Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 8. 2021,
19.16

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Natisni članek

Jože Podgoršek denar država pomoč podnebne spremembe kmetje Borut Pahor Gornja Radgona sejem

Sobota, 21. 8. 2021, 19.16

2 leti, 8 mesecev

Pahor ob sejmu Agra: kriza je dejstvo, kmetom naj pomaga država #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Že 59. kmetijsko-živilski sejem Agra je po enoletnem premoru končno zadihal s polnimi pljuči. Poudarki Agre so inovacije in digitalizacija, podnebne spremembe, skrb za okolje in naravo ter lokalna hrana. Do četrtka se bo na radgonskem sejmišču predstavljalo 1.100 razstavljavcev iz 29 držav. Tudi letos ne manjkajo traktorji in druge kmetijske mehanizacije. Prava paša za oči pa je lokomobil.

"Letošnja Agra je nekaj posebnega. Visela je na nitki ukrepov in omejitev. Na zaupanju in dvomih razstavljavcev in naših partnerjev. Na negotovosti, ali smo v Gornji Radgoni sploh še dovolj motivirani, da naredimo sejem v tem času. mnogi razstavljavci so obupali in obrnili hrbet nam in kmetijstvu, v času, ko bi morali stopiti skupaj," je povedal predsednik pomurskega sejma Janez Erjavec.

Kljub umiku 25 velikih razstavljavcev jim je uspelo. Sejem je dopoldne simbolno odprl predsednik države, ki je poseben poudarek namenil podnebnim spremembam, ključnih je naslednjih deset let, je dejal Borut Pahor: "Strokovnjaki že govorijo o podnebnem lock-downu, ne samo o zdravstvenem, o takem, ki bo morda nujen, če vsi skupaj ne bomo reagirali na izzive okoljske krize, ki smo ji priča."

Predsednik države Borut Pahor je tudi poudaril, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država, državne intervencije, evropski ter državni denar pa naj bodo namenjeni prilagoditvam na podnebne spremembe. Po njegovem se slovenske kmetice in kmetje ne smejo prestrašiti, da bodo v procesu prilagajanja prepuščeni sami sebi. | Foto: STA , Predsednik države Borut Pahor je tudi poudaril, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država, državne intervencije, evropski ter državni denar pa naj bodo namenjeni prilagoditvam na podnebne spremembe. Po njegovem se slovenske kmetice in kmetje ne smejo prestrašiti, da bodo v procesu prilagajanja prepuščeni sami sebi. Foto: STA ,

S prihajajočimi izzivi se je po njegovih besedah mogoče spopasti s sodelovanjem in povezovanjem, s tem se strinja tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. "Podnebne spremembe so tukaj, so zdaj. Niso več v prihodnosti. s temi mislimi moramo zreti naprej. Že smo govorili o pomenu povezovanja, sodelovanja kot ključnih rešitvah, zato da bo slovenska veriga preskrbe s hrano trajnostna, da bo zagotavljala zadostne količine varne in kvalitetne hrane," je dejal.

Izpostavil je še, da bo kmetijstvu vselej pomagala država. Z zadnjimi ukrepi naj bi vlada v tem letu kmetijstvu zaradi izpada prihodkov namenila preko 70 milijonov evrov. 

Marjan Šarec, sejem Agra, kmetijstvo, kmetovanje
Novice Na sejmu Agra okoli 1.100 razstavljavcev #video
zagreb advent
Trendi V Zagrebu so se odločili, da adventni sejem bo #video
božični sejem, Dunaj
Novice Kruta realnost korona-praznikov: letos ne bo božičnih sejmov
Dunaj božič sejem
Trendi Na Dunaju se ne nameravajo odpovedati božičnim sejmom
Karierni sejem oktober 2020
Novice Premik naprej: boljša zaposlitev, plača in delodajalec
IFA Berlin
Novice Praznik zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA letos pogumen in drugačen
Ne spreglejte