Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2022,
22.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

21

Natisni članek

Slovenija diplomati vojna Kijev Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 20. 3. 2022, 22.02

2 leti, 2 meseca

Po Poljski, Turčiji in Vatikanu tudi Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

21

Janša v Kijevu | "Diplomacijo imamo zato, da rešuje situacijo, da da možnost pogajanjem v času, ko potekajo spopadi, nimamo je za bankete," je med drugim pripomnil Janša. | Foto Vlada RS

"Diplomacijo imamo zato, da rešuje situacijo, da da možnost pogajanjem v času, ko potekajo spopadi, nimamo je za bankete," je med drugim pripomnil Janša.

Foto: Vlada RS

Slovenija bo prihodnji teden nazaj v Kijev poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da so vsi prostovoljci. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU. 

"Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru," je še tvitnil Janša.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni.

Janez Janša
Novice Janša za BBC: Če se Ukrajina odreče Natu, lahko to vpliva na Rusijo #video

Janša je sicer ta teden v pogovoru za Televizijo Slovenija spomnil, da so številni pomembni diplomati Ukrajino zapustili že dneve pred začetkom invazije, zaradi česar so se v državi po njegovih besedah počutili osamljeni in zapuščeni.

Pojasnil je, da je bila vrnitev diplomatskega predstavnika EU prvi predlog po vrnitvi trojice premierjev članic EU, ki so v tem tednu obiskali Kijev - poleg Janše sta bila to še poljski in češki premier Mateusz Morawiecki in Petr Fiala. V ukrajinski prestolnici sta po Janševih besedah trenutno veleposlanika Poljske, Turčije in Vatikana.

"Predsednica Evropskega parlamenta je napovedala obisk z delegacijo Evropskega parlamenta, pa še mnogi drugi. Skratka mi, naš prvi predlog, ko smo prišli nazaj, je bil, da Evropska unija pošlje nazaj diplomatskega predstavnika, ker zaenkrat je v Kijevu samo ambasador Poljske in Vatikana, pa Turčije," je dejal Janša.

Na vprašanje, ali se tja morda vračajo slovenski diplomati, je premier v četrtek v oddaji Odmevi odgovoril, da to ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. "Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo," je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

Janez Janša
Novice Janša v oddaji Ura moči: Bolj korektno novico bi dobili na Russia Today #video
Peter Jančič cv
Mnenja Upor in klanjanje diktatorju v Moskvi
Janez Janša
Novice Janša: To cenijo tudi v državah, ki lahko Ukrajini pošljejo orožje #video
Janez Janša
Novice Janša: To bi bila velika neumnost #video
Ne spreglejte