Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
15.17

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Andreja Katič sodni svet Državni zbor vlada določba ustavno sodišče pravosodje tožilstvo sodniki Robert Golob

Petek, 5. 4. 2024, 15.17

3 tedne, 3 dni

Premier Golob pravosodnim funkcionarjem predstavil izhodišča interventnega zakona o sodniških plačah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Robert Golob | Kot so zapisali v kabinetu vlade, si želi Robert Golob v konstruktivnem dialogu uskladiti rešitev za čimprejšnjo uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah. | Foto STA

Kot so zapisali v kabinetu vlade, si želi Robert Golob v konstruktivnem dialogu uskladiti rešitev za čimprejšnjo uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob je pravosodnim funkcionarjem predstavil izhodišča interventnega zakona, s katerim bi v prvem koraku naslovili uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah. Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v naslednjih dveh tednih, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade v sporočilu za javnost.

Premier Robert Golob in ministrica za pravosodje Andreja Katič sta se sestala s predstavniki vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, sodnega sveta, državnotožilskega sveta in ministrstva za javno upravo. Namen sestanka je bil določiti način uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočili so, da bo uresničitev v prvem koraku potekala skozi poseben interventni zakon in znotraj obstoječega plačnega sistema. Dolgoročno in sistemsko rešitev plačnega položaja pravosodnih funkcionarjev bodo usklajevali znotraj celovite prenove plačnega sistema, so dodali.

Robert Golob | Foto: STA Foto: STA Vlada in DZ namreč nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v katerem je sodišče junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Sodniki k uresničitvi ustavne odločbe od takrat pozivajo na opozorilnih protestih. Pridružili so se jim tožilci, ki so zaradi neuresničene odločbe nazadnje za en dan stavkali 14. marca. Že prejšnji teden je pravosodna ministrica Andreja Katič v izjavi za medije napovedala, da bodo ustavno odločbo izvršili z novim zakonom.

Robert Golob
Novice Gibanje Svoboda naj bi določilo sedem od devetih kandidatov za evropske volitve
Okrožno sodišče v Celju
Novice Sodniki ponovno protestno prekinili delo
Kladivo. Sodišče.
Novice Vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s tožilci
Denar
Novice Sodniki zaradi plač vlagajo več kot tristo odškodninskih zahtevkov
Ne spreglejte