Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
9.54

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Gaza Izrael Tanja Fajon

Četrtek, 23. 11. 2023, 9.54

5 mesecev, 2 tedna

Tanja Fajon s portugalskim kolegom v petek na Bližnji vzhod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Tanja Fajon | Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je že na torkovi novinarski konferenci napovedala pot na Bližnji vzhod.  | Foto STA

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je že na torkovi novinarski konferenci napovedala pot na Bližnji vzhod.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta v petek začela dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega se bosta mudila v Izraelu, na palestinskih ozemljih, v Jordaniji in Egiptu. Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir na območju, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ministra bosta v regijo odpotovala z namenom izmenjave mnenj in nadaljevanja posvetovanj, katerih cilj je prispevati k političnemu dialogu, nujnemu za reševanje trenutnih razmer in ponovno vzpostavitev diplomatske poti za trajen mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav, so sporočili z MZEZ.

V petek se bosta na jugu Izraela sestala z izraelskim kolegom Elijem Koenom, vljudnostno se bosta srečala tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Isti dan naj bi prispela v Ramalo na Zahodnem bregu, kjer se bosta sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štajeh.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video

V soboto bosta Fajonova in Cravinho s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema razpravljala o trenutnih razmerah ter možnostih za mir v regiji.

Najprej se bosta v Amanu sestala s podpredsednikom jordanske vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, popoldne pa se bosta v Egiptu pogovarjala s kolegom Samehom Šourkijem. Sprejel ju bo tudi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi. Povrhu se bosta v Kairu sestala z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

Sogovorniki se bodo osredotočili na regionalni pogled na razmere, vključno z vlogo Arabske lige, ter na sodelovanje z EU pri prizadevanjih za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu, so še sporočili z MZEZ.

Britanski zunanji minister Cameron nenapovedano obiskal Izrael

Nenapovedano pa je danes v Izrael prispel britanski zunanji minister David Cameron, so sporočili iz Londona. Na programu ima srečanja z izraelskimi in palestinskimi voditelji. Cameron si je medtem že ogledal kibuc Beri blizu Gaze, ki so ga je 7. oktobra napadli borci palestinskega gibanja Hamas.

"Želel sem priti sem, da bi na lastne oči videl grozljivo naravo napadov, ki ste jih doživeli 7. oktobra," je po poročanju lokalnih medijev dejal Cameron, ki se je v kibucu, kjer je bilo med napadom Hamasa ubitih okoli sto ljudi, mudil skupaj z izraelskim kolegom Elijem Koenom.

Tanja Fajon
Novice Fajonova vztraja pri takojšnjem humanitarnem premirju v Gazi
Tanja Fajon z možem
Trendi Ministrica Tanja Fajon z možem uživala na koncertu Siddharte #foto

 

Ne spreglejte