Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2022,
20.32

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Natisni članek

volitve predsednik Italija Silvio Berlusconi

Sobota, 22. 1. 2022, 20.32

2 leti, 3 mesece

Berlusconi si je premislil, nato pristal v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Silvio Berlusconi | Štirikratni nekdanji premier je imel leta 2016 operacijo srca in je okreval po raku prostate. Lani je bil večkrat hospitaliziran, potem ko je bil leta 2020 okužen z novim koronavirusom. | Foto Guliverimage

Štirikratni nekdanji premier je imel leta 2016 operacijo srca in je okreval po raku prostate. Lani je bil večkrat hospitaliziran, potem ko je bil leta 2020 okužen z novim koronavirusom.

Foto: Guliverimage

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je bil hospitaliziran v bolnišnici v Milanu zaradi rutinskega pregleda, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Dan prej je 85-letni medijski magnat na virtualnem srečanju vodstev strank desne sredine sporočil, da se umika iz boja za predsednika države. Kmalu naj bi predlagal drugega kandidata, ki bi lahko na glasovanju dosegel potrebno število glasov.

Berlusconi je v milanski bolnišnici San Raffaele na rutinskih zdravstvenih pregledih, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki drugih podrobnosti za zdaj ni navedla.

Korak nazaj v imenu enotnosti 

Vodja desnosredinske stranke Naprej Italija se je v soboto odpovedal kandidaturi za predsednika države. Kot je sporočil, se je odločil za korak nazaj v imenu enotnosti. Pred tem je v zadnjih dneh intenzivno poskušal pridobiti podporo zadostnega števila elektorjev, a naj mu to ne bi uspelo.

Koalicija desnosredinskih strank, v kateri sta ob Naprej Italiji še Liga in Bratje Italije, zdaj nadaljuje iskanje skupnega kandidata na predsedniških volitvah, ki bi v parlamentu lahko dobil potrebno število glasov. Pogovore z vodji strank vodi šef Lige Matteo Salvini, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za kandidata desne sredine bi lahko predlagali nekdanjega predsednika poslanske zbornice Piera Ferdinanda Casinija. 66-letni krščanski demokrat velja za enega najizkušenejših politikov v Italiji in bi lahko dobil potrebne glasove iz vseh delov političnega spektra, še navaja APA.

Silvio Berlusconi
Novice Berlusconi bi bil predsednik Italije

Iščejo častivredno osebo 

"Berlusconijeva kandidatura je bila nesprejemljiva. Z njegovim umikom gremo korak naprej in začenjamo resne pogovore med političnimi silami, da bi državi našli častivredno osebo za predsednika," je dejal vodja Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte. Tudi levosredinski tabor za zdaj še ni predstavil skupnega kandidata.

Volitve novega predsednika države, ki bo nasledil Sergia Mattarello, se začenjajo v ponedeljek in bi lahko trajale več dni. Predsednika Italijani ne volijo neposredno na volitvah, ampak ga izbirajo člani obeh domov italijanskega parlamenta ter predstavniki 20 italijanskih dežel.

Trendi Berlusconi se hvali s spremljevalko, ki je od njega mlajša 53 let

Največ možnosti naj bi za izvolitev sicer imel trenutni premier Mario Draghi, a se je Berlusconi v soboto zavzel za to, da ostane na položaju premierja, češ da je to nujno za zagotovitev politične stabilnosti v državi.

Tudi voditelji drugih desnosredinskih strank so proti menjavi na premierskem položaju, saj bi to lahko vodilo v predčasne volitve.

V prvih treh krogih glasovanja bo za izvolitev kandidata, ki mora biti starejši od 50 let, potrebna dvotretjinska večina, kar pomeni najmanj 673 glasov. Zatem pa se bodo zahteve znižale – potrebna bo zgolj absolutna večina, torej najmanj 505 glasov.

politiki
Novice To so najbogatejši politiki #video
Ne spreglejte