Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 10. 2014,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

korupcija KPK Alenka Bratušek SDS

Petek, 3. 10. 2014, 12.59

8 let

Prekinjena seja MVK glede Bratuškove, v SDS in NSi ogorčeni (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat je prekinil sejo, na kateri bi morali razpravljati o predlogih SDS, ki se nanašajo na kršitve v postopku imenovanja komisarskih kandidatov.

Mitja Horvat (SMC) pravi, da gradivo ni bilo pripravljeno v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe. V SDS in NSi so ogorčeni.

Nadaljujejo prihodnji teden Horvat je pojasnil, da bodo sejo mandatno-volilne komisije, na katero je sicer prišel tudi predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec, prekinili pa so jo po minuti, nadaljevali v četrtek.

V SDS in NSi ogorčeni V SDS in NSi so ogorčeni, saj so pričakovali razpravo o sumih korupcije v primeru kandidature nekdanje premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Ocenjujejo, da želi koalicija zavlačevati z razpravo tako, da bi bila po zaslišanju Bratuškove v Evropskem parlamentu, čeprav v obeh opozicijskih strankah vztrajajo, da bi bilo treba vse to razčistiti pred zaslišanjem, ki bo sicer v ponedeljek.

Tudi Štefanec prekinitve ni pričakoval. V izjavi novinarjem je dejal, da razlogov za to ne pozna.

Komisija bi morala danes razpravljati o predlogih SDS za zahtevo postopkov po 13. členu protikorupcijskega zakona. Omenjeni člen določa, da lahko Komisija za preprečevanje korupcije na lastno pobudo, na podlagi prijave pravne ali fizične osebe uvede postopek zaradi suma korupcije ali kršitve predpisov. Zahtevo za uvedbo postopka lahko med drugim poda tudi DZ.

Po predlogu SDS bi MVK predlagala DZ, da zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije v zvezi z zakonitostjo predloga kandidatov za člane Evropske komisije na seji vlade 31. julija.

Postopek želijo razširiti Poleg tega bi MVK predlagala DZ, da zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije v zvezi z odločitvami in postopkom sprejemanja odločitev vlade na dopisni seji 5. septembra. MVK bi po predlogu predsednika komisije tudi pooblastila, da sporoči pristojnim državnim organom informacije o sumih kaznivega dejanja.

KPK sicer že vodi postopek zaradi izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, vendar SDS, kot kaže, želi, da bi postopek razširili.

Uvedbo postopka zoper Cerarja in poslanca SMC Preloga želijo zato, ker protikorupcijski komisiji nista v roku prijavila premoženjskega stanja.

Ne spreglejte