Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
6.27

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,04

74

Natisni članek

volitve 2018 pogajanja koalicija

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 6.27

5 let, 9 mesecev

Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,04

74

Luka Mesec in Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Peterica strank (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS) bo v sredo vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja. V ponedeljek pričakujejo njegovo izvolitev, prav tako pa novega predsednika državnega zbora – Dejana Židana, je po sestanku povedal Šarec. Koordinator Levice Luka Mesec je sicer dejal, da protokol o sodelovanju stranke s koalicijo še ni usklajen, peterica pa pri glasovanju pričakuje tudi podporo Levice.

"Dogovorili smo se, da bo vladni del partnerjev (LMŠ, SMC, DeSUS, SD in SAB, op. p.) v sredo vložil kandidaturo z našimi podpisi," je po sestanku peterice dejal Šarec. Za predsednika državnega zbora bodo predlagali Dejana Židana, predsednika SD.

V ponedeljek pričakujejo izvolitev mandatarja in predsednika DZ

"Glede na to, da v prvem krogu nihče ni imel poguma storiti tega koraka, bomo mi v drugem krogu napovedali, da želimo rešitev. V ponedeljek pričakujemo, da bo seja državnega zbora, na kateri bosta izvoljena mandatar in novi predsednik državnega zbora," je po sestanku še dejal Šarec. Drugi krog iskanja mandatarja se izteče v petek, 10. avgusta.

Šarec: Pričakujemo tudi podporo Levice

Predstavniki Levice so danes peterici strank predstavili predlog sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. "Pričakujemo, da nas bo Levica podprla. Protokol smo pregledali, mogoče bodo še kakšna usklajevanja," je o mandatarski podpori po sestanku dejal Šarec.

Peterica bo za novega predsednika DZ predlagala Dejana Židana. | Foto: Bojan Puhek Peterica bo za novega predsednika DZ predlagala Dejana Židana. Foto: Bojan Puhek

Židan je pripravljen kandidirati za predsednik DZ

Predsednik SD Dejan Židan je za STA potrdil, da je pripravljen kandidirati za predsednika DZ. Židan je dejal, da to ni bil pogoj SD za sodelovanje v vladi.

Nenapisano pravilo pravi, da mesto predsednika DZ dobi druga največja vladna stranka. Židan je povedal, da so ves čas poudarjali, da pri tem ne bodo vztrajajo, ker je zanje pomembnejše oblikovanje vlade.

Mesec: Protokol o sodelovanju še ni usklajen

"Protokol ni usklajen. Koalicijski partnerji so naš predlog zavrnili in napisali novega, ki ga mora naprej obravnavati naš izvršni odbor, usklajevali pa ga bomo jutri. Vse kaže, da si sodelovanje predstavljamo precej drugače na eni in drugi strani. Vztrajamo, da do oddaje podpisov o mandatarju dobimo jasne zaveze in da se po tem koalicijski sporazum ne bo več bistveno spreminjal," je po sestankih s petimi strankami dejal Luka Mesec, koordinator Levice.

Nekatere tendence koalicijskih partnerjev jih skrbijo

Levico je ob tem zmotilo, da so za predlog Židana za novega predsednika DZ izvedeli iz medijev, ne na sestanku, na katerem so bili. "Če smo do zdaj s peterico delali konstruktivno in v sodelovalnem duhu, nas nekatere tendence koalicijskih partnerjev skrbijo. Levica ne bo slepo podpirala stare politike za zaprtimi vrati in pričakovali bomo resne spremembe," je še povedal Mesec.

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA ,

Mesec je poudaril, da čakajo četrtek, ko bodo znani rezultati njihovega internega referenduma o podpori mandatarju.

V NSi bodo počakali

V NSi bodo počakali, da peterica strank, zbranih okoli prvaka LMŠ Marjana Šarca, povleče naslednje poteze pri oblikovanju koalicije. "Zadeve ne bomo komentirali, dokler ne bodo izvršena dejstva in v DZ vložene kandidature," so se odzvali na napoved predloga, da mesto predsednika DZ, ki ga trenutno zaseda prvak NSi Matej Tonin, prevzame Dejan Židan.
STA
Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Levica bo Šarcu še nocoj posredovala predlog sporazuma #video

Po neuradnih informacijah STA so v Levici predlagali, da bi imele stranke vsake tri mesece koordinacijo, na kateri bi se dogovorile o projektih, pri katerih bi sodelovali. Pri tem bi bila Levica nosilka najmanj enega projekta. Za izvajanje projektov bi bile po predlogu Levice pristojne delovne skupine, v katerih bi sodelovali predstavniki vlade in Levice, ministrstva pa bi zagotavljala vse zahtevane informacije. Proračun in rebalans bi na delovni skupini uskladili vsaj štiri mesece pred obravnavo v DZ, izogibali pa bi se vlaganju interpelacij zoper ministre oziroma vlado.

Sestavljanje koalicije v tem tednu

TOREK: o poteku koalicijskih pogajanj bosta razpravljala svet stranke SMC ter predsedstvo stranke SD.

SREDA: opolnoči se bo iztekel interni referendum članstva Levice o sklepu sveta stranke, da podpre oblikovanje sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado petih strank pod vodstvom Marjana Šarca.

PETEK: izteče se rok, do katerega lahko predsednik republike ali poslanci v drugem krogu predlagajo kandidata za mandatarja.

Če tudi v drugem krogu ne bo kandidata za mandatarja oziroma če v državnem zboru ne bo dobil zadostne podpore, bo začel teči tretji, zadnji krog izbire, v katerem pa je za izbiro na voljo le še 48 ur.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Matej Tonin sta se danes srečala na neformalnem pogovoru. O iskanju mandatarja sta ugotovila, da za zdaj ni razlogov za vnovična formalna posvetovanja Pahorja z vodji poslanskih skupin.

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova članom stranke: Odločitev o vladi bomo sprejeli sami
Ne spreglejte