Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2008,
8.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 20. 2. 2008, 8.13

8 let

Umrl je Franc Perko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Umrl je nekdanji beograjski nadškof Franc Perko.

V duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani je danes zjutraj v starosti 78 let umrl upokojeni beograjski nadškof in metropolit msgr. dr. Franc Perko, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference. Pogreb bo v soboto V petek bodo pokojnika ob 9. uri sprejeli v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Sledila bo sv. maša. Do večerne sv. maše, ki jo bo ob 18.30 daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran, se bodo verniki in drugi ljudje dobre volje lahko poslavljali od pokojnega, potem pa bo odpeljan na pokopališče na Žale.

V soboto, 23. februarja 2008, bo nadškof Perko od 8. ure dalje ležal na Žalah. Tudi tam se bodo ljudje lahko poslavljali ob njega. Ob 12. uri bo pogrebno sv. mašo in pogrebni obred vodil beograjski nadškof in metropolit ter pokojnikov naslednik msgr. Stanislav Hočevar.

Rojen na Krki Perko se je rodil 19. novembra 1929 na Krki v župniji Krka. Leta 1941 se je vpisal na Škofijsko klasično gimnazijo, ker pa je bila ta izobraževalna ustanova ukinjena, je šolanje nadaljeval na državni klasični gimnaziji (1945-1949) in ga zaključil z maturo. Leta 1949 je začel študirati na takrat državni Teološki fakulteti v Ljubljani.

Zaradi "sovražne propagande" tri leta v zaporu

V duhovnika ga je posvetil škof Anton Vovk leta 1953. Po novi maši je bil za leto in pol poklican na služenje vojaškega roka v Beograd, ker je bila leta 1952 Teološka fakulteta izključena iz ljubljanske univerze. Po odsluženi vojaški obveznosti je bil zaradi "sovražne propagande" obsojen najprej na tri leta, zaradi pritožbe pa so mu kazen povišali na pet let stroge zaporne kazni, ki jo je prestajal v več krajih (Beograd, Požarevac, Ljubljana, Ig in Maribor). Iz zapora je bil izpuščen po skoraj treh letih.

Pet let je bil dekan Teološke fakultete

Leta 1963 je ubranil doktorsko tezo z naslovom Filozofija in teologija sv. Cirila in Metoda. Leta 1964 je postal predavatelj na ljubljanski Teološki fakulteti, jeseni leta 1965 pa je odšel na študij v Rim na Vzhodni inštitut in se čez leto dni vrnil v Ljubljano, kjer je eno leto znova predaval. Jeseni leta 1967 se je vrnil v Rim in naslednje leto napisal magisterij iz teologije in zgodovine vzhodnih Cerkva. Pet let je bil tudi dekan Teološke fakultete.

Prvi predsednik Mednarodne škofovske konference

Za beograjskega nadškofa in prvega beograjskega metropolita ga je 16. decembra 1986 imenoval papež Janez Pavel II. Čas razpada Jugoslavije je bil v Srbiji zaznamovan z nerazumevanjem stališča Vatikana in Slovenije, zato za katoličane tisti čas ni bil lahek. Ko Jugoslavije ni bilo več, je Sveti sedež na območju Srbije, Kosova, Črne gore in Makedonije ustanovil Mednarodno škofovsko konferenco sv. Cirila in Metoda, za njenega predsednika pa je bil imenovan Perko. Službo je opravljal vse do leta 2001.

Po vrnitvi v Slovenijo se je nastanil pri sestrah sv. križa na Mali Loki pri Domžalah, kjer je živel že kot profesor. Nadškof Perko je bil tudi član Slovenske škofovske konference, znotraj katere je bil odgovoren za področje ekumenizma.

Hočevar: Perko si je prizadeval za razumevanje med cerkvami in narodi

Beograjski nadškof in metropolit Stanislav Hočevar pa je poudaril, da si je pokojni nadškof Franc Perko prizadeval za razumevanje med različnimi cerkvami, veroizpovedmi in narodi. Cerkvi na Slovenskem je približal nauk, ki ga je predstavil 2. vatikanski cerkveni zbor in ji omogočil, da se je močneje prilagodila novim časom.

Beograjski nadškof je o pokojnem Perku še povedal, da je bil človek izjemne inteligentnosti, preprostosti, odločnosti in hitre reakcije. Izpostavil je, da se je pokojni vedno zavzemal za resnico in je trpel, ko ta ni bila spoštovana. "Zato ga je vznemirila vsaka hinavščina", je poudaril in dodal, da je v teh trenutkih imel tudi preroški pogled, ki je vsem pokazal, kje je resnica in kdo jo zakriva.

Ne spreglejte