Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
9.16

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

pomoč bolezen reševalci bolnik ZD Kranj

Sreda, 31. 1. 2024, 9.16

2 meseca, 4 tedne

Svojci trdijo, da je 65-letna bolnica umrla, ker iz ZD Kranj niso poslali rešilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč | V ZD Kranj pravijo, da nepravilnosti ni bilo.  | Foto Ana Kovač

V ZD Kranj pravijo, da nepravilnosti ni bilo.

Foto: Ana Kovač

Ministrstvo za zdravje je zaradi primera 65-letne bolnice, h kateri v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj po poročanju oddaje Svet niso poslali reševalnega vozila, bolnica pa je kasneje umrla, napovedalo nadzor v ZD Kranj. Zdravstveni dom v lastnem izrednem internem strokovnem nadzoru neustrezne zdravstvene obravnave v konkretnem primeru ni odkril.

V oddaji Svet na Kanalu A so v začetku januarja poročali o primeru 65-letne bolnice, katere zdravstveno stanje se je po vnetju sinusov v nekaj tednih dramatično poslabšalo, glavoboli so jo mučili tako zelo, da se je komaj premikala. Ko je bilo njeno stanje že kritično, je njena hči poklicala na številko 112, a jim reševalnega vozila iz ZD Kranj niso želeli poslati. Nato je družina bolnico sama odpeljala na nevrološko kliniko, kjer pa je 65-letnica kasneje umrla. Doživela naj bi več močnih kapi, so poročali v oddaji.

Direktorica ZD Kranj je takrat za oddajo Svet povedala, da so k družini poslali reševalno vozilo, vendar ga niso "počakali oziroma dočakali". Zaradi pritožbe hčere 65-letnice pa je ZD nato uvedel izredni interni strokovni nadzor.

Iz vsebine zapisnika o nadzoru izhaja, da v konkretnem primeru ni bilo neustrezne zdravstvene obravnave, so v ZD Kranj kasneje zapisali v sporočilu za javnost.

"Zaradi tajnosti postopka obravnave po zakonu o pacientovih pravicah vsebine ustne obravnave ne moremo razkrivati, lahko le pojasnimo, da do dogovora s svojci ni prišlo," so poudarili in dodali, da so bili tako svojci pacientke kot v zdravstvenem domu soglasni, da v konkretnem primeru pristojne institucije izvedejo še zunanji strokovni nadzor.

Načrtujejo dodatna usposabljanja

V torek so nato z ministrstva za STA sporočili, da bodo izvedli nadzor v ZD Kranj, več o primeru pa bodo lahko povedali, ko bo ta zaključen.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske, del katerega je ZD Kranj, so ob tem napovedali, da bodo zagotovili dodatna usposabljanja za zaposlene v nujni medicinski pomoči, ki bodo vključevala predvsem komunikacijske tehnike za triažo in pogovore s klicatelji.

Pričakujejo pa tudi skorajšnjo vključitev v dispečersko službo zdravstva, ki bo skozi enotni center prevzemala vse klice in glede na oceno nujnosti zdravstvenega stanja pacienta zagotavljala najbolj optimalno oskrbo, so še poudarili.

Večerja za 5: Na deželi
Planet TV Na dan snemanja je udeleženca šova odpeljal rešilec #video
Reševalno vozilo Hrvaška
Novice Voznik hrvaškega rešilnega vozila: Zdelo se mi je, da sem zapeljal na plastenko ali škatlo
urgenca
Novice Občan iz Velenja umrl med vožnjo do urgence, ker ni bilo reševalnega vozila #video
Ne spreglejte