Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
6.17

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

napoved vreme Slovenija neurje

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 6.17

8 mesecev, 1 teden

VREME PO SLOVENIJI

Portorož in Izola pod vodo, v Kopru strela udarila v gasilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Obalo je zadelo hudo neurje. V koprskem pristanišču je strela zadela gasilca, ki je pomagal pri odpravljanju posledic, poroča Radio Slovenija. Odpeljali so ga na zdravljenje v bolnišnico. Zgornji videoposnetek je bil posnet v Portorožu, ki je pod vodo. Zalilo je tudi Izolo. Nevihtna linija sega od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca, so sporočili z Agencije za okolje (Arso). Ob njej se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra. Arso je za severni del države, kamor se pomika nevihtni pas, izdal rdeče opozorilo.

Če želite z nami deliti posnetke ujme, nam jih lahko pošljete na novice.siol@tsmedia.si 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 
19.20 V Ljubljani zalite ceste in kleti, hudourniške težave na Škofjeloškem
18.38 Voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov
17.32 V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu
16.41 Zaradi neurja in izjemne količine padavin številne težave v slovenski Istri
15.40 Nevihte za zdaj v zahodni polovici države
13.55 Prvo poročilo o posledicah iz severne Primorske 
13.27 Toča v Štanjelu, na Debelem rtiču pihal veter s hitrostjo 113 kilometrov na uro 
13.20 Iz več delov države poročila o poplavnih dogodkih, na Obali izpadi elektrike
13.15 V Kopru v le 15 minutah padlo 40 litrov dežja na kvadratni meter 
12.49 Nevihta se bliža Goriški
11.00 Polajnar: Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala
9.48 Arso je za severni del države zaradi prihajajočih neviht izdal rdeče opozorilo
9.12 Obalo že zajela nevihta, pomikala se bo proti Gorenjski 
8.42 Padavine bodo že zjutraj zajele zahodne kraje 

19.20 V Ljubljani zalite ceste in kleti, hudourniške težave na Škofjeloškem

Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

Več preberite tukaj:
s
Novice Nov udarec za Slovenijo: v Črni odneslo cesto, evakuacije v Kamniku in Škofji Loki #video

18.38 Voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov

Med popoldanskim neurjem, ki je zajelo tudi severno Primorsko, je voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov in dislocirani prostor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je namenjen psihološki pomoči. Gasilci PGD Tolmin so vse objekte že sanirali.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci pomagali vozilu, ki je med neurjem zdrsnilo s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči.

H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš.

V Ajdovščini je neurje zalilo nekaj kleti in poškodovalo več dreves. Toča pa je poškodovala nekaj strešnikov in strešnih oken, zato je zamakalo objekte, je za STA dejal koordinator za Civilno zaščito na občini Ajdovščina Matevž Brataševec. Po njegovih besedah je sicer toča padala manj kot minuto. V Ajdovščini so imeli zaradi neurja danes okoli 25 intervencij.

Velik pretok imajo številne reke, med drugim tudi Idrijca, Bača, Tolminka, Vipava in Soča. Tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite severna Primorska Ervin Čurlič je za STA dejal, da zaradi naraslih rek ne beležijo posebnih dogodkov.

Voda je nekaj časa ovirala promet tudi na vipavski hitri cesti.

17.32 V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu

 Med 16.30 in 17.00 je v Žireh padlo 26 mm padavin, pol ure prej na Zelenici 27 in v Zgornji Radovni 24 mm dežja.

V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji mogoča krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči.

Od torka zjutraj do srede zjutraj (24 ur) lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo mogoče le v južni Sloveniji.

Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo pri Arsu.

Do 18. ure so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili več kot 238 dogodkov, in sicer največ v Regijskem centru za obveščanje Koper (105), v Novi Gorici 37, v Postojni 30, v Kranju 21 in v Ljubljani 4. Aktiviranih je bilo 60 prostovoljnih in 4 poklicne gasilske enote.

16.41 Zaradi neurja in izjemne količine padavin številne težave v slovenski Istri

Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in jutri, zato regijski štab civilne zaščite opozarja občane, naj se ne zadržujejo blizu rek in hudournikov, ker lahko ti močno narastejo.

Zgolj danes izmerjena količina padavin v Kopru po razpoložljivih podatkih Arsa na spletu bistveno presega dolgoletno mesečno povprečje padavin avgusta na Obali. Na merilnem mestu Letališče Portorož je namreč običajno avgusta padlo med slabih 50 in dobrih 100 milimetrov dežja.

Neurje se je prvič razbesnelo okrog poldneva, po kratkem premoru se je spet okrepilo po 14. uri. Spremljali so ga udari strel in močan veter.

Takšno razdejanje je močno deževje za seboj pustilo v kampu Adria Ankaran:

kamp Ankaran | Foto: Bralec Foto: Bralec kamp Ankaran | Foto: Bralec Foto: Bralec
Fotogalerija
1 / 2

Kot so še sporočili iz štaba, je trenutno največ težav v dolini Dragonje in v Seči, poplavljene pa so tudi številne ceste in ulice ob morju. V Padni je po podatkih civilne zaščite odkrilo najmanj osem streh stanovanjskih hiš, škoda je nastala tudi v sosednji vasi Sv. Peter.

V Ajdovščini in Štanjelu je padala toča, debela kot jajce, v Kopru je v le 15 minutah padlo 40 litrov dežja na kvadratni meter, na Debelem rtiču pa je sunek vetra dosegel hitrost 113 kilometrov na uro. Z Obale poročajo o izpadih elektrike. 

Moškega, v katerega je med neurjem v koprskem tovornem pristanišču udarila strela, so uspešno reanimirali in odpeljali v bolnišnico, so sporočili s koprske policijske uprave, poroča N1. Moški je še vedno v bolnišnici, podrobnosti o  njegovem zdravstvenem stanju pa niso znane. 

15.40 Nevihte za zdaj v zahodni polovici države

Nevihtni pasovi so zaenkrat zajeli zahodno Slovenijo in z intenzivnimi padavinami sežejo vse do severa države. Po napovedih Arsa bodo dosegli tudi osrednjo in vzhodno Slovenijo.

Na Obali padavinska in zaledna voda že poplavlja na več območjih, težave je povzročil tudi veter. Zvečer bodo narasli hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države.

O težavah zaradi vremenskega dogajanja zaenkrat poročajo iz Severne Primorske in Obale. Zaradi neurja, ki se je začelo nekaj pred 13. uro, je v slovenski Istri povsod močno oviran promet. Zaradi izjemne količine dežja so številne ceste, ulice in trgi pod vodo. Veter je polomil več dreves, ki jih sproti odstranjujejo s cest. Najhujši zastoji nastajajo med Dragonjo in Koprom.

13.55 Prvo poročilo o posledicah iz severne Primorske 

Severna Primorska je bila prva na udaru napovedanega močnega deževja. Iz tamkajšnje civilne zaščite sporočajo, da je na Ajdovskem klestila kratkotrajna, a kar velika toča, ki je povzročila nekaj škode, predvsem na osebnih vozilih, pa tudi nekaterih strehah. Poškodovanih je tudi več dreves.

Spodnji videoposnetek je bil posnet v Ajdovščini: 

V Desklah v občini Kanal ob Soči hudourniška voda ogroža nekaj stanovanjskih objektov. Gasilci so že na terenu. Prav tako so gasilci posredovali ob podrtem drevesu na cesti v bližini Bodreža v občini Kanal ob Soči. V občini Tolmin voda ogroža en poslovni objekt in stanovanjsko hišo v naselju Gabrje. 

Na postaji na letališču Portorož je med 13. in 13.30 uro padlo še dodatnih 25 milimetrov dežja, v Tolminu 37 milimetrov, na Šebreljskem vrhu 24 milimetrov, v Kopru 22 milimetrov, na Bukovskem vrhu 23 milimetrov, v Bovcu 21 milimetrov.

Krajevno je na zahodu že padlo blizu 100 milimetrov dežja. Nevihtni pasovi, ki z intenzivnimi padavinami sežejo vse do severne Slovenije, se bodo v naslednjih urah pojavljali tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji, so sporočili z Arso.

13.27 Toča v Štanjelu, na Debelem rtiču pihal veter s hitrostjo 113 kilometrov na uro 

13.20 Iz več delov države poročila o poplavnih dogodkih, na Obali izpadi elektrike

Nevihte z močnimi nalivi, ki so zjutraj z zahoda zajele Slovenijo, povzročajo nekaj težav. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje so morali gasilci okoli poldneva posredovati zaradi poplav na območju Tolmina, Nove Gorice, Sežane, Zagorja ob Savi, Laškega, Velenja, Celja, Slovenske Bistrice in Kungote. Z Obale poročajo o izpadih elektrike.

Primorsko so prve nevihte z močnimi nalivi z zahoda zajele zjutraj. Okoli poldneva so z agencije za okolje (Arso) sporočili, da se slovenski Istri od juga približuje izrazit nevihtni sistem, ki se bo v nadaljevanju pomikal proti severu. Nevihto so spremljali tudi močni sunki vetra in ponekod toča.

Voda je poplavila nižje ležeča območja. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omejenih območjih je padala toča. Gasilci so na terenu, o škodi še ni podrobnih poročil.

Z Obale po navedbah N1 poročajo tudi o izpadih elektrike na območju Portoroža in Lucije. Brez elektrike so ostali tudi v Parecagu, na cestah je po poročanju domačinov ogromno vode. V Škofijah so se vozniki zaradi močnega naliva ustavili na cesti.

Najmočnejše nalive sicer vremenoslovci danes pričakujejo predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami.

Za severno polovico države, predvsem območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, je Arso zaradi pričakovanih nalivov danes izdal opozorilo najvišje, rdeče stopnje. Zaradi verjetnosti močnih krajevnih neviht s točo je bilo opoldne izdano rdeče opozorilo še za jugozahod države. Za preostala območja ostaja veljavno oranžno vremensko opozorilo.

13.15 V Kopru v le 15 minutah padlo 40 litrov dežja na kvadratni meter 

12.49 Nevihta se bliža Goriški 

Izredno močna nevihta se trenutno hitro približuje Goriški. Obstaja velika verjetnost toče. Poleg toče tako intenzivne nevihtne celice povzročijo silovite nalive, kar pomeni, da lahko v trenutku pade več deset litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Metoinfo.si. 

11.00 Polajnar: Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala

"Po pričakovanjih so se nevihte v jutranjih urah začele v slovenski Istri in Posočju. Te nevihte so še v teku in bodo trajale še nekaj ur. Popoldne in zvečer se bo glavnina preselila na osrednjo Slovenijo. Najbolj nas skrbi območje med Snežnikom in Kamniškimi Alpami, kjer se bodo prožili predvidoma najmočnejši nalivi. Na teh območjih lahko pričakujemo hiter porast hudourniških vodotokov. Zaradi previdnosti smo za te dele Slovenije izdali opozorilo najvišje stopnje," je trenutne razmere opisal meteorolog Brane Gregorčič

"Zaradi ciklona, ki bo vztrajal nad Genovskim zalivom, tudi jutri, predvsem v drugi polovici dneva, pričakujemo izdatno količino padavin. Jutri nalivi ne bodo tako ekstremni kot danes, vendar smo tudi za jutri za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije. Jutrišnji dogodek bo zajel večji del države, v sredo pa se bo položaj umiril, v drugi polovici tedna nas čaka delno jasno vreme," je še pojasnil Gregorčič. 

Brane Gregorčič | Foto: Arso Foto: Arso

"Dogodek bo potekal v dveh delih, današnji del bo bolj intenziven, zato pričakujemo tudi naraščanje hudourniških vodotokov in poplavljanje zalednih voda predvsem v porečjih med Snežnikom in Kamniškimi Alpami. Težišče hudourniškega dogajanja bo v porečjih reke Ljubljanice prek Polhograjskih dolomitov v Škofjeloško hribovje in pa naprej na Gorenjsko," je povedal hidrolog Janez Polajnar. Poudaril je, da zaradi spremenjenih odtočnih razmer, ki so jih poplave  v prizadetih delih spremenile v začetku avgusta, ne vemo, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna večja previdnost. "Takratne poplave so precej spremenile pokrajino, zato ne vemo natančno, kako bo voda odtekala," je dejal. Tudi za jutri jih skrbijo že prizadeta območja. 

Rok Penec z direkcije za vode je zagotovil, da pozorno spremljajo dogajanje. "Glede na napovedi bo v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi vsa mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta območja," je dejal.

"Vse prebivalce na ranljivih območjih pozivam, da spremljajo radarsko dogajanje in se pravočasno umaknejo. To je edino, kar lahko v takih hudourniških poplavah naredimo. Tudi na drugih delih pozornost ne bo odveč," je novinarsko konferenco sklenil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

9.48 Arso je za severni del države zaradi prihajajočih neviht izdal rdeče opozorilo

Agencija za okolje je za severni del države zaradi pričakovanih nalivov izdala najvišje, rdeče opozorilo. Mogoče so izdatne padavine in poplave večjih razsežnosti. Verjetni so tudi zemeljski plazovi, izhaja s spletne strani Arsa.

Za Gorenjsko in osrednjo Slovenijo je zemljevid obarvan rdeče že za dopoldne, za Štajersko, Koroško in Prekmurje pa popoldne. Preostali deli Slovenije ostajajo v oranžnem.

"Za območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, smo zaradi večje ranljivosti izdali opozorilo najvišje (rdeče) stopnje, sicer pa za preostala območja velja oranžno vremensko opozorilo," so na Arsu pojasnili na spletni platformi X, nekdanjem Twitterju.

Zjutraj je začelo deževati na zahodu države. Primorsko so zajele prve nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo po napovedih Arsa dopoldne zadrževale in obnavljale predvsem v zahodnem delu Slovenije. Sredi dneva in popoldne se bo pas intenzivnih padavin pomikal prek osrednje Slovenije proti vzhodu.

Najmočnejše nalive pričakujejo ob močnem višinskem vetru južnih smeri predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami.

Pričakovana količina padavin do torka zjutraj bo predvidoma največja v zahodni in osrednji Sloveniji, so pa na vzhodu zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom. Zaradi deževnega vremena in možnosti neviht so na Arsu tudi za torek za večji del Slovenije ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Kot opozarjajo na Arsu, bodo nalivi tudi dolgotrajni. Ob tem lahko hitro in silovito narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Naraščanje vodotokov bo najmočnejše danes popoldne in zvečer, napovedujejo v hidrološkem poročilu.

Na vseh omenjenih območjih bodo po navedbah Arsa mogoče poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno.

V torek se bo naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. Narasle bodo reke v vzhodnem delu države, kjer so mogoča razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu se bosta razlivali Drava in Mura.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z mogočimi lokalnimi nalivi obstaja povečana nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej če je bila odrejena evakuacija.

Dogajanje se bo po ocenah Arsa postopno umirjalo v sredo, v drugi polovici tedna pa kaže na deloma jasno vreme brez večjih vremenskih posebnosti.

9.12 Obalo že zajela nevihta, pomikala se bo proti Gorenjski 

Obalo je že zajela močna nevihta, ki se bo predvidoma v prihodnji uri ob naši zahodni meji pomikala čez severni del Primorske proti Gorenjski. Nevihto spremljata močan naliv in veter, lahko se pojavi tudi nekaj toče.

8.42 Padavine bodo že zjutraj zajele zahodne kraje 

Vremenoslovci največ težav pričakujejo na pritokih večjih rek oziroma na pritokih rek, kjer sanacijske razmere še niso urejene. Tam je še veliko plazin, veliko materiala, kar lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita in se tam zajezi. Temu primerno pričakujemo razlivanja in poplavljanja na neobičajnih območjih, je na nedeljski novinarski konferenci opozoril hidrolog Janez Polajnar z agencije za okolje.

Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo mogoči krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je mogoč tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov, opozarja Arso.

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči" 

Obstaja tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov. Kot so zapisali na Geološkem zavodu Slovenije, povečana nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov obstaja na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je prebivalce pozval k rednemu spremljanju razmer in obljubil pomoč. "Zagotavljam, da kar bo potrebno in kar je v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno," je dejal in spomnil, da je državni načrt še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, v pripravljenosti so tudi gasilci.

Pristojni bodo danes dopoldne v izjavi za medije predstavili zadnje informacije o meteoroloških in hidroloških razmerah po Sloveniji.

Brane Gregorčič
Novice Na jutrišnji dan se moramo dobro pripraviti #video
Hrvaška Dalmacija
Novice Peklenska vročina na Hrvaškem. Izjemno toplo tudi morje.
Koroška
Novice Arso za ponedeljek izdal oranžno opozorilo za vso državo #video
Ne spreglejte