Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
8.12

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski okupacija vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 8.12

2 meseca, 2 tedna

719. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ameriški senat podprl nadaljevanje postopka za pomoč Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Kapitol, ZDA | Če bo senat pomoč tujini naposled potrdil, bo moral predlog zakona sprejeti še predstavniški dom. Tam imajo tesno večino republikanci. Nekateri desničarski republikanci so že napovedali, da bodo glasovali proti nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini. | Foto Reuters

Če bo senat pomoč tujini naposled potrdil, bo moral predlog zakona sprejeti še predstavniški dom. Tam imajo tesno večino republikanci. Nekateri desničarski republikanci so že napovedali, da bodo glasovali proti nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini.

Foto: Reuters

Ameriški senat je v nedeljo na proceduralnem glasovanju s 67 glasovi proti 27 podprl nadaljevanje zakonodajnega postopka za sveženj pomoči tujini, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije. Senat je tako odpravil zadnjo pomembno proceduralno oviro na poti do glasovanja o sprejetju pomoči, ki bi lahko potekalo v prihodnjih dneh. Končno glasovanje o predlogu zakona o zunanji pomoči bo po poročanju tujih tiskovnih agencij verjetno potekalo sredi tedna.

Pomembnejši poudarki dneva:

13.42 ISW: Rusi so sestavili 30 km dolg "carski vlak". Pripravljajo se na ukrajinski napad

13.37 Vojna v Ukrajini oklestila uvoz iz Rusije v Evropo
11.56 Ameriški senat podprl nadaljevanje postopka za pomoč Ukrajini

13.42 ISW: Rusi so sestavili 30 km dolg "carski vlak". Pripravljajo se na ukrajinski napad

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) v najnovejši analizi razmer v Ukrajini trdi, da so ruske sile v okupirani regiji Doneck zgradile 30 kilometrov dolgo oviro, imenovano "carski vlak".

V ameriškem možganskem trustu predvidevajo, da bo pregrada služila kot obrambna linija pred prihodnjimi ukrajinskimi napadi. Satelitski posnetki z 10. maja lani ter letošnjih 6. in 10. februarja kažejo, da so ruske sile v zadnjih devetih mesecih postavile dolgo železniško progo, ki se razteza od okupirane Olenivke do Volnovahe.

Ukrajinski vir poroča, da so Rusi 30 kilometrov dolg vlak sestavili iz več kot 2100 tovornih vagonov. Dodal je še, da so vlak začeli sestavljati julija lani. Železniška proga med Olenivko in Volnovaho je na enem mestu od prve bojne črte oddaljena približno šest kilometrov.

Območje je bilo razmeroma neaktivno, preden so ruske sile začele sestavljati vlak. Rusi so pred kratkim dosegli manjše ozemeljske pridobitve na tem območju. V ISW opozarjajo, da bi lahko imel sestavljeni vlak tudi druge namene, poleg tega, da bo služil kot ovira.

13.37 Vojna v Ukrajini oklestila uvoz iz Rusije v Evropo

Vrednost ruskega izvoza v Evropo je lani upadla za 68 odstotkov na 84,9 milijarde dolarjev (77 milijard evrov), je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil ruski carinski organ. Izvoz v Azijo, ki je nadomestila Evropo na položaju glavnega odjemalca ruskih energentov, se je povečal za 5,6 odstotka na 306,6 milijarde dolarjev.

Države EU so po ruskem napadu na Ukrajino močno zmanjšale uvoz ruskih energentov. Rusija je nato začela krepiti vezi z drugimi državami, predvsem Kitajsko. Vrednost trgovine med tema državama je po podatkih kitajskih oblasti tako lani dosegla rekordnih 240 milijard dolarjev.

Trgovinski presežek Rusije se je lani zmanjšal za 58,5 odstotka na 140 milijard dolarjev.

Rusija je po uvedbi zahodnih sankcij sicer nehala objavljati številne statistične podatke, zato se zahodni statistiki pogosto zanašajo na podatke njenih trgovinskih partneric.

11.56 Ameriški senat podprl nadaljevanje postopka za pomoč Ukrajini

Sveženj v vrednosti 95 milijard dolarjev vključuje sredstva za boj Izraela proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in za Tajvan, levji delež pa je namenjen Ukrajini za obnovo zalog streliva, orožja in drugih ključnih potreb v vojni proti Rusiji.

Glasovanje v senatu ob koncu tedna je neobičajno, nedeljsko zasedanje pa je sovpadalo tudi s finalom lige ameriškega nogometa NFL. "Ne spomnim se, kdaj je senat zadnjič zasedal v nedeljo na Super Bowl, a kot sem govoril že ves teden, se bomo s tem zakonom ukvarjali, dokler delo ne bo končano," je pred glasovanjem dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Vodja republikancev v senatu Mitch McConnell pa je pred nedeljskim glasovanjem okrcal tiste, ki po njegovih besedah ne upoštevajo globalnih interesov ZDA in negodujejo zaradi mednarodnih obveznosti ZDA. "Vodilna vloga ZDA je pomembna. In to je zdaj pod vprašajem," je poudaril.

Nadaljevanje postopka za pomoč tujini je v nedeljo podprlo tudi 18 republikanskih senatorjev, čeprav jih je njihov najverjetnejši kandidat na predsedniških volitvah Donald Trump večkrat pozval, naj ne odobrijo pomoči Ukrajini. Poleg tega je na družbenih omrežjih poudarjal, da bi morale ZDA pomoč tujini namenjati v obliki posojil, ne daril.

Ameriška pomoč tujini je zašla v slepo ulico, ker senat v sredo ni potrdil kompromisnega zakonskega predloga o pomoči tujini, ki je vključeval tudi ukrepe za zaščito meje med ZDA in Mehiko pred priseljenci. Štiri mesece trajajoča zahtevna pogajanja o pomoči tujini so propadla, ker predlog zakona po mnenju republikancev ni bil dovolj obsežen za omejevanje migracij. Proti je glasovalo tudi pet demokratov, ki zavračajo zaostrovanje politike do migrantov.

V četrtek je senat naredil korak naprej in privolil v to, da bo preučil besedilo zakona.

Če bo senat pomoč tujini naposled potrdil, bo moral predlog zakona sprejeti še predstavniški dom. Tam imajo tesno večino republikanci. Nekateri desničarski republikanci so že napovedali, da bodo glasovali proti nadaljnji ameriški pomoči Ukrajini.

Ukrajinski ostrostrelec v bližini Bahmuta
Novice Nauki vojne v Ukrajini: "Samo mrtvi poznajo konec vojne"
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski imenoval novega poveljnika kopenskih sil
Raketni napad na Harkov, Ukrajina
Novice Sedem mrtvih v napadu ruskih dronov na Harkov
Vladimir Putin
Novice "Putin se je spet zlagal"
Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni
Novice Zelenski zamenjal vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske
Joe Biden
Novice 118 milijard dolarjev pomoči Ukrajini splavalo po vodi
Ne spreglejte