Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 15.19

8 let

"V primeru nadaljnjih napadov na SLS bomo izstopili iz koalicije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"V primeru nadaljnjih napadov s strani koalicijskih partnerjev je možen izstop iz koalicije, je napovedal predsednik SLS Bojan Šrot.

Prihajamo do točke, ko ne bo več možno korektno politično sodelovati," je še dejal Šrot. "Napadi so dosegli kritično točko" Šrot je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se napadi na SLS stopnjujejo že od trenutka, ko je nastopil kot predsednik stranke, in sedaj dosegajo "kritično točko oziroma rob". Meni tudi, da imajo napadi na njegovo stranko politično ozadje ali politični cilj.

"Odkar sem predsednik, se koalicija ni sestala"

"Odnosi v koaliciji niso dobri," je dejal Šrot, pri tem pa izpostavil napade na koalicijske oziroma partnerske stranke. Kot je povedal, si je partnerstvo v koaliciji predstavljal drugače. Koalicijski vrh se namreč po njegovih besedah v treh mesecih, kar sam predseduje SLS, ni sestal še niti enkrat.

"Kaže, da nekateri jemljejo partnerski odnos zgolj kot zavezo manjših partnerskih strank, da podpirajo vse predloge, ki jih nekdo drugi želi spraviti v življenje," ugotavlja predsednik SLS. Pri tem Šrot omenja pomanjkljivo komunikacijo med koalicijskimi strankami in tudi, da so nekatere izmed partnerskih strank o dogodkih bolj in tudi prej informirane kot druge.

"Janša je bil obveščen o aretacijah gradbenikov"

Prepričan je namreč, da sta bila tako predsednik vlade Janez Janša kot predsednik NSi Andrej Bajuk o nastajajoč gradbeni aferi že predhodno obveščena. Po Šrotovih besedah, naj bi Janša namreč dejal, da "se je akcija pripravljala dalj časa".

SLS je po besedah predsednika stranke "očitno postala državni sovražnik številka ena ali pa dežurni krivec". Pri tem Šrot ostro zanika, da bi bila SLS kakorkoli povezana z gradbenimi lobiji. Tako je glede direktorice Vegrada in njihove članice Hilde Tovšak dejal, da bodo upoštevali načelo domnevne nedolžnosti in je zato ne bodo obsojali. Da za gradbeno afero stoji predsednik vlade Janez Janša, pa Šrot ocenjuje kot "zelo možno".

"Do volitev si želimo 10 odstotno podporo"

Prepričan je, da SLS doživlja napade s strani koalicije zato, ker je očitno trenutno zelo konkurenčna. Obenem je dejal, da je zadnje čase mnogo težav tudi znotraj same stranke. Njihovi člani naj bi bili namreč "zmedeni", ko berejo t.i. desne časopise, v katerih je po Šrotovih besedah prepoznati nesoglasja med koalicijskimi partnerji.

Šrot obenem zatrjuje, da znotraj stranke sledijo njeni javni podpori, ki je po njegovih besedah trenutno osem odstotna, do volitev pa naj bi se približali desetim odstotkom prav z glasovi neopredeljenih volivcev.

Presečnik: SLS ne bo zapustila koalicije

Vodja poslanske skupine Presečnik nasprotno od predsednika SLS ocenjuje, da so odnosi v koaliciji dobri. "Odhod iz koalicije na sestankih poslanske skupine do sedaj ni bil omenjen in SLS bo v koaliciji korektno sodelovala še naprej," je zatrdil.

Po njegovih besedah v koaliciji ni "nobenega posebnega problema". Obenem pa dodaja, da bo koalicijski vrh moral nekatere posamične zadeve pač uskladiti, pri čemer Presečnik navaja tudi usklajevanje pri pokrajinski zakonodaji.

Vlada: Sestanek bo, ko bodo izpolnjeni pogoji

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so v svojem odzivu poudarili, da so "vse rešitve, ki jih sprejema vlada in jih tudi pošilja v DZ, predhodno koalicijsko usklajene". Glede sestanka koalicije na temo umika države iz gospodarstva, bo do njega prišlo, ko bodo izpolnjeni pogoji. "V tem smislu čakamo na predloge, o katerih bo mogoče vsebinsko in argumentirano razpravljati in sprejemati določene zaključke," dodajajo v kabinetu.

"Vlada nima vpliva na slovenske medije" Hkrati poudarjajo, da "vlada tudi ni lastnik nobenega časopisa, niti nima vpliva na uredniško politiko slovenskih medijev. "Zato je prelaganje odgovornosti za uredniško politiko in vsebine posameznih medijev na vlado neprimerno in zavajajoče do slovenske javnosti," so še zapisali.

Ne spreglejte