Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2008,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2008, 19.15

8 let

Türk zahteva odškodnino za razdejanje veleposlaništva v Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk se je danes odzval na nedeljske dogodke po razglasitvi neodvisnosti Kosova, ko so protestniki v Beogradu razdejali stavbo slovenskega veleposlaništva v Srbiji.

Kot je dejal Türk, od srbskih oblasti za razdejanje veleposlaništva pričakuje ustrezno ukrepanje zoper storilce, opravičilo in odškodnino. "Gre za resno kršitev mednarodnega prava" "Obsojam to ravnanje, ki je privedlo do razdejanja slovenskega veleposlaništva in do sramotitve državnih simbolov Republike Slovenije in EU. Ta opustitev zaščite slovenskega veleposlaništva predstavlja resno kršitev mednarodnega prava," je povedal Türk. Kot je dodal, od srbski oblasti "pričakujem ustrezno ukrepanje zoper storilce, opravičilo in odškodnino". Pojasnil je še, da je bil ta protest danes dopoldan že izražen tudi srbskemu veleposlaniku v Sloveniji.

Na vprašanje, ali naj in kdaj naj po njegovem mnenju Slovenija prizna neodvisnost Kosova, pa je Türk dejal, da v tem trenutku še potekajo potrebna posvetovanja in da so danes zasedali tudi zunanji ministri EU. "Vlada bo preučila vse vidike tega vprašanja, vključno z vidiki, ki zadevajo stabilnost in mir v tej regiji in bo po ustreznem postopku tudi sprejela ustrezne sklepe." Predsednik republike je še dejal, da od razglasitve kosovske neodvisnosti ni govoril niti s srbskimi niti s kosovskimi oblastmi, da pa je danes od srbskega predsednika Borisa Tadića dobil pismo, ki ga bo še preučil.

Stranke: Slovenija naj ne hiti s priznanjem Kosova Slovenske parlamentarne stranke so dan po razglasitvi neodvisnosti Kosova opozorile, da Slovenija ne bi smela hiteti s priznanjem Kosova, temveč bi morala najprej pozorno spremljati dogajanja na območju. LDS in NSi pa sta še izrazila mnenje, da mora Slovenija glede priznanja Kosova delovati usklajeno z ostalimi članicami Evropske unije.

Tanko: Hitenje ni potrebno

Vodja največje vladne stranke SDS Jože Tanko je dejal, da hitenje glede priznanja Kosova ni potrebno. "Potrebno je biti razsoden, kajti Slovenija ima velik potencial na celotnem območju bivše Jugoslavije," je dejal za Radio Slovenija.

Kokalj: Moramo biti enotni Poslanec NSi in predsednik odbora DZ za evropske zadeve Anton Kokalj je ob robu današnjega srečanja predsednikov konference odborov nacionalnih parlamentov pristojnih za zadeve EU in Evropskega parlamenta (Cosac) za medije pojasnil, da v NSi glede priznanja Kosova ne nameravajo delovati v nasprotju z interesi Slovenije kot predsedujoče EU. "Treba je počakati na zaključke današnjega zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju," je dodal in menil, da bi morali biti glede priznanja Kosova enotni tako v Sloveniji kot tudi na ravni EU.

Presečnik: Že sam postopek priznanja onemogoča hitrost

Tudi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je ocenil, da "ni nobene potrebe po hitenju". Po njegovih besedah je v Sloveniji sicer že sam postopek priznanja neke države takšen, da onemogoča hitrost. Presečnik je dodal, da je treba počakati na odločitev članic EU, predvsem pa se je treba zavzemati za to, "da naša diplomacija Srbiji in Kosovu da jasno sporočilo, da se Slovenija zavzema za vstop vseh držav Zahodnega Balkana v EU ob izpolnjevanju pogojev".

Potrč: Kosova ne smemo priznati skupaj z ZDA Vodja poslanske skupine opozicijske SD Miran Potrč pa je dejal, da Slovenija nikakor ne sme priznati neodvisnosti Kosova skupaj z ZDA. "V nekem doglednem času bo pa najbrž potrebno samostojnost in neodvisnost Kosova tudi s strani Slovenije priznati, ko bomo videli, kakšne so reakcije na dosedanja priznanja in kako je Kosovo usposobljeno na uresničitev te težke naloge," je dejal po poročanju Radia Slovenija.

LDS: Procesa osamosvajanja se ni dalo ustaviti

V opozicijski LDS menijo, da se zaradi vrste zgodovinskih okoliščin procesa osamosvajanja Kosova ni dalo ustaviti, ob tem pa pričakujejo, da ne srbsko ne kosovsko politično vodstvo s svojimi prihodnjimi dejanji ne bo ogrožalo stabilnosti v regiji, da se bodo na Kosovu vzpostavili temelji pravnega reda, da bodo še posebej skrbno varovane človekove pravice srbske manjšine in da bo Srbija nadaljevala svojo evropsko pot. Po mnenju LDS mora Slovenija spremljati razvoj dogodkov na Kosovu, politiko do Kosova pa oblikovati v sodelovanju z državami v Evropski uniji, so sporočili iz stranke.

Zares: Smiselno je počakati do sprejetja kosovske ustave Tudi v Zares menijo, je s slovenskim priznanjem Kosova kot samostojne države smiselno počakati do sprejetja kosovske ustave in temeljnih zakonov, ki predstavljajo nujni okvir za uresničevanje demokratičnih standardov. Hkrati pričakujejo, da bo Slovenija dosledno spremljala, kako novonastajajoča država uveljavlja te standarde, saj bo Slovenija le na tej podlagi lahko dajala Kosovu podporo pri njegovem vključevanju v evropske institucije, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Zares Gregor Golobič.

SNS: Gre za nevaren presedan

SNS pa opozarja slovenske oblasti, naj ne hitijo s priznanjem neodvisnosti Kosova, ki jo je "pod protektoratom ZDA in nekaterih velikih članic EU" razglasila kosovska skupščina. Po njihovem gre za nevaren politični presedan, ki bo sprožil nestabilnost celotne Evrope, saj bo to vzorčni primer za vsa območja, da se, če se ne strinjajo s svojo državno politiko, enostavno razglasijo za svojo državo, razglasijo neodvisnost in postavijo notranje meje. Na ta način lahko pričakujemo celo to, da bo turška manjšina v Nemčiji v skladu z ameriško doktrino kosovskega primera razglasila svojo državo, opozarja SNS, ki napoveduje, da bodo njegovi poslanci v DZ glasovali proti priznanju Kosova.

Peče: Slovenija ne sme hiteti Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče pa je dejal, da Slovenija ne sme hiteti in se mora pogovarjati tako z BiH, kot tudi Srbijo in Makedonijo in šele potem videti, kako naprej, tudi ob soglasju Varnostnega sveta ZN.

Ne spreglejte