Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
7.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme dež

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 7.00

8 let

V naselju Vrbičje zaradi udara strele ostali brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nočno neurje je po državi povzročilo precej nevšečnosti, podatke o škodi zavarovalnice še zbirajo. Novih padavin v tem tednu ne bo, se pa obetajo spet v začetku prihodnjega tedna.

Glavnina padavin je padla ponoči, ko je v povprečju padlo od 20 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, najmanj v Portorožu, kjer je bilo le devet milimetrov padavin, "kar je od tretjine do polovice mesečne količine", je povedal vremenoslovec iz agencije za okolje Brane Gregorčič.

V tem tednu po njegovih napovedih z izjemo kakšne posamezne plohe ali nevihte novih padavin ne bo: "Ker ne bo sonca, bo danes še sveže, čez dan sem in tja lahko še pade kakšna kapljica dežja. Preostanek tedna bo dokaj sončno in razmeroma toplo."

Danes se bodo dnevne temperature gibale okoli 20 stopinj Celzija, medtem ko se bo v prihodnjih dneh živo srebro dvignilo nad 24 stopinj, konec tedna tudi kakšno stopinjo čez 30.

Suše za zdaj ni na vidiku V zadnjem tednu smo bili deležni dveh deževnih front, ki sta dovolj namočili zemljo, tako da je vode vsaj za kakšen teden dovolj. "Na začetku prihodnjega tedna pa se tako ali tako kaže možnost novega dežja," na vprašanje o možnosti suše odgovarja Gregorčič.

Glede morebitne suše julija in avgusta, kakršno smo imeli lansko poletje, pravi, da tega ni mogoče dovolj zanesljivo napovedati. A za zdaj kaže bolje kot lani, saj se je lansko poletje suša na Primorskem začela že junija.

Gasilci imeli veliko dela zaradi podrtih dreves in udarov strel Nočno neurje je povzročalo težave po večjem delu Slovenije. Udari strele, so zanetili več požarov, zlasti s širšega območja Ljubljane pa poročajo o podrtih drevesih zaradi močnih sunkov vetra.

V naselju Vrbičje v občini Grosuplje, zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša, vas pa je ostala brez elektrike. Gasilci so pogasili zgornji del gorečega stanovanjskega objekta.

Strela je zanetila požar tudi na gospodarskem objektu v Spodnjem Prekarju v občini Moravče.

V občini Straža je bila zaradi neurja prekinjena oskrba z električno energijo, v Vodicah pa je veter malo pred polnočjo podrl dve drevesi na relaciji Repenje-Vodice, ki so ju odstranili gasilci. Kakšno uro pred tem so drevesa odstranili tudi v kraju Selo in na cesti Koseze-Mengeš.

V Radomljah v občini Domžale se je zaradi neurja na stanovanjsko hišo podrlo drevo.Gasilci povsod po Sloveniji so zaradi podrtih dreves, ki so padla na cesto ali pa so ogrožala hiše večkrat posredovali.

Težave pa je povzročal tudi veter, ki je ponekod odkrival strehe, močni nalivi pa so zalili nekatere ztanovanjske in gospodarske objekte. V podjetju Damfos v Kamniku je meteorna voda ogrožala delovne stroje. Gasilci so popravili poškodovano ostrešje in zaščitili stroje.

Kolikšna je škoda po neurju Podatke o škodi, ki jo je povzročilo nočno neurje, zavarovalnice še zbirajo. V Zavarovalnici Triglav odgovarjajo, da zaradi še vedno negotovih razmer po državi povečano število prijav pričakujejo šele v prihodnjih dneh. Tako bo natančna ocena znana šele, ko se bodo razmere umirile. Sicer poudarjajo, da zadnja vremenska nevšečnost ne bo bistveno vplivala na njihovo poslovanje.

Podatke še vedno zbirajo tudi v Zavarovalnici Tilia, kjer zavarovance pozivajo, da v primeru nastanka škode zaradi vremenskih razmer najprej poskrbijo za svojo varnost in varnost družine ter obvarujejo svoje premoženje pred nadaljnjim uničenjem. Priporočljivo je tudi, da nastalo škodo fotografirajo, v najkrajšem možnem času pa je škodo treba tudi prijaviti zavarovalnici, predvsem dokler so še vidne posledice.

Podatke prav tako še zbirajo v zavarovalnici Adriatica Slovenica, ocenjujejo pa, da bo manj kot sto škodnih primerov na napremičninah in avtomobilih skupaj.

Iz Zavarovalnice Maribor pa so nam sporočili, da za zdaj niso prejeli nobene prijave škode, ki bi bila posledica včerajšnjega neurja. So pa minuli teden po neurju s točo prejeli okoli 60 prijav, znesek škode pa še preverjajo.

Ne spreglejte