivno pregledali prevoznost lokalnih cest in odstranili nekaj vej, ki so padle na cesto.

Zaradi naraščanja gladine vode na Planinskem polju so pristojne službe začele polniti in postavljati protipoplavne vreče. Višina vode na vodomerni postaji Hasberg na Planinskem polju je bila ob 8. uri 522 centimetrov. Višina vode na Planinskem polju se je v zadnjih 24 urah zvišala za 14 centimetrov.

Današnje padavine lahko vodostaj na Planinskem polju v prihodnjih dneh še nekoliko povišajo, opozarjajo na Arsu. Morje je v času jutranje plime poplavilo najnižje dele obale. Ob 6.30 je zaradi vetra ter valovanja in plimovanja morje v Piranu zalivalo cestišče na Prešernovem nabrežju vse do Punte. Zalilo je tudi nekaj osebnih vozil. Jutri lahko višina morja med 6. in 9. uro preseže višino 300 centimetrov na mareografski postaji Koper. Morje lahko ob tem v manjši meri poplavi najnižje dele obale.

Ne spreglejte