Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2021,
20.14

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Natisni članek

tihotapljenje droge Kavaški klan kriminal

Četrtek, 4. 11. 2021, 20.14

2 leti, 6 mesecev

Obtožnica zoper slovenski del kavaškega klana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Radoje Zvicer | Medtem ko bo za šest osumljencev treba počakati, da najprej prestoji zaporne kazni v tujini, je peterico treba najprej najti, saj je na begu. Na begu pa je zdaj tudi sam vodja črnogorskega kavaškega klana, brutalni Radoje Zvicer. | Foto Ministrstvo za notranje zadeve Srbije

Medtem ko bo za šest osumljencev treba počakati, da najprej prestoji zaporne kazni v tujini, je peterico treba najprej najti, saj je na begu. Na begu pa je zdaj tudi sam vodja črnogorskega kavaškega klana, brutalni Radoje Zvicer.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Srbije

Tožilstvo je vložilo skoraj 500 strani debelo obtožnico zoper člane slovenskega dela razvpitega in brutalno kriminalnega kavaškega klana. Za 24 članov maja razkrinkane združbe, ki je tihotapila droge in orožje, so predlagane kazni od dveh pa do 12 let in pol zapora v primeru njihovega priznanja krivde. Šest članov je trenutno še vedno na begu, saj naj bi jim podatke iz preiskave izdajal kar vir iz Nacionalnega preiskovalnega urada.

Španska policija je brez težav razkrila aretacije, s katerimi je 10. maja po treh letih sledenja razbila špansko celico kavaškega klana ravno v trenutku, ko so se pripravljali na prevoz kar tono in 400 kilogramov kokaina, pretihotapljenega v Evropo. V lisicah se je znašlo 13 članov mednarodne kriminalne združbe. Istočasno, a precej bolj potihoma kot njihovi španski kolegi, so aretacije izvedli tudi slovenski kriminalisti, uspeh pa so razkrili šele dva tedna pozneje.

Kriminalna združba povezana tudi s Slovenijo

"Zasegli smo vsaj 790 kilogramov kokaina, 2.249 kg konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina, 30 litrov amfetamin baze, več prevozov strelnega orožja in tudi 5,6 milijona evrov gotovine," je maja povedala Petra Grah Lazar, v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Radoje Zvicer
Novice Slovenski klan kriminalcev črnogorskega ljudožerca pretihotapil za milijone evrov droge

Čeprav je NPU razkril, da so v preiskavi obravnavali 48 oseb, je v obtožnici specializiranega tožilstva le 24 oseb. Šest jih je končalo v priporu, medtem ko je vodja slovenske celice, 31-letni Klemen Kadivec, že bil na Povšetovi zaradi umora, a je kljub temu dve leti nemoteno vodil kriminalno združbo in pri tem zaslužil skoraj 400 tisoč evrov. Policija je večkrat prestregla katero od pošiljk, namenjenih slovenski celici, na primer avgusta 2019, ko so na ladji pri Kanarskih otokih zasegli kar 840 kilogramov kokaina. Kljub temu je bil čisti zaslužek slovenske združbe okoli dva milijona evrov.

"Prevozi droge so potekali iz Španije in Nizozemske v Slovenijo ter iz Slovenije v Avstrijo, Hrvaško, Nemčijo in na Hrvaško. Prevozi orožja so potekali iz Slovaške v Slovenijo, Srbijo in na Nizozemsko," je o dejavnosti kriminalne združbe povedala Grah Lazarjeva.

Slovenska policija
Novice Slovenec iz Kavaškega klana: Policija me ni tepla

Peterica še na begu

Medtem ko bo za šest osumljencev treba počakati, da najprej končajo zaporne kazni v tujini, je peterico treba najprej najti, saj je na begu. Na begu pa je zdaj tudi sam vodja črnogorskega kavaškega klana, brutalni Radoje Zvicer. Po njegovem navodilu so v beograjskem delu kriminalne združbe, ki naj bi bila odgovorna za več deset umorov, trupla uničevali z industrijskim mlinom za meso, dele izbranih žrtev pa so mu celo pošiljali, da jih je spekel v obliki čevapčičev.

SRBIJA
Novice Srbski kriminalci iz svojih žrtev delali čevapčiče. Jedli so jih z gorčico in čebulo. #video

Maja je srbski premier Aleksandar Vučić o tem povedal: "Tole pa sporočam Zvicerju, ki je na svobodi in je velik zločinec in morilec. Pozivam ga, naj me ubije. Ker dokler sem jaz živ, ne bo prost. Nobene težave nimam s tem. Raje naj me spremenijo v mleto meso, kot da tem barabam pustim, da vodijo Srbijo."

V Sloveniji iz združbe prihaja tudi skesanec

Zvicer naj bi ravno prek slovenske združbe v Srbijo pretihotapil tudi ostrostrelsko puško, s katero so načrtovali atentat na srbskega predsednika. Med našimi člani pa se skriva tudi skesanec, Darko N., ki bo kronska priča na sodišču, saj je policiji že lani dostavil vse dopisovanje slovenske združbe, na njegovo glavo pa je Zvicer razpisal milijon evrov težko nagrado.

Med drugim je razkril, da Luka Arapović pozna nekoga na NPU, ki mu posreduje zaupne informacije o preiskavi, prek tega neugotovljenega vira na NPU pa naj bi dobil tudi informacije o pripravljanju na hišne preiskave. In kot je razvidno iz obtožnice, vira v policiji, ki je kriminalcem razkrival tajne podatke o preiskavi, še niso odkrili.

Kriminalist
Novice Policija aretirala več deset članov slovenskega dela kriminalne združbe
policija
Novice Med aretiranimi sodelavci ljudožerca tudi igralec Partizana #video
Ne spreglejte