Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
19.50

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

smrt Sašo Hribar

Petek, 8. 9. 2023, 19.50

8 mesecev, 1 teden

Umrl je legendarni radijski voditelj Sašo Hribar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Sašo Hribar | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Umrl je Sašo Hribar, nagrajeni slovenski satirik in radijski voditelj, ena najbolj priljubljenih radijskih osebnosti v Sloveniji. Star je bil 63 let, poroča MMC RTV Slovenija. Po neuradnih informacijah naj bi bil zanj usoden infarkt.

Na Radiu Slovenija je bil zaposlen od leta 1985, pet let pozneje pa je v sodelovanju še z drugimi sodelavci zaživela oddaja Radio Ga Ga, ki jo je vodil vse do danes. Svojo zadnjo oddajo je odvodil prav danes dopoldne. Bil je mentor številnim mladim humoristom, med drugim tudi Marjanu Šarcu.

Leta 2006 je Hribar za izjemne dosežke na radiu in televiziji prejel Ježkovo nagrado za satiro v oddaji Radio Ga Ga in oddaji Hri-bar.

Bil je tudi član programskega sveta RTV Slovenija in eden vidnejših borcev proti dogajanju na RTV pod prejšnjim vodstvom, zaradi česar je bil deležen blatenja in šikaniranja.

Trenutek, ko te pokliče Bojan Kranjc in reče:

"Hribar je umrl."

"Kateri Hribar?" Ker to vendar ne more biti Sašo Hribar! "Kateri Hribar je umrl?"

"Sašo Hribar je umrl."

Nejevere kar ne gre odgnati. Ni mogel on umreti! Pravzaprav je zaspal. Po zadnjem Radiu Ga Ga, ko je prišel domov, se je malo ulegel in njegovo življenje se je končalo.

Njegova zapuščina je ogromna. Od televizije do radia. V treh desetletjih je vzgojil sodelavce, ki so mu na visokem nivoju profesionalno in prijateljsko sledili. Hribarjevi fantje in dekleta.

Okviri, ki mu jih je postavljal ta svet, so ga utesnjevali. Od začetka do konca. Njegov nemirni duh je hodil po poti, po kateri ni hodil nihče. Človek, za katerega avtoriteta po položaju ni obstajala. Ni ga bilo nadrejenega, s katerim se Hribar ni bil sposoben pogovarjati kot s sosedovim mlajšim fantičem. In dati sosedovemu fantiču občutek, da je velik, da zmore. Dosledno v vseh pogledih. Brez upogibanja hrbta in prijaznega dobrikanja tistim, od katerih bi lahko imel koristi.

Petkovih Radiev Ga Ga je bilo tisoč. Parkrat sem ga po oddaji pričakal na pločniku pred radiem ali v bližnjem bifeju. Tudi tokrat, na zadnji petek. Nekaj ur pred njegovo smrtjo. Kot da bi se prišel poslovit. A srečanje ni izgledalo kot slovo. Vse – njegova vprašanja, odgovori, vse se je prelevilo v njegov široki nasmeh in smeh nabritega dvajsetletnika … Ha-ha, kaj smo ušpičili.

Sašo, nisi umrl, zapustil si nas. Tvoj odhod te ni bolel, boli pa nas. Osiromašil si naša življenja. Kvaliteta življenja v Sloveniji bo manjša. Ne bo več tvojih domislic. Užival si v njih, a še bolj smo mi. Pustil si nas v svetu, v katerem te potrebujemo. Bil si starejši brat, za katerega smo vedeli, da se ti ne more v mojstrstvu nihče približati. In to nam je bilo "fajn". Ravno ti, ki smo te imeli radi. Bil si tisti najboljši in to je bil krasen občutek. Dajal si, dajal in dajal … Vsak teden na radiu, ob druženju tako ali drugače. Zasebno ali javno. V resnih zadevah ali ko je šlo le za šalo. Šala je pravzaprav bila prisotna v vseh tvojih dejavnostih. Zato si tako tudi umrl. Za šalo. Šel si spat.

Zbogom, Sašo.

Franci Kek

Na družbenih omrežjih se od Hribarja poslavljajo in sožalje njegovim bližnjim izrekajo mnogi:

"Dragi Sašo, nikoli ti ni zmanjkalo idej in vemo, da ti jih nikoli ne bi. V tvojem distopičnem svetu ni bilo prostora za polovičarstvo. Vedno si rekel, to moramo narediti bolje. 
Seje Sveta delavcev bodo brez tvojega glasnega oglašanja drugačne. Bojim se, da ne bo več humornih vložkov, ki so velikokrat prinesli nasmeške na naše obraze in tiho odobravanje, saj je vse, kar si rekel, bilo res. Član Sveta delavcev si bil od same ustanovitve sveta, saj tvoja izvolitev ni bila nikoli vprašljiva. Na nobeni seji nisi manjkal. Želel si zastopati zaposlene in razpravljati o prihodnosti RTV. Spominjam se, ko smo ustanavljali odbore v novem mandatu Sveta delavcev in sem te vprašal: Sašo, v katerem odboru hočeš sodelovati? Ti pa si odgovoril, v nobenem, razen če ustanovite novega, za kreativnost in ustvarjalnost. Sedaj imamo odbor, tebe pa ni več med nami. Vem pa, da boš kot svetnik, še vedno bedel nekje nad nami in v naših srcih," je v sožalni izjavi zapisal Robert Pajek iz Sveta delavcev RTV Slovenija.

Ne spreglejte