Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sobota,
21. 5. 2016,
10.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

21

Natisni članek

politične stranke Zavezništvo Alenke Bratušek ime kongres politika Alenka Bratušek

Sobota, 21. 5. 2016, 10.35

6 let, 7 mesecev

ZaAB z novim imenom. Od zdaj bodo Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. (foto in video)

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

21

Zavezništvo Alenke Bratušek se je na današnjem kongresu v Ljubljani preimenovalo v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. Člani stranke so sprejeli tudi resolucijo, v kateri so določene programske prioritete. 

 

Kongresa se je poleg strankine poslanke Mirjam Bon Klanjšček udeležil še državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja ter nekaj nekdanjih poslancev PS, ki so prestopili v ZaAB. Na kongresu je bil v imenu stranke SD prisoten tudi poslanec Jan Škoberne.

Bratuškova ostro nad Vilfana in Möderndorferja

Alenka Bratušek je v svojem nagovoru obelodanila novo ime stranke, od zdaj bodo Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. Poudarila je, da zavezništvo še obstaja in je ne glede na vse še vedno parlamentarna stranka in izrazila željo po povezovanju z ostalimi levosredinskimi strankami. Kongres je ob tem nekoliko spremenil statut stranke, po katerem celotno ime stranke ne bo imelo kratice, skrajšano ime pa ostaja Zavezništvo.

Spomnila se je dinamične poti, ki jo je ta stranka, ustanovljena pred dvema letoma, prehodila. Takoj so jih čakale volitve, kljub črnim napovedim, se je stranka uvrstila v parlament. V vladno koalicijo niso bili sprejeti, vendar sta bila med tistimi, "ki so tako ali drugače želeli v vladno koalicijo", tudi Peter Vilfan in Jani Möderndorfer, je spomnila. Lahko pa bi se ob tem po njenem vprašali, "ali je etično in moralno, da prideš v parlament z glasovi ene stranke, si potem premisliš in se presedeš drugam".

Slovenija po njenem potrebuje spremembe na področju zdravstva, javne uprave in lokalne samouprave, nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, mladi potrebujejo vizijo in prihodnost. "Ob triodstotni gospodarski rasti, ko ima vlada 700 milijonov evrov več, kot jih je imela naša, se jim zdi, da spremembe niso potrebne," je ocenila ravnanje vlade.

Sprejeli so tudi resolucijo, v kateri so določene programske prioritete, dotikajo se gospodarstva, javnih financ, enakih možnosti in varnosti ter človekovih pravic. 

Stranka je nastala okrog nekdanje premierke Alenke Bratušek po razkolu Jankovićeve Pozitivne Slovenije in tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami ter se za las uvrstila v parlament. V zadnjem letu je po komisarski zgodbi Bratuškove stranka povsem izgubila podporo javnosti. Prihajalo je do notranjih trenj, zapustilo jo je več vidnih članov. Jani Möderndorfer je odšel v SMC k Miru Cerarju, Peter Vilfan pa se je pridružil Desusu.

Dogajanje na kongresu si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

 | Foto:

Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Kongres ZaAB | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte