Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Coca-Cola

Torek, 7. 11. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

Od izvira do morja je Dragonja čistejša!

Oglasno sporočilo

Najdaljša primorska reka Dragonja jeseni ne sameva: poleg številnih nabiralcev darov narave so jo v okviru projekta Moja reka si zadnji oktobrski konec tedna obiskali tudi prostovoljci društva Morigenos in zaposleni Coca-Cole HBC Slovenija. In to prav s posebnim namenom: da obrežje primorske lepotice očistijo in s tem prispevajo k čistejšemu morju.

Coca-Cola | Foto: Mitja Sodja Foto: Mitja Sodja

Čistilne akcije na slovenski obali tradicionalno potekajo jeseni, ko se poletni vrvež umiri, a za njim ostanejo tudi številni odpadki, ki niso našli poti do zabojnikov za smeti. Poleg tega se struge rek in potokov ravno jeseni napolnijo in v morje prinesejo številne kose plastike, ki so po besedah Ane Hace iz društva za raziskovanje morskih sesalcev Morigenos ena največjih groženj za delfine:

"V slovenskem morju smo od leta 2002 s pomočjo fotoidentifikacije zabeležili 150 različnih delfinov vrste velika pliskavka. Fotoidentifikacija je metoda, ki omogoča prepoznavanje posameznih delfinov prek hrbtnih plavuti. Te se namreč med seboj razlikujejo, tako kot imamo ljudje različne prstne odtise, imajo delfini različne plavuti. Ravno pretekli teden smo objavili tudi strokovni prispevek, v katerem ugotavljamo, da se delfini razlikujejo tudi po obliki obraza, kar je za nas velik raziskovalni dosežek."

Prav reka Dragonja, ki se v morje izliva v Sečoveljskih solinah, v morje pogosto prinese različne odpadke, ki so za delfine lahko smrtno nevarni. Kosi plastike so za delfine nevarni predvsem zato, ker jih med iskanjem hrane pojedo in se zataknejo v njihovem prebavnem sistemu.

Fotogalerija
1 / 23

O projektu Moja reka si:

Projekt Moja reka si, ki organizatorjem čistilnih akcij pomaga, da je njihov glas bolj slišan, poteka skozi vse leto: organizatorji prek spletnega mesta www.mojareka.si prijavijo svojo čistilno akcijo, po opravljeni akciji pa oddajo kratko reportažo. Najbolj pridne organizatorje čistilnih akcij enkrat letno razglasimo ob Mednarodnem dnevu Save.

Ne spreglejte