Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
22. 6. 2023,
14.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

Anže Logar SDS Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 22. 6. 2023, 14.00

10 mesecev, 2 tedna

Vsi se sprašujejo, ali je to res mogoče

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78
Janez Janša | Janez Janša je bil nazadnje za predsednika stranke izvoljen junija 2021. Mandat mu poteče leta 2025. | Foto STA

Janez Janša je bil nazadnje za predsednika stranke izvoljen junija 2021. Mandat mu poteče leta 2025.

Foto: STA

"Janševa napoved, da se bo umaknil z vrha stranke, bi ne glede na to, kaj bi bilo ob njegovem umiku dogovorjeno, v stranki odprla boj za nasledstvo med različnimi strujami," je informacijo, da naj bi predsednik SDS Janez Janša že pred pol leta na internem sestanku napovedal, da se na naslednjem kongresu ne bo več potegoval za vodenje stranke, komentiral politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. Politolog Miro Haček s Fakultete za družbene vede meni, da bi bil Janšev umik racionalna poteza, politični analitik Dejan Steinbuch pa pravi, da bi lahko pri informacijah o Janševem umiku šlo tudi za spin, saj "Janša ni znan po tem, da bi se poslavljal, še preden bi odšel".

Kot je poročal spletni portal N1, je predsednik SDS Janez Janša konec novembra lani na seji poslanske skupine SDS v Desterniku napovedal, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Na tem sestanku naj bi prvak SDS poslanca Anžeta Logarja tudi pozval, naj se odloči, kakšna bo njegova nadaljnja politična pot oziroma ali bo prevzel vodenje SDS.

Tako Logar kot tudi stranka teh navedb ne želita komentirati. Je pa Janša danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je to seveda ena od možnosti na kongresu stranke čez dve leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih.

Na čelu stranke od leta 1993

Janša je bil nazadnje za predsednika stranke izvoljen junija 2021, mandat pa mu poteče leta 2025. Prvič je vodenje stranke prevzel leta 1993.

Janez Janša
Novice Neuradno: Janša napovedal, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral

O domnevnem Janševem umiku in morebitnih posledicah smo se pogovarjali s političnimi analitiki Luko Lisjakom Gabrijelčičem, Mirom Hačkom in Dejanom Steinbuchom.

Luka Lisjak Gabrijelčič | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba Luka Lisjak Gabrijelčič:

Ni nemogoče, da se to pripravlja. Navsezadnje na to čakamo že vsaj dobrih deset let. To bi nedvomno pomenilo veliko spremembo za slovensko politiko. Če se bo Janša za to odločil, se zagotovo ne bo na hitro in brez neke predstave, kaj bi se moralo nato zgoditi. Verjetno bi se poskušal umakniti v ozadje in istočasno še naprej vladati, medtem ko bi stranko formalno vodil nekdo drug, ki bi mu bil podrejen oziroma bi vodil enako politiko, kot jo je on. Podobno je Jaroslaw Kaczynski na Poljskem ostal predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost, vlado pa vodi Mateusz Morawiecki. A Kaczynskemu je bilo to lažje izvesti, ker je stranka na oblasti in je na voljo več položajev, kot če si v opoziciji. Zgledovanje po Poljski je sicer zelo očitno zaradi podobnih pogledov na vojno v Ukrajini in nekoliko ohlajenih povezav z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Ampak to je poteza, ki se, če pogledamo zgodovino, zelo redko posreči. V Španiji je to želel naredi José María Aznar in je postavil Mariana Rajoya, človeka, za katerega si niti v sanjah ni mislih, da bi ga lahko izrinil, a se je zgodilo ravno to. Tudi Silviu Berlusconiju se v Italiji to ni posrečilo. V politiki moraš biti prisoten, ali pa moraš biti tip osebe, ki zna delati iz ozadja. Za Janšo lahko rečemo, da je to, da ni takšen tip politika, njegova prednost. 

Da bi se Janši to lahko posrečilo, pa ne računam zlasti zato, ker je največji kandidat za njegovega naslednika Anže Logar, ki je sposoben in ambiciozen in zagotovo ne bi vodil stranke tako, kot jo Janša. V trenutku, ko bi prevzel vzvode oblasti, bi začel ustvarjati svojo politiko. Tudi če bi se zgodilo, da bi kdo drug prevzel stranko in bi v tem primeru Logar ustanovil svojo stranko, bi lahko SDS doletelo, da bi ostala brez Janše in hkrati brez Logarja, na drugi strani pa bi nastala Logarjeva stranka, kamor bi se lahko zlil dobršen del glasov SDS, s čimer bi se stranka znašla v veliki krizi.

Tudi če se izkaže, da je res, kar naj bi napovedal Janša, je kongres šele leta 2025. Do takrat je še ogromno časa. Lahko si premisli ali pa se zgodi še marsikaj drugega. Mogoče je to tudi manever, da poskuša nevtralizirati Logarja, da ga z besedami o nasledstvu spodbudi, da ostane v stranki, a se lahko v dveh letih v resnici zgodi še marsikaj. Ne glede na dogovore bi se namreč odprl boj za nasledstvo. Pokazalo bi se, da v stranki še vedno obstajajo zelo različne struje, ki bi si želele prevzeti nasledstvo.
 
Janez Janša
Novice Janez Janša in Bojan Šrot združila moči
Miro Haček | Foto: STA , Foto: STA , Miro Haček: 

Če drži, da se namerava Janša umakniti, to odpira prostor Anžetu Logarju, če bi se odločil prevzeti stranko. Najbrž ga stranka ali celo sam Janša vidita kot nekega naravnega naslednika. To je bil sicer nekoč Milan Zver, a se je v zadnjih letih izkristaliziralo, da to ne bo on. Je pa za Logarja enako odprta tudi druga pot, in sicer da se ne odloči za prevzem SDS in da zgradi neko svojo zgodbo. Obstaja kar nekaj indicev, da je verjetneje tako. Zakaj bi, na primer, Romana Jordan izstopila iz stranke, če bi jo nameraval prevzeti Logar.? Zakaj bi zaganjal Platformo, če bi nameraval prevzeti stranko? Ali ga torej ne zanima vodenje SDS ali pa ne verjame, da se bo Janševa napoved umika uresničila. Konec koncev je Janša nekoč že nakazoval, da bo na vrhu samo še mandat ali dva, pa je 20 let kasneje še kar tam.

Marsikaj se bo razjasnilo že prihodnje leto, ko bodo evropske volitve. Če bi se Janša umikal z vrha SDS, je ena verjetnejših poti ta, da kot nosilec liste kandidira za evropskega poslanca. To bi bil eleganten umik iz slovenske notranje politike.

Njegov umik bi bil racionalna poteza, saj je odstotek volivcev, ki ne bi nikoli volili njega ali stranke, ki jo vodi, relativno visok.
 
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Logar: Seveda, v tem primeru sem pripravljen naslediti Janšo na vrhu SDS #video
Dejan Steinbuch | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Dejan Steinbuch: 

Stvar je preprosta. Če je Janša to res rekel, potem gre za precejšnje presenečenje, saj doslej takšnih signalov ni pošiljal. Vendar pa po 30 letih vodenja stranke in po rojstvu Logarjeve Platforme obstaja tudi ta možnost. Namreč da se je Janez Janša odločil, da še v svoji aktivni fazi poskrbi za nasledstvo v stranki. Modri politiki to počnejo. Pri nas sicer izjemno redko, pravzaprav bi se težko spomnil, da sploh kdaj. Nekoliko me bega edino tajming – zakaj naj bi takšna "informacija" v javnost prišla prav zdaj, ko se bliža čas kislih kumaric in ko država za dva meseca odhaja na hrvaške plaže? Poleg tega naj bi bila izjava stara pol leta. No, ta del je najbolj problematičen. Mogoče je seveda, da je "informacija" po nerodnosti ušla iz SDS ali pa jo je nekdo lansiral, da bi preveril odzive zunaj stranke.

Obstaja pa seveda še ena razlaga. Da Janša tega nikoli ni rekel in da si je to nekdo preprosto izmislil. V tem primeru gre za očiten spin, ki pa brez dvoma bolj kot Janši, Logarju ali SDS ustreza vladajoči stranki oziroma premierju Golobu in njegovemu dvoru. Tam se namreč dogaja toliko neprijetnih, nerodnih in celo škandaloznih reči, da je preusmeritev pozornosti skoraj nujna. Če bi se namreč fokus medijev in javnosti usmeril k domnevnem sestopu Janeza Janše z vrha SDS, potem bi s tem vsaj za kak teden, dva zelo razbremenil Goloba, prikril vsak dan bolj napete odnose pri svobodnjakih, konflikt med generalno sekretarko stranke in poslansko skupino, status neformalne prve dame, nejasnosti okoli uradne politike glede projekta NEK 2, kadrovske čistke na vrhu policije itd.

Če me vprašate, katera razlaga je verjetnejša, vam lahko odgovorim, da se nagibam k drugi, in to samo zato, ker Janša ni znan po tem, da bi se poslavljal, še preden bi odšel.

 

Ne spreglejte